Kajenska paprika – vatra zdravlja na vašem tanjuru
Kajenska paprika, uz čili i feferone, spada u rod ljutih papričica (lat. Capsicum annum), a često se naziva kraljicom začinskog bilja.
Ova vrsta paprike, kao i cijeli rod čili papričica, potječe iz Južne Amerike.
Arheolozi su pronašli njihove ostatke na iskopinama Tehuacána (današnji Meksiko), koji datiraju čak devet tisuća godina u daleku prošlost.
U ta davna vremena čili je imao ogroman značaj za cijeli teritorij Južne Amerike.
Smatran je svetom biljkom koja se koristila u prehrani, medicini i ritualima, te u svakodnevnim aktivnostima.
Drevne Inke upotrebljavali su je i kao novčano sredstvo, dok su je Tolteci i Asteci koristili kao darove od iznimne važnosti.
Ova začinska biljka bila je dio svakodnevnog života ranih latinoameričkih naroda, a i dan danas izuzetno se cijene njezina čudotvorna svojstva.
Bogatstvo sastojaka kajenske paprike
U 100 g praha kajenske paprike nalazi se 55 % ugljikohidrata, 17 % masti i 12 % proteina uz energetsku vrijednost od 314 kcal.
Vitaminski udio popunjavaju vitamin A, vitamin E, vitamin K, vitamin C, riboflavin, tiamin te niacin.
Također dobar je izvor i folne kiseline kao i kolina te velikog udjela dijetalnih vlakana.
Usto, minerali željeza, magnezija, fosfora, kalcija, mangana i selena samo upotpunjuju dojam blagotvornosti ove papričice.
Čudotvorna ljutina u jednoj molekuli
Zašto su kajenske (i ostale čili) paprike tako ljute?
Odgovor leži u jednom posebnom elementu - kapsaicinu, koji je dio ovih biljaka.
Riječ je o prirodnom alkaloidu koji se veže na neuronske receptore što zatim dovodi do izazivanja signala u mozgu kao osjet žarenja ili pečenja.
Stoga, ljuto nije okus nego - osjećaj povišene temperature u našim ustima.
Upravo je taj “ljuti” kapsaicin temelj i osnova čudotvornosti čili papričica.
1. Sprečava nastanak raka
Korištenje ovih papričica u prehrani može povećati kapacitet bijelih krvnih stanica u tijelu za obranu od stanica tumora.
Kapsaicin pomaže u sprečavanju nastanka tumora uzrokovanog pušenjem, a slični rezultati pokazali su se i za rak jetre.
2. Štiti od infekcija
Ljute papričice podižu otpornost organizma na infekcije.
Kapsaicin neutralizira čak 75 % bakterija s kojima se svakodnevno susrećemo, braneći tako tijelo.
Vitamin A u paprici osigurava zaštitu od “napadajućih” patogena, obnavljajući sluznicu u nosnom kanalu, plućima i mokraćnim putevima.
Time se dodatno jača imunitet i otpornost na infekcije.
3. Čisti organizam
Beta-karoten koji se nalazi u kajenskim paprikama djeluje kao snažan antioksidans.
Popravlja štetu uzrokovanu slobodnim radikalima, sprečavajući time aterosklerozu i rak debelog crijeva.
4. Smanjuje želučane tegobe
Papričice pomažu i samom radu probavnog ciklusa gdje se njihovim konzumiranjem smanjuju bolovi u trbuhu, grčevi i plinovi.
Ayurvedska i kineska medicina preporučuju upravo konzumiranje kajenske paprike jer ona stimulira protok želučanih sokova i sline.
Time se pobija često prisutna pretpostavka da čili papričice stvaraju probavne smetnje i čireve na želudcu.
One, štoviše, čak sprečavaju nastanak čira na želucu!
5. Potpomaže mršavljenje
Kajenska paprika utječe i na mršavljenje.
Ona regulira probavu i smanjuje apetit zbog malapsorpcije (smanjene apsorpcije hranjivih tvari).
Kod ljudi sklonih prejedanju preporučuje se predjelo s kajenskom paprikom, jer se tako regulira ravnoteža osjećaja gladi i sitosti.
6. Liječi kardiovaskularni sustav
Kada je neki dio tijela bolestan, obično je tada blokiran protok krvi u tom području.
Kapsaicin pomaže ukloniti tu blokadu i potaknuti protok krvi.
Pomaže u smanjivanju razine kolesterola u krvi te sudjeluje u otapanju fibrina, koji uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka.
Smanjuje razinu triglicerida i samim time sprečava potencijalni nastanak srčanog udara.
Štoviše, postoje deseci evidentiranih slučajeva gdje je infarkt direktno spriječen korištenjem praha kajenske paprike, u momentu ili tik nakon samog napada.
Tako je dr. Richard Schulze evidentirao momentalni oporavak ljudi usred srčanog udara, dajući im jednu čajnu žlicu mljevene kajenske paprike razvodnjenu u šalici vode.
7. Pomaže kod dijabetesa
Redoviti unos manjih količina praha ovih papričica smanjuje potrebu za lučenjem inzulina o organizmu.
Time se smanjuje i razina šećera u krvi nakon obroka.
Kajenske papričice postepeno mogu spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2.
8. Uklanja glavobolju i olakšava disanje
Inhaliranje mješavine kajenske paprike i vode pomaže smanjiti glavobolju, dok je vanjsko nanošenje na područje glavobolje može i potpuno ukloniti.
Ljute papričice potiču izlučivanje i čišćenje sluzi iz nosa, pluća i sinusa, a čaj od praha je odličan lijek protiv prehlade i gripe.
Beta-karoten u paprici iznimno je koristan u smanjenju simptoma astme.
Grgljanje razvodnjenog praha dovodi do oporavka od grlobolje.
9. Pomaže kod bolova i reumatskih tegova
Kajenska paprika se koristi i kao relaksant za bolne mišiće i zglobove.
Nanesite je lokalno na bolna mjesta, nekoliko puta dnevno, nekoliko dana zaredom, za najbolje rezultate.
Usto, pokazalo se da pomaže i kod reumatskih tegoba i artritisa.
Upotreba
Kajenske papričice možete konzumirati na više načina.
Najpoznatiji i najrašireniji način je u obliku praha, koji se dobiva mljevenjem suhih plodova. Taj prah koristi se kao začin i dodaje jelima, po želji i ukusu.
Usto što je ljekovit, daje pikantnost i dodatnu aromu.
Čaj od kajenske paprike možete napraviti tako da pomiješate jednu čajnu žlicu praha s jednom šalicom vruće vode.
Kajenska paprika koristi se i kao sredstvo za inhaliranje. Dovoljno je staviti 2 - 3 čajne žlice mljevenog praha u lonac kipuće vode i promiješati.
Nagnite se nad lonac, pokrijte glavu ručnikom te duboko i koncentrirano udišite vruću paru. Osjetit ćete peckanje u nosu i očima. Inhalirajte 5 - 10 minuta.
Prah možete nanositi i lokalno na tijelo, tamo gdje je to potrebno.
Na ranice i posjekotine stavite prstohvat mljevene paprike. Tako trenutno možete zaustaviti krvarenje, ali i osigurati zarastanje rane bez ožiljka.
Manja doza praha neće izazivati pečenje na otvorenim ranicama.
Dakako, možete ih jesti i cijele, svježe ili ukiseljene, no oprezno s doziranjem jer ipak treba paziti da se ne pretjera.