subota, 12. siječnja 2019.

emocionalno čišćenje

Detoksikacija tijela kroz emocionalno čišćenje

Kada se radi o detoksikaciji tijela, još uvijek je fokus na fizičkom nivou i na korištenju raznih preparata za ovaj proces.

Malo je poznato da se brojni toksini nakupljaju u našem tijelu pod utjecajem emocija, ne samo uslijed unošenja toksina namirnicama  u naše tijelo. Da bi razumjeli zašto se to događa, bitno je prvo razumjeti da naše tijelo ima instinktivne reakcije “bori se ili pobjegni” koje je imao još i pećinski čovjek, kako bi preživio u situaciji kada naiđe na zvijer. U takvim uvjetima staje probava koja inače oduzima puno energije, jer je važnije upotrijebiti tu energiju za  preživljavanje nego postati nečiji ručak. Danas nam ne prijete zvijeri ali svakodnevi stresovi nas dovode u istu situaciju. Organizam reagira jednako kao i u vrijeme pećinskog čovjeka, bez obzira što nema zvijeri. Uslijed zastoja u probavi hrane u stomku, dolazi do raspadanja unesene hrane i kreiranja autotoksina.   Što je više stresa, više je i toksina u našem tijelu, pored svih onih koje unesemo hranom. Samim tim pH tj kiselost našeg organizma nije samo rezultat neodgovarajuće prehrane, nego velikim dijelom je rezultat i emocionalnih reakcija tj stresa koji svakodnevno doživljavamo.

Što je stres? Naša emocionalna reakcija na ljude, događaje i situacije. Budući da se radi o našoj reakciji, to znači da nešto po tom pitanju možemo učiniti. Da bismo smanjili toksično opterećenje, važno je raditi na onome što nas stresira i uklanjati zaglavljene emocije u sebi. Tehnika emocionalne slobode (EFT) uklanja emocionalne reakcije na dubokom energetskom nivou. Možda niste do sada znali, emocije su energetske prirode i zato ih na energetski  način možemo i rješavati primjenom “emocionalne akupresure”, odnosno primjenom Tehnike Emocionalne Slobode.

Primjećeno je da kada se tijelo ne detoksificira od, na primjer žive, uz primjenu sredstava za detoksikaciju i u situaciji u kojoj se očekuje da se detoksikacija događa, rješavanjem trauma ili emocionalnih naboja u tijelu, počinje proces detoksikacije. U svom dosadašnjem radu sam primjetila da kroz rad na emotivnom i mentalnom nivou s klijentima koji imaju karcinom i primaju kemoterapiju, mnogo brže dolazi do detoksikacije a samim tim i do ublažavanja negativnih efekata kemoterapije.

Odrađivanje svojih ne isprocesiranih emocija i okidača je veoma bitno  za mnoga područja života, a posebno zdravlje. Ukoliko ne znamo kako, ono što možemo učiniti je da skrenemo tok misli svjesnim naporom u pozitivnom pravcu kako ne bi umnožavali ono što ne želimo. Poznato je da ono na čega obraćamo pažnju i na čega usmjerimo fokus, to se proširuje. Zato, usmjeravajmo bar svjesno pažnju na lijepo i pozitivno, koliko god nam to naša svijest dozvoljava. U međuvremenu , radite na sebi efikasnim metodama koje vam mogu pomoći na duboko energetsko emotivnom nivou. Tehnika emocionalne slobode se može do nekog nivoa raditi kao samopomoć, a ima mnogo toga što je kompleksnije prirode, gdje su potrebni  profesionalni  individualni tretmani  ili dobri cjelodnevni grupni  tretmani .

-Jasmina Kovačev