subota, 19. siječnja 2019.

zimske radosti

Svi benefiti zimskih aktivnosti

Zima je stigla, a sa njom i brojni praznici, odmori. Osjećali smo se ushićeno, slavili smo, a zatim je kod većine došlo do faze umora.

Povlačimo se u domove jer se osjećamo iscrpljeno, tromo. Razloga je vjerovatno mnogo, ali jedan se pominje češće od ostalih - prejedanje tokom praznika, slavlja.
Razlog, ako ga uopće i nalazimo za tjelesnu aktivnost, baziramo uglavnom na tome da potrošimo ono što smo unijeli u organizam. Složila bih se sa ovim, ali samo djelimično. Istovremeno, skrenula bih pažnju na to da je zimi normalno i potpuno očekivano osjećati se tako kako se osjećamo. Svako godišnje doba traži određen pristup načinima upražnjavanja tjelesne aktivnosti. Ono što trebamo učiniti je postaviti se sukladno zakonima prirode godišnjeg doba koje je u toku. Budimo svjesni da su uslovi rada i stanja organizma drugačiji nego je to slučaj sa ostalim godišnjim dobima.
Ono što si ne bismo smjeli dopustiti tokom zime je da kretanje i aktivnost svedemo ispod produktivnog nivoa. Također, istovremeno naglašavam (ukoliko je riječ o rekreativcu) da je bitno sve aktivnosti spustiti za 1 nivo, jer ovo godišnje doba upravo to i zahtijeva od nas. U izravnom je skladu sa prirodom odmarati se više, ići u krevet ranije, ustajati kasnije, kao i mnoge druge prilagodbe.
Kako je u skladu sa prirodom smanjiti aktivnosti za jedan nivo, tako je u još izraženijem skladu to da naše fizičke aktivnosti ne smiju biti u deficitu. Pokušajmo sada uraditi ono što nemamo priliku u ostalim godišnjim dobima.
Prvo iskoristimo sjajan benefit koji nam ovaj snijeg sa sobom donosi. Manje ili više u svakom gradu ili mjestu postoji šetalište, šumica, park ili puteljak, na kojem možete provesti trening aktivnog hodanja, a neki čak i trčanja. Imajte na umu da vanjskim treningom sagorijevamo znatno više kalorija, jer hladnoća potiče cirkulaciju krvi, samim tim direktno utičući na jačanje srčanog mišića.

Još jedan jako važan benefit kretanja po snježnoj podlozi je propriocepcija, što bi značilo sposobnost mišića da odgovori na specifične nove pozicije i situacije. Konkretno, uvjetovano načinom na koji biramo živjeti u doba sadašnjice, kretanje u neprikladnoj obući, kretanje isključivo ravnim površinama, ili pak nekretanje tj. minimalno pokretanje, izravno su uzrokom velikog broja povreda, lomova, jako ograničenoj pokretljivosti zglobova, samim tim osnovnih čovjekovih radnji. Dakle, idealna šansa da iskoristimo podlogu - ovogodišnji snijeg jer je njegova 'kakvoća' savršena za gorenavedeno.
Ne zaboravite i ne zanemarite ni sankanje. Ono zahtijeva penjanje uz brdo, što potiče razvoj određenih mišićnih skupina, kao i 'cardio element'.

Ako ste opredijeljeni za treniranje u fitness centru, predlažem da posvetite veću pažnju zagrijavanju tijela, kao i da imate na umu da do kraja vašeg treninga lagano snizite tjelesnu temperaturu, kako bi je uslovno rečeno 'izjednačili' sa onom vani.
Ukoliko ste već u nekoj fazi trenažnog procesa, ne zaboravite spustiti sve za jedan do jedan i pol nivo, u zavisnosti od signala koje vam organizam šalje. Zima traži da odmorimo, usporimo, ali ni slučajno da obustavimo aktivnosti. Ukoliko se ne bavimo tjelesnom aktivnošću tokom zime, šanse za proljetni umor u velikom se procentu pojačavaju.

Piše: Azra Pašić, trenerica psihofizičke transformacije