3 namirnice koje treba da jedu žene u menopauzi: Hrana koja vraća hormon estrogen u ravnotežu
Hormonska neravnoteža je prirodna pojava u menopauzi, a evo kako da na prirodan način riješite manjak estrogena!
Estrogen je glavni ženski polni hormon koji je u periodu menopauze najčešće u deficitu, piše “Lovesensa“.
Simptomi koji ukazuju na nedostatak estrogena su: menopauza, noćno znojenje, kašnjenje ili izostanak menstrulanog ciklusa, malaksalost, nedostatk se*sualne želje, umor, otežano mokrenje, suhoća vagine i dr.
Prilikom drastičnog nedostatka estrogena preporučuju se određene terapije, ali istraživanja dokazuju da se manjak estrogana može nadoknaditi redovnim dozama izoflavona, odnosno fitonutrientima koji se u tijelu pretvaraju u biljne estrogene.
Izoflavoni su zaduženi za očuvanje hormonskog balansa u tijelu, pa je njihova osnovna funkcija u organizmu spriječavanje razvoja malignih ćelija, naročito kada je u pitanju karcinom dojke, kao i da spriječavanje kardiovaskularna oboljenja.
Dva najpoznatija tipa izoflavona su genistein i daidzein, a dokazano je da ih najviše ima u 3 super zdrave namirnice: organskoj soji, leblebijama i sočivu.
Ženama u menopauzi preporučuje se da ove 3 namirnice postanu dio njihovog svakodnevnog jelovnika, jer osim estrogena, oni regulišu i neprijatne simptome menopauze, kao što su valunzi (znojenje i talasi vrućine)
Obezbjeđivanje estrogena preko hrane naročito je pogodno za žene koje su bolovale od raka dojke i za koje svaka dodatna hormonska terapija prdstavlja rizik.
Važno je da se prije svake odluke koja utiče na zdravlje posavjetujete sa stručnjakom, naročito kada su u pitanju hormoni, ali ne zaboravite da nam priroda daje nevjerovatne darove koji nas svakodnevno mogu iscjeliti. Zapamtite da je uravnotežena ishrana i fizička aktivnost preduslov za sretnu i zdravu ženu u periodu menopauze.