utorak, 15. siječnja 2019.

statini - štetni

Lijekovi protiv kolesterola (statini) više štete nego koriste!

Uzimanje tih lijekova povećava vjerojatnost za nastajanje promjena na jetri, kao i za zatajanje bubrega, moždano krvarenje, te demenciju

Milijuni osoba u svijetu nepotrebno uzimaju lijekove za smanjivanje masnoća u krvi (statine, zaključili su znanstvenici okupljeni oko međunarodne neprofitne organizacije “Cochrane”, u sveobuhvatnoj studiji koja upozorava da su statini u mnogim slučajevima neučinkoviti i da od njihova uzimanja može biti više štete nego koristi, i to zbog potencijalnog razvoja ozbiljnih nuspojava.
Autori ističu kako nema dokaza da ta skupina lijekova djeluje preventivno, odnosno da kod zdravih osoba s niskim kardiovaskularnim rizikom sprječava razvoj bolesti srca i krvnih žila, kao što se navodilo u nekim prijašnjim studijama, a do takvog su zaključka došli nakon opsežne i rigorozne analize podataka iz 14 kliničkih ispitivanja provedenih u razdoblju od 1994. do 2006. na ukupno 34.272 osobe.
Znanstvenici iz “Cochranea” stoga pozivaju liječnike da propisivanje statina ograniče na srčane bolesnike i osobe s visokim kardiovaskularnim rizikom i da prekinu nepotrebnu terapiju kod zdravih ljudi, upozoravajući na pojedina manja istraživanja koja su potvrdila kako uzimanje tih lijekova povećava vjerojatnost za nastajanje promjena na jetri, kao i za zatajanje bubrega, moždano krvarenje, te demenciju.

Zagovornici uzimanja statina, podsjetimo, navode kako je preventivna terapija lijekovima protiv kolesterola pomogla produžiti tisuće života sprječavanjem srčanih udara i drugih kardiovaskularnih bolesti.
Međutim, analiza “Cochranea”, koji slovi kao vodeći svjetski izrađivač sistemskih medicinskih recenzija, nije uspjela to dokazati, a autori upozoravaju kako su prijašnji rezultati precijenjeni zbog pogrešaka u metodologiji studija (uključivanje kardiovaskularnih bolesnika, nepotpuno izvještavanje o ishodima, zanemarivanje nuspojava, prijevremeno prekidanje studija), te činjenice da su sva uključena klinička ispitivanja, osim jednoga, potpuno ili djelomično financirali proizvođači statina.

Sponzorirane studije su dokazano pristrane, komentira dr. Lidija Gajski,internistica iz Zagreba i autorica knjige “Lijekovi ili priča o obmani”, koja je već upozoravala na nepotrebno propisivanje lijekova protiv kolesterola, ukazujući na njihovu upitnu djelotvornost u prevenciji srčanog udara.
“Cochraneova” analiza je, dakle, potvrdila te tvrdnje, a dr. Gajski dodaje i kako neka istraživanja koja nisu bila uključena u ovaj pregled pokazuju nedostatak učinka statina na ukupni mortalitet.
- Statini u zadnjih desetak godina bilježe eksponencijalni rast primjene i danas su najprodavanija klasa lijekova. Pfizerov atorvastatin prošle je godine bio najunosniji preparat, s utrženih 13,3 milijarde dolara širom svijeta. Među prva tri pripravka na koje je hrvatsko zdravstvo u 2009. potrošilo najviše novca, nalaze se dva statina; platili smo ih više od 180 milijuna kuna. I u Hrvatskoj je vrijeme da prestanemo bacati oskudan i dragocjen društveni novac - poručuje dr. Gajski, koja je u svojoj knjizi upozorila na koruptivnu vezu farmaceutskih tvrtki i liječničke struke u Hrvatskoj, kao i na manipulacije kliničkim istraživanjima lijekova jedino radi povećanja zarade.