utorak, 15. siječnja 2019.

holesterol - dijeta

Dijeta protiv holesterola

Pomoću ovog režima ishrane za šest nedelja može da se "skine" do 10 odsto loših masti

OVA dijeta osmišljena je u okviru Nacionalnog obrazovnog programa o holesterolu, a odobrila ju je Američka asocijacija za zaštitu zdravlja srca. Cilj dijete, koja podrazumeva terapeutsku promenu načina života (Therapeutic Lifestyle Change-TLC) jeste da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti, a orijentisana je na smanjenje holesterola u krvi.

Pomoću ove dijete za šest nedelja može da se skine od osam do 10 odsto LDL (lošeg) holesterola, tvrde autori.

Dijeta se svodi na to da se iz ishrane izbace namirnice koje sadrže zasićene masti i doprinose stvaranju lošeg holesterola, pa time povećavaju rizik od srčanog udara i šloga. Primećeno je, takođe, da pomoću ove dijete može i da se smrša, ali to zavisi i od broja kalorija, a ne samo sadržaja jela na meniju.

Sa dijetom se započinje tako što se odabere odgovarajući kalorijski unos i slede propisane smernice. Ukoliko je cilj isključivo smanjenje LDL holesterola tada se muškarcima savetuje da slede dijetu od 2.500 kalorija, a ženama od 1.800. Ukoliko je cilj i gubitak viška kilograma preporuka za muškarce je da svakodnevno unose 1.600 kalorija, a za žene 1.200.

PRIMER JELOVNIKA ZA JEDAN DAN

- Doručak: jedno kuvano jaje, parče integralnog hleba ili integralna kifla, šaka kikirikija ili jedna jabuka

- Međuobrok: kriška integralnog hleba i 40 grama posnog sira, pomorandža

- Ručak: porcija zelene salate pripremljene sa maslinovim uljem, kuvani integralni pirinač (1 šolja), 60 grama piletine bez kožice.

- Međuobrok: zdrave grickalice - jedna šaka lešnika ili badema, 2 dl jogurta sa niskim sadržajem masti i 1/2 banane

- Večera: riba na žaru (50 grama), kuvana blitva (1 šolja) sa kašičicom maslinovog ulja i manja porcija kuvanog krompira.

Dijeta propagira smanjenje unosa zasićenih masti, tako što ograničava unos punomasnih mlečnih proizvoda poput maslaca i zabranjuje unos suhomesnatih proizvoda. Dijeta ograničava unos holesterola do najviše 200 mg, to je količina koja se nalazi u, otprilike, 60 g sira.

Suština je pravilna ishrana protiv holesterola koja isključuje veliku količinu namirnica životinjskog porekla. Holesterol dijeta podrazumeva svakodnevni unos većih količina barenog povrća i svežeg voća, piletine bez kožice i ribe koje se naročito preporučuju, jer sadrže omega - 3 masne kiseline koje su sastavni deo terapije.

LDL holesterol u velikoj meri povećava rizik od moždanog i srčanog udara, pa se upravo iz tih razloga preporučuje izbacivanje takve hrane. Loš holesterol se nalazi u zasićenim masnoćama: masnom mesu, industrijskim prerađevinama, mlečnim proizvodima sa puno masnoća i u hrani prženoj na ulju. Holesterol dijeta zahteva da se u ishranu ubace monozasićena ulja kao što su ulje od kikirikija, laneno i maslinovo ulje.