ponedjeljak, 28. siječnja 2019.

aditiv E621

Zašto je opasan natrijum glutaminat E621

Gdje se nalazi natrijum glutaminat (aditiv E621)?  Obično se nalazi u soja sosu, supama iz kesice, kockama za supu, Vegeti, parmezanu, čipsu, viršlama, paštetama i većini mesnih prerađevina. Ovaj izuzetno opasan aditiv označen je brojem E621 i koristi se kao pojačivač ukusa.

Dr Olga Butankova: "Svako može da otvori svoj kuhinjski ormar i 99% začina, sosova, supa i čorbi iz kesice, u proizvodim najvećih, vodećih kompanija naći će sastojak E621 natrijum glutaminat. To je opasan dodatak u ishrani."

Japanci su odavno primijetili da kiselina koju su dobijali iz glutaminske alge, značajno poboljšava ukus hrane. Štaviše, proizvode sa glutaminskom kisjelinom želite da jedete ponovo i ponovo.

Dr Olga Butankova: "Oni su sintetizovali glutaminsku kisjelinu, veoma davno, a sintetizovana glutaminska kisjelina nije prirodna i ima veoma složen metabolizam."

Natrijum glutaminat akumuliran u našem telu, može da dovede do ozbiljnih napada bronhijalne astme.

​Dokazano je da je ovaj aditiv uzročnik Ajchajmerove bolesti i veoma ozbiljno mijenja psihu u depresivnom pravcu.
Aleksandar Orehov (dr biološki nauka, akademik RAEN): "Kod odraslog čovjeka javlja se sindrom hroničnog umora, a kod djece hiper aktivnost. Djeca kao da imaju motor ne mogu da sjede mirno stalno se vrpolje i okreću. Hiper-aktivnost je i u mislima, niko ne može da ih kontroliše. A to je rezultat toga što u mnogim proizvodima koji se brzo pripremaju je prisutan natrijum-glutaminat."

Dr Olga Butankova: Ja kao Ijekar ne preporučujem osobito djeci i osobama sa slabim vidom da upotrebljavaju u ishrani sve ove pojačivače ukusa koji se zovu natrijum glutaminat budite veoma oprezni.

Natrijum glutaminat je u mnogim prehrambenim proizvodima, Ijekari preporučuju prije nego što donesete proizvod na kasu, odvojite malo vremena da biste pročitali njegov sastav i ako on sadrži glutaminat najbolje je da odustanete od kupovine.

Prevela: Beba Muratović - bebamur.com