subota, 12. siječnja 2019.

top 10 zemalja

Najzdravija ishrana u Holandiji, Francuskoj i Švajcarskoj

Top deset zemalja s najzdravijim jelovnicima su evropske kuhinje, kvalitet hrane najgori je u Africi, a u Holandiji, Francuskoj i Švajcarskoj se jede najzdravije.

Prema procjeni dostuposti hrane, platežnoj moći stanovništva, kvalitetu hrane i bolestima povezanim s prehrambenim navikama, u Evropi se jede znatno zdravije nego u ostatku svijeta, pokazala je studija kompanije Oxfam. Studija je sprovedena u 125 zemalja.

Najzdravije i najbolje se jede u Holandiji u kojoj su cijene namirnica najniže u odnosu na plate, dostupnost hrane je odlična, a veoma je nizak broj oboljelih od dijabetesa.

Ipak, ni u Holandiji nije sve tako idealno, pa tako svaki peti Holanđanin ima indeks tjelesne težine veći od 30, dok se zdravim smatra raspon od 18 do 25.
Najviše gojaznih je u Australiji, tamo je 30 odsto stanovništva gojazno.

Najgore se jede u Čadu gdje namirnice imaju malu nutritivnu vrijednost, skupe su i svako treće dijete pothranjeno. U top 10 najgorih zemalja najviše je onih iz pustinjskog afričkog područja u čijoj ishrani dominiraju nutritivno siromašne žitarice, korjenje i korenasto povrće.

Prema ocjeni isključivo samog kvaliteta hrane, najbolje je prošao Island, dok SAD ima najpovoljniju hranu na svijetu, ali Amerika je uz Saudijsku Arabiju, Kuvajt i Egipat zemlja u kojoj ima najviše oboljelih od dijabetesa, ali i gojaznih.

Top 10 zemalja u kojima se najbolje jede: Holandija, Francuska, Švajcarska, Danska, Švedska,Austrija, Belgija, Irska, Italija, Portugal

Top 10 zemalja u kojima se najgore jede: Čad, Angola, Etiopija, Madagaskar, Jemen, Niger, Burundi, Mozambik, Zimbabve, Sierra Leone