ponedjeljak, 28. siječnja 2019.

umjesto klime

Jednostavan trik pomoću kojeg ćete rashladiti prostoriju i bez klime

Kad visoke temperature stignu, ukoliko nemate klima uređaj koji će vam održavati prijatnu temepraturu stana, evo vrlo jednostavnog trika.
Sve što vam je potrebno je ventilator, voda i so.
Nabavite šest malih flaširanih voda i u svaku sipajte po dvije do tri kašičice soli, a potom ih stavite u zamrzivač. So će sniziti nivo temperature na kojoj se voda smrzava pa ćete dobiti super-ledenu flašicu leda.
Ujutru ih izvadite i stavite ispred ventilatora, a ispod flašica bi najbolje bilo da stavite neki poslužavnik zbog otapanja. Strujanje vazduha preko ledene površine stvara efekt klima uređaja i odlično rashlađuje prostoriju.
Kada god budete koristili ovaj metod, potrebno je da ostavite vodu u zamrzivač preko noći.

Uštedite struju (a i poštedite svoje zdravlje) ovog leta! Svoj dom možete da ohladite i bez klima uređaja. Usvajanje nekoliko osnovnih ekoloških principa pomoći će vam i da se rashladite i da uštedite novac.

Ne dozvolite prodor toplog vazduha
Osnovna stvar koju možete da uradite kako biste zadržali nižu temperaturu u stanu i bez klima uređaja, jeste da što više sunčevog svetla i toplote zadržite van stana. Tokom dana držite prozore zatvorene, navucite roletne i draperije, posebno na južnoj i zapadnoj strani doma. Ako imate trem ispred kuće, zasenčite ga velikim plastičnim ili zastorima od bambusa, kako biste sprečili prodor sunčevih zraka.

Prozori
Stavite bele ili svetle zastore na prozore kako bi odbijali svetlost. Takođe, možete da stavite reflektujuća stakla na prozore da biste smanjili količinu svetlosti koja ulazi u dom.

Koristite ventilator
Kretanje vazduha = hladniji vazduh. Noću, postvite ventilator na prozor, tako da ubacuje unutra što više hladnog vazduha. Ventilatori na plafonu su takođe korisni. Čak i povetarac od 1,5km na sat može da učini da se osetite kao da je tri-četiri stepena hladnije.

Pretvorite ventilator u klima uređaj
Još jedan lak način da rashladite vazduh u domu bez klima uređaja jeste da stavite činiju sa ledom ili flašu zamrznute vode ispred jednog ili više ventilatora.

Šta podiže temperaturu u stanu?
Ako niste kod kuće tokom dana, isključite što više električnih aparata. Ako veći deo dana provodite u kući, pokušajte da koristite električne uređaje samo tokom najhladnijeg dela dana.
Zamenite klasične sijalice fluorescentnim sijalicama koje su hladnije. Isključujte svetlo kad god vam nije potrebno.

Vlažnost vazduha
Vlažnost vazduha čini prostor toplijim. Perite veš rano ujutro ili kasno uveče. Tuširajte se i kupajte tokom najhladnijeg dela dana. Koristite ventilaciju u kupatilu i kuhinji.

Izolujte potkrovlje
Dobro izolovano potkrovlje, uz korišćenje ventilatora, najbolji je način da izbacite toplotu iz doma.

Dvorište
Ako imate kuću sa dvorištem, posadite listopadno drveće i žbunje i napravite hladnjake na južnoj i zapadnoj strani kuće. Nemojte u blizinu kuće da stavljate kamenje, cement ili asfalt, koji upijaju toplotu.