srijeda, 2. siječnja 2019.

vrbovica

Čaj od vrbovice – lijek za prostatu i urinarne probleme

Premda pomalo “skrivena” od javnosti, vrbovica se danas sve više koristi zaprobleme mokrenja uzrokovane upalom ili povećanjem prostate, bolesti bubrega i mokraćnog sustava muškaraca.

Vrbovica se pokazala uspješnom u liječenju:

benigne hiperplazije prostate,
prostatitisa, akutnog prostatitisa (uzrokovanog bakterijama E. Coli i Proteus),
inkontinencije (nemogućnost zadržavanja mokraće/nekontrolirano mokrenje),
bolesti mjehura i bubrega te bolnih menstruacija kod žena.
U nastavku saznajte kako možete pripremiti čaj od vrbovice i za što je sve dobar.

Kako izgleda vrbovica i za što se sve koristi?

Ljekovita svojstva vrbovice poznata su od 12.- og  vijeka. Vrbovica se koristila u vojne medicinske svrhe u Rusiji i Njemačkoj, a Indijanci su pripremali čaj od vrbovice protiv zatvora i tvrde stolice kod male djece.

Vrbovica raste divlje na području Sjeverne Amerike i istočnih i središnjih dijelove Europe.

Zdravstvene prednosti vrbovice

U svom sastavu sadrži bioflavonoide koji su veoma bitni za ljude jer imajuantioksidativna svojstva i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Na taj način usporavaju razvoj raka.

Prostata

Problemi povećane prostate počinju se pojavljivati uglavnom zbog hormonalnih promjena u tijelu kod muškaraca iznad 40 godina kad se razina testosterona u krvi postupno smanjuje, a povećava razina drugih hormona. Kao rezultat tih hormonskih promjena, dolazi do problema abnormalnog rasta prostate.

Poboljšanje seksualne funkcije

Zbog povećanja prostate muškarci se suočavaju s niskim seksualnim nagonom. Redovito konzumiranje čaja vrbovice može učinkovito poboljšati seksualnu funkciju muškaraca.

Urološki problemi

Vrbovica se pokazala odličnom i u smanjenju uroloških problema, problema s mokraćovodom, mokraćnim mjehurom te u liječenju i otklanjanju infekcija mokraćnog sustava kod žena.

Antimikrobno djelovanje

Zbog svog ljekovitog sastava listovi vrbovice se koriste kao topli oblog (ili u obliku masti) kod kožnih oboljenja, za ublažavanje i rješavanje neugodnih čireva na koži, liječenje ekcema i psorijaze jer ima antibakterijsko djelovanje.  Mast se kod nas nažalost ne koristi toliko često premda je učinkovita i dokazano djelotvorna.

Bolne menstruacije

Domaći čaj od vrbovice se preporučuje ženama koje imaju bolne menstruacije praćene jačim krvarenjem i grčevima.

Čaj od vrbovice

Čaj od vrbovice primjenjuje se kao najkvalitetniji biljni pripravak za probleme mokraćnog sustava kod žena i muškaraca te poremećaje prostate kod muškaraca.

Kako biste sami pripremili čaj potrebno je ubrati listove samonikle vrbovice ili cijelu biljku u cvatu (od srpnja do listopada). Biljka ima male cvjetiće čija boja varira od bijele, svijetlo roze do crvene, ovisno o vrsti.


Tako ubrane cvjetove potom treba sušiti na toplom i prozračnom mjestu u hladu. Nakon što su se cvjetovi osušili, usitnimo ih i pohranimo u staklenku.

Ukoliko niste baš vješti u pronalaženju i raspoznavanju ove biljke, možete kupiti gotove sušene listove u svim bolje opremljenim prodavaonicama zdrave hrane ili biljnim ljekarnama.

Kako se priprema čaj od vrbovice

U 2 dl vruće vode dodajte 1 čajnu žličicu suhe vrbovice. Pustite da odstoji 5 minuta nakon čega procijedite čaj i zasladite po želji. Preporučuje se ispijanje 2 šalice čaja dnevno, ujutro natašte i navečer prije spavanja.

Čaj od vrbovice se ne preporučuje trudnicama i dojiljama te maloj djeci. Prije konzumacije posavjetujte s vašim liječnikom ili ljekarnikom.