nedjelja, 13. siječnja 2019.

opekotine

Prirodna sredstva za opekotine

Broj prirodnih sredstava protiv opekotina veliki je, a čime ćete sebi pomoći zavisi od toga šta trenutno imate kod kuće

U ZAVISNOSTI od površine kože koja je opečena i ozbiljnosti povrede, opekotine se dele u tri kategorije – prvog, drugog i trećeg stepena.

One iz poslednje grupe spadaju u najteže, pa je neophodna stručna pomoć jer je potrebno brzo reagovati, ali u slučaju opekotina prvog i drugog stepena, možete i sami sebi da pružite prvu pomoć.

Broj prirodnih sredstava protiv opekotina veliki je, a čime ćete sebi pomoći zavisi od toga šta trenutno imate kod kuće.

* Hladna voda

Nanošenje hladne vode na opečeno mesto najvažniji je deo ukazivanja prve pomoći. Cilj je da se ugroženo mesto rashladi. Ali, nikako nemojte koristiti led jer ćete samo pogoršati stvar. Pod mlaz tekuće vode stavite opečeno mesto i pustite da voda teče oko pola sata. Ovaj postupak je od ključnog značaja, da bi naredna sredstva mogla brže i bolje da zaleče opekotine.

* Hladno mleko

Umočite dva parčeta čiste tkanine u hladno mleko. Jedno izvadite i stavite na povređeno mesto, pustite da deluje 15 minuta, potom sklonite to parče i ponovo ga ubacite u mleko, a izvucite drugo koje se natapalo i stavite na ranu. I njega uklonite posle 15 minuta. Postupak treba da ponavljate sat vremena. Mleko se smatra veoma delotvornim domaćim lekom protiv opekotina.

* Med

Nakon što opekotinu istretirate mlazom hladne vode, premažite je medom jer on sadrži moćne prirodne sastojke koji će učiniti da brzo zalečite bolno mesto na koži. Najbolja stvar kada je reč o korišćenju meda za ove svrhe jeste što med veoma brzo otklanja bol i umanjuje šansu da na tom mestu ostane ožiljak.

* Paradajz ili rendani krompir

Paradajz i krompir sadrže kiseline koje umanjuju mogućnost da vam se na opečenom mestu pojave plikovi, a, takođe, oslobođaju bola.

* Pasta za zube

Veća količina zubne paste nanesena na opekotinu sprečiće nastajanje plikova. Bolji rezultat ćete postići ako preko zahvaćenog dela kože, na koji ste naneli pastu, stavite gazu i ostavite je 24 časa.

* Soja sos

Preporučuje se za manje opekotine. Na bolno mesto stavite veću količinu sosa i ostavite da deluje sat i po. Ovaj kućni lek ublažiće bol i sprečiti da se na koži pojave mehurići.

* Sok od crnog luka
Naročito je popularan među profesionalnim kuvarima, koji se pripremajući jela često susreću sa opekotinama. Samo iscede sok iz polovine luka i nanesu ga na opekotinu. Za bolje rezultate, savetuje se da koristite tek isečen luk i da ga odmah stavite na bolno mesto, jer, kada nekoliko minuta ostane na vazduhu, gubi ponešto od svojih lekovitih svojstava.

* Belance

Reč je o najverovatnije najmoćnijem domaćem sredstvu protiv opekotina, jer ublažava bol, čini da rana brže zaraste, sprečava nastanak plikova. Premažite ugroženo mesto belancetom i bol će brzo da umine i neće ga biti sve dok je belance na koži vlažno. Zato opekotinu stalno premazujte svežim belancetom.

* Ulje lavande

Lavandino ulje umanjuje mogućnost da na opečenom mestu nastanu ožiljci i plikovi. Poseduje i moćne sastojke za otklanjanje bola. Kada operete i očistite opekotinu hladnom vodom, posušite bolno mesto mekom tkaninom i na njega direktno nanesite lavandino ulje. Možete da ga koristite i na sledeći način: čistu tkaninu umočite u ulje i stavite na opekotinu. Posle sat vremena sklonite tkaninu i zamenite je drugom, takođe namočenom uljem. Postupak ponavljajte barem 3-4 puta.

* Vrećice crnog čaja

Koristite je za manje površine. Crni čaj sadrži tanin koji blagotvorno deluje na opečeno mesto i ubrzava zaceljivanje kože. Na povređeno mesto nežno stavite kesice crnog čaja prethodno umočenu u hladnu vodu.

* Aloe vera

Kada očistite ugroženi deo kože hladnom vodom, premažite ga svežom aloe verom. Naročito se preporučuje za opekotine prvog stepena. Ali, ljudi koji imaju srčane probleme trebalo bi da izbegavaju ovaj lek protiv opekotina.

* Razblaženo sirće

Umesto da razblaženo sireće stavite direktno na ranu, bolje je da čisto parče tkanine umočite u sirće i stavite na opekotinu. Bol će brzo nestati, ali ukoliko se vrati na ranu stavite novo parče tkanine namočeno sirćetom. Nastavite da to činite sve dok bol potpuno ne umine.

* Jogurt

Verovatno je reč o najpoznatijem sredstvu protiv opekotina. Često ga koriste osobe koje izgore na suncu, ali možete da ga stavljate i na delove kože koje ste povredili tokom kuvanja. Stavite na ugroženu kožu mnogo jogurta i bol će brzo nestati. Neka se suši na koži barem 15-ak minuta, pa isperite.