četvrtak, 24. siječnja 2019.

kajenska paprika

Kajenska paprika – vatra zdravlja na vašem tanjuru

Kajenska paprika, uz čili i feferone, spada u rod ljutih papričica (lat. Capsicum annum), a često se naziva kraljicom začinskog bilja.
Ova vrsta paprike, kao i cijeli rod čili papričica, potječe iz Južne Amerike.
Arheolozi su pronašli njihove ostatke na iskopinama Tehuacána (današnji Meksiko), koji datiraju čak devet tisuća godina u daleku prošlost.
U ta davna vremena čili je imao ogroman značaj za cijeli teritorij Južne Amerike.
Smatran je svetom biljkom koja se koristila u prehrani, medicini i ritualima, te u svakodnevnim aktivnostima.
Drevne Inke upotrebljavali su je i kao novčano sredstvo, dok su je Tolteci i Asteci koristili kao darove od iznimne važnosti.
Ova začinska biljka bila je dio svakodnevnog života ranih latinoameričkih naroda, a i dan danas izuzetno se cijene njezina čudotvorna svojstva.

Bogatstvo sastojaka kajenske paprike

U 100 g praha kajenske paprike nalazi se 55 % ugljikohidrata, 17 % masti i 12 % proteina uz energetsku vrijednost od 314 kcal.
Vitaminski udio popunjavaju vitamin A, vitamin E, vitamin K, vitamin C, riboflavin, tiamin te niacin.
Također dobar je izvor i folne kiseline kao i kolina te velikog udjela dijetalnih vlakana.
Usto, minerali željeza, magnezija, fosfora, kalcija, mangana i selena samo upotpunjuju dojam blagotvornosti ove papričice.

Čudotvorna ljutina u jednoj molekuli

Zašto su kajenske (i ostale čili) paprike tako ljute?
Odgovor leži u jednom posebnom elementu - kapsaicinu, koji je dio ovih biljaka.
Riječ je o prirodnom alkaloidu koji se veže na neuronske receptore što zatim dovodi do izazivanja signala u mozgu kao osjet žarenja ili pečenja.
Stoga, ljuto nije okus nego - osjećaj povišene temperature u našim ustima.
Upravo je taj “ljuti” kapsaicin temelj i osnova čudotvornosti čili papričica.

1. Sprečava nastanak raka

Korištenje ovih papričica u prehrani može povećati kapacitet bijelih krvnih stanica u tijelu za obranu od stanica tumora.

Kapsaicin pomaže u sprečavanju nastanka tumora uzrokovanog pušenjem, a slični rezultati pokazali su se i za rak jetre.

2. Štiti od infekcija

Ljute papričice podižu otpornost organizma na infekcije.

Kapsaicin neutralizira čak 75 % bakterija s kojima se svakodnevno susrećemo, braneći tako tijelo.

Vitamin A u paprici osigurava zaštitu od “napadajućih” patogena, obnavljajući sluznicu u nosnom kanalu, plućima i mokraćnim putevima.

Time se dodatno jača imunitet i otpornost na infekcije.

3. Čisti organizam

Beta-karoten koji se nalazi u kajenskim paprikama djeluje kao snažan antioksidans.

Popravlja štetu uzrokovanu slobodnim radikalima, sprečavajući time aterosklerozu i rak debelog crijeva.

4. Smanjuje želučane tegobe

Papričice pomažu i samom radu probavnog ciklusa gdje se njihovim konzumiranjem smanjuju bolovi u trbuhu, grčevi i plinovi.

Ayurvedska i kineska medicina preporučuju upravo konzumiranje kajenske paprike jer ona stimulira protok želučanih sokova i sline.

Time se pobija često prisutna pretpostavka da čili papričice stvaraju probavne smetnje i čireve na želudcu.

One, štoviše, čak sprečavaju nastanak čira na želucu!

5. Potpomaže mršavljenje

Kajenska paprika utječe i na mršavljenje.

Ona regulira probavu i smanjuje apetit zbog malapsorpcije (smanjene apsorpcije hranjivih tvari).

Kod ljudi sklonih prejedanju preporučuje se predjelo s kajenskom paprikom, jer se tako regulira ravnoteža osjećaja gladi i sitosti.

6. Liječi kardiovaskularni sustav

Kada je neki dio tijela bolestan, obično je tada blokiran protok krvi u tom području.

Kapsaicin pomaže ukloniti tu blokadu i potaknuti protok krvi.

Pomaže u smanjivanju razine kolesterola u krvi te sudjeluje u otapanju fibrina, koji uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka.

Smanjuje razinu triglicerida i samim time sprečava potencijalni nastanak srčanog udara.

Štoviše, postoje deseci evidentiranih slučajeva gdje je infarkt direktno spriječen korištenjem praha kajenske paprike, u momentu ili tik nakon samog napada.

Tako je dr. Richard Schulze evidentirao momentalni oporavak ljudi usred srčanog udara, dajući im jednu čajnu žlicu mljevene kajenske paprike razvodnjenu u šalici vode.

7. Pomaže kod dijabetesa

Redoviti unos manjih količina praha ovih papričica smanjuje potrebu za lučenjem inzulina o organizmu.

Time se smanjuje i razina šećera u krvi nakon obroka.

Kajenske papričice postepeno mogu spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2.

8. Uklanja glavobolju i olakšava disanje

Inhaliranje mješavine kajenske paprike i vode pomaže smanjiti glavobolju, dok je vanjsko nanošenje na područje glavobolje može i potpuno ukloniti.

Ljute papričice potiču izlučivanje i čišćenje sluzi iz nosa, pluća i sinusa, a čaj od praha je odličan lijek protiv prehlade i gripe.

Beta-karoten u paprici iznimno je koristan u smanjenju simptoma astme.

Grgljanje razvodnjenog praha dovodi do oporavka od grlobolje.

9. Pomaže kod bolova i reumatskih tegova

Kajenska paprika se koristi i kao relaksant za bolne mišiće i zglobove.

Nanesite je lokalno na bolna mjesta, nekoliko puta dnevno, nekoliko dana zaredom, za najbolje rezultate.

Usto, pokazalo se da pomaže i kod reumatskih tegoba i artritisa.

Upotreba

Kajenske papričice možete konzumirati na više načina.

Najpoznatiji i najrašireniji način je u obliku praha, koji se dobiva mljevenjem suhih plodova. Taj prah koristi se kao začin i dodaje jelima, po želji i ukusu.

Usto što je ljekovit, daje pikantnost i dodatnu aromu.

Čaj od kajenske paprike možete napraviti tako da pomiješate jednu čajnu žlicu praha s jednom šalicom vruće vode.

Kajenska paprika koristi se i kao sredstvo za inhaliranje. Dovoljno je staviti 2 - 3 čajne žlice mljevenog praha u lonac kipuće vode i promiješati.

Nagnite se nad lonac, pokrijte glavu ručnikom te duboko i koncentrirano udišite vruću paru. Osjetit ćete peckanje u nosu i očima. Inhalirajte 5 - 10 minuta.

Prah možete nanositi i lokalno na tijelo, tamo gdje je to potrebno.

Na ranice i posjekotine stavite prstohvat mljevene paprike. Tako trenutno možete zaustaviti krvarenje, ali i osigurati zarastanje rane bez ožiljka.

Manja doza praha neće izazivati pečenje na otvorenim ranicama.

Dakako, možete ih jesti i cijele, svježe ili ukiseljene, no oprezno s doziranjem jer ipak treba paziti da se ne pretjera.