FDA američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je patent za liječenje Alzheimerove bolesti BCM-95 kurkuminu. Najbolji rezultati postižu se sa 2x500mg dnevno uz uzimanje D3 vitamina i ulja crnog kima.
Kurkuma se koristi u Indiji već više od 5000 godina i vjerojatno zato danas i ruralna i urbana populacija ima jednu od najnižih stopa prevalencije Alzheimerove bolesti (AB) u svijetu. Nedavna studija bolesnika s AB utvrdila je da manje od grama kurkume na dan već u periodu nakon tri mjeseca rezultira izvanrednim poboljšanjima.
Alzheimerova bolest: postaje zabrinjavajući pratilac prijelaza u zlatne godine starosti. Alzheimerova bolest smatra se najčešćim oblikom demencije koja se definira kao ozbiljan gubitak kognitivnih funkcija izvan onoga što se očekuje od normalnog starenja.
Studija iz 2006. procjenjuje da 26 milijuna ljudi diljem svijeta pate od ovog stanja, a da će do 2050. ,učestalost učetverostručiti, do kada će 1 od 85 osoba u svijetu biti dijagnosticirana s AB.
Obzirom na globalni opseg problema, interes za sigurnu i učinkovitu preventivnu terapijsku intervenciju ponjednako raste unutar konvencionalnih medicinskih i alternativnih krugova.
Nažalost, konvencionalni pristupi svodi se na rješavanje problema kemijskim sredstvima što može dovesti do ozbiljnih neuroloških oštećenja o čemu svjedoči i činjenica da lijekovi iz te skupine nose alarmantno visok rizik od pojave moždanog udara prema statističkim podacima post-marketinškog praćenja Svjetske zdravstvene organizacije.
Izvanredni rezultati su zabilježeni nakon primjene kurkume, i izuzetna studija objavljena je u časopisu Ayu pod nazivom:
"Učinci kurkume na Alzheimerovu bolest s bihevioralnih i psihološkim simptomima demencije." Studija opisuje tri pacijenta s AB čiji su bihevioralni simptomi značajno poboljšani kao rezultat konzumiranja 764 miligrama kurkume (100mg kurkumina / dnevno) tijekom 12 tjedana.
Prema studiji : " Sva su tri pacijenta pokazivala razdražljivost, uznemirenost, tjeskobu i apatiju, dva pacijenta patila su od inkontinencije i zabrinutosti. Propisana im je kurkuma u kapsulama s čijom je konzumacijom započeo njihov oporavak od navedenih simptoma bez nuspojava u kliničkim simptomima ". Nakon samo 3 mjeseca liječenja , iskazani simptomi pacijenata znatno su smanjeni što je donjelo olakšanje kako njima tako i njihovim skrbnicima.
Izvješće ovako opisuje poboljšanja:
Kod jednog pacijenta došlo je do povećanja od 5 bodova u „ Mini-mentatl state examination“ (MMSE) sa 12/30 na 17/30 . U druga dva slučaja nisu zabilježene značajne promjene u MMSE ; međutim nakon godine dana uzimanja kurkume ta su dva pacijenta bila u stanju prepoznati članove svoje obitelj.
Druge dvije studije pokazuju da su kurkuminoidi u stanju povećati razmak patološkog amiloid - beta plaka kod bolesnika oboljelih od AB [ 6 ] te da se u kombinaciji s vitaminom D3 neurorestorativni proces još više poboljšava. Dodatna predklinička istraživanja pokazuju da kurkuma a osobito ekstrahirani kurkuminoidi imaju inhibitorne i zaštitne učinke protiv s AB povezanih beta amiloidnih proteina.
Drugi dokumentirani mehanizmi kurkume u odnosu na AB uključuju:
Protuupalni: Kurkuma ima zaštitnu ulogu protiv upala povezanih sa beta amiloidnim proteinom.
Anti - oksidativni: Kurkuma može smanjiti oštećenja putem svojih antioksidativnih svojstava.
Anti - citotoksičnih: Kurkuminoidi štite od staničnih oštećenja izazvanih djelovanjem beta amiloidnih proteina.
Anti - amiloidni: Kurkuma sadrži niz spojeva ( kurkuminoide , tetrahydrocurcumin , demethoxycurcumin i bisdemethoxycurcumin ) koji djeluju na osnovu patološkog uzroka Alzheimerove bolesti sprečavanjem tvorbe beta amiloidnog proteina.
Neurorestorativni: Kurkuminoidi čuvaju sposobnost funkcionalne memorije koja je narušena djelovanjem amiloidnih peptida, a mogu i popraviti fiziološku štetu obnavljanjem iskrivljenih neuritisa i raskidanjem postojećg plaka. Kurkumin znatno poboljšava vezivanje amioid beta bjelančevina na makrofage te tako djeluje na smanjenje plaka (makrofagi su stanice imunosnog sustava poznati kao kolektor čistači koji čiste i odnose nakupine plaka.)
Kelacije metala : Kurkuminoidi imaju veći afinitet vezanja željeza i bakra umjesto cinka, što može doprinijeti zaštitnom učinku kod Alzheimerove bolesti.
Uz kurkumu i druge biljke imaju povoljno djelovanje na suzbijanje simptoma Alzheimerove bolesti:
Kokosovo ulje: sadrži približno 66% triglicerida srednje dužine po težini i sposobno je poboljšati simptome kognitivnog propadanja u ljudi koji pate od demencije tako što povećavaju broj ketona u mozgu.
Kakao : Istraživanje iz 2009. g. pokazalo je da kakao može zaštititi od lipidne peroksidacije povezane s neuronskom smrću stanica što je relevantno kod Alzheimerove bolesti.
Kadulja :Studija iz 2003. Otkrila je da ekstrakt kadulje ima terapeutsku vrijednost kod pacijenata s blagom do umjerenom Alzheimerovom bolesti.
Folna kiselina : Idealan izvor za ovog B vitamina je zeleno lisnato povrće jer jedino namirnice daju folnu kiselinu . Isto tako cijela skupina B vitamina posebno uključujući B6 i B12 mogu imati visoku vrijednosti u prevenciji i liječenju Alzheimerove bolesti.
Kao i uvijek važno je imati na umu da je naša prehrana i okoliš u velikoj mjeri određuju rizik od ubrzanog starenja mozga i pojave demencije. Prevencija je neusporedivo bolja strategija od liječenja. Stoga uključite kurkumu i ostale biljke u svoju prehranu kako bi prevenirali nastanak bolesti. Ultra strong kurkumin BCM-95 preporučujemo ako vam umjesto prevencije treba snažnije djelovanje koje omogućuje njena 7 puta veća apsorpcija.