ponedjeljak, 5. lipnja 2017.

jedite šareno

Povrće i voće su važne komponente dnevne prehrane. Jednostavan način da opskrbimo naše tijelo s potrebnim nutritijentima je složiti raznoliko jelo s više vrsta hrane na našem tanjuru.
Boja povrća i voća je povezana sa određenim supstancama koje utječu ne samo na broju proizvoda nego i njegova zdrava svojstva.  Raznolikost konzumiranog voća i povrća opskrbljuje naše tijelo raznim vrijednim hranjivim tvarima. Primjena ‘šarenog tanjura‘ se fokusira na pripremu hranjivih jela i omogućava interesantan i ukusan pogled na vaše tanjure.

Uvijek bi trebalo biti mjesta za sljedeće komponetnte:

Crvena je boja vitalnosti, pomaže pri emocionalnim problemima, liječi tromost i umor. Crvena boja znači „obilje minerala”. Njen nedostatak u prehrani može rezultirati anemijom ili vrtoglavicom.

Narančasta je boja optimizma, liječi tugu i potiče na promjene. Njen nedostatak znači konstipaciju i ukočenost zglobova.

Zelena potiče fizičku otpornost, čisti i detoksicira tijelo uz gubitak težine te spriječava napadaje panike. Zelena boja je prirodno bogata vitaminima i mineralima. Dodatno, ima pozitivan utjecaj na naš imunološki sustav, spriječava pojavu raka, unaprijeđuje strukturu naše kože i odgađa starenje.

Ljubičasta je najmanje popularna boja u svakodnevnoj dijeti. Donosi mir, opušta, poboljšava koncentraciju i pomaže u stimulaciji mozga. Jedenjem ljubičaste hrane opuštate svoje tijelo i duh, pa time spriječavate i mogućnost infarkta.