ponedjeljak, 5. lipnja 2017.

gavez - recepti

RECEPTI OD GAVEZA

Obloge za brže zarastanje kostiju:

Punu šaku isitnjenog (svežeg ili suvog) korjena gaveza kuvati na tihoj vatri u 750 ml mlijeka. Uz stalno miješanje kuvati oko 10 minuta dok se ne dobije homogena masa. Kad se malo prohladi, rastanjiti i staviti na mjesto preloma, pazeći da zglob ostane slobodan. Preko toga uviti zavojem i držati 2 sata. Ponavljati svakodnevno deset dana.

Tinktura gaveza:

100g usitnjenog korjena gaveza preliti litrom alkohola (70%) ili jake rakije. Za pravljenje tinkture najpogodnije su staklene tegle sa dobrim poklopcem. Teglu dobro zatvoriti i ostaviti da stoji na tamnom mjestu dvanaest dana uz češće mućkanje. Procijediti i čuvati u tamnoj staklenoj flaši sa dobrim poklopcem. Koristiti razblaženo (1 supena kašika na 100ml prokuvane vode).

Melem od gaveza:

100g korjena i 50g listova gaveza dodati u 1l biljnog ulja (npr. kokosovo). Kad je ulje zagrijano, dodati biljku, promiješati i kada zapjeni skinuti sa vatre i miješati neko vrijeme. Poklopiti i ostaviti da odstoji 24 sata. Nakon toga smjesu blago zagrijevati uz stalno miješanje. Kada masa postane tečna, procijediti i sipati u čiste i suve staklene tegle. Kada se malo prohladi možete dodati po 15 kapi etarskih ulja ruzmarina i lavande. Ostaviti da se ohladi i čuvati u frižideru. Ovo je jedan od najboljih biljnih melema protiv reumatizma i išijasa. Takođe je vrlo djelotvoran i protiv hemoroida.

Čajna mješavina protiv čira na želudcu i dvanaestopalačnom crijevu:

Kantarion (Hypericum perforatum) …………………………..30g

Bokvica (Plantago major)…………………………………………20g

Gavez (Symphytum officinale)………………………………….20g

Slatki korjen (Glycyrhiza glabra)………………………………..10g

Matičnjak (Melissa officinalis)………………………………….10g

Iđirot (Acorus calamus)……………………………………………10g

Sve biljke pomiješati, pa tri supene kašike smješe preliti sa 750ml ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procijediti i piti po jednu šolju tri puta na dan pola sata prije jela.

Čajna mješavina protiv bronhitisa i upale pluća:

Oman (Inula helenium)…………………………30g

Morač (Foeniculum vulgare)…………………20g

Gavez (Symphytum officinale)………………20g

Bokvica (Plantago major)……………………..20g

Slatki korjen (Glycyrhiza glabra)…………….10g

Sve biljke pomiješati, pa tri supene kašike smješe preliti sa 750ml ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procijediti i piti po jednu šolju tri puta na dan pola sata prije jela.

Čajna mješavina protiv proliva:
Gavez sadrži puno tanina i sluzi, supstanci koje su od pomoći u slučaju dijareje.

Gavez (Symphytum officinale)……………………..30g

Virak (Alchemila vulgaris)……………………………30g

Plod divlje jabuke (Prunus malus)………………….30g

Majčina dušica (Thymus serpillium)…………………10g

Sve biljke pomiješati, pa dve supene kašike smješe preliti sa 500ml ključale vode, promiješati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procijediti i popiti u gutljajima.