četvrtak, 15. lipnja 2017.

multivitamini

Recite NE multi-vitaminima

Šta sa uzimanjem vitaminskih preparata? Ako uzimamo živu, sirovu hranu - biljke, u njoj su hranljivi sastojci uravnoteženi. Naše tijelo može da ih absorbuje i kombinuje na odgovarajući način. Kada uzimamo vitaminske pilule, naše tijelo ima problem kako da ih absorbuje i kombinuje. Na primjer, ako uzmemo previše od jedne grupe vitamina i minerala, ona će spriječiti absorbovanje i kombinovanje druge grupe vitamina i minerala.

Ni na jednoj kutiji vitaminskih preparata ne piše da je njihov sastav uravnotežen, jer tako nešto i ne postoji. U prirodi voće i povrće ima različito visoke ili niske količine vitamina i minerala u sebi. A čovjek je napravio pilulu sa visokom koncentracijom vitamina i minerala. Tu nastaje problem. Taj odnos koncentracije elemenata nije dobar za absorpciju i kombinovanje u tijelu.

Vlada SAD je zabranila da se te pilule nazivaju "izbalansirani vitamini i minerali" zato što to i nijesu, ali su farmaceutske kompanije izmislile novi izraz: "multi-vitamini i minerali". I mi pomislimo: "Tu ih znači ima puno, onda to mora da je dobro!" Ali, to je greška. To što ih ima puno ne znači da su uravnoteženi.

Moj profesor koji je diplomirao na Harvardu i Jejlu medicinu i farmakologiju preporučuje da se uzimaju minerali i vitamini iz biljaka, a ne putem pilula, osim ako ih prepiše ljekar iz određenih razloga. Međutim, milioni ovih pilula prodaju se ljudima koji ne znaju šta rade. Tako dolazi do konflikata unutar organizma.

Većina vitamina rastvorljivih u vodi biće isprano iz tijela, ali probleme stvaraju oni koji se tope u mastima, a to su vitamini A, E, D, K. Sa njima tijelo teško izlazi na kraj. Zato u pravilu jedite voće, povrće, žitarice i orašaste plodove različitih boja. Odatle možete dobiti potrebnu ravnotežu.

Na primjer, ako vitamin A uzimamo u prirodnom stanju u narandžastom voću i povrću (šargarepa, tikva, kajsija, narandža), ako i pojedemo dosta ovih namirnica, vitamin A ne može da nam naudi. Ali, ako uzimamo vitamin A preko tableta, onda nam može štetiti. Da bi vitamin A postao opasan za nas, treba pojesti preko 50 šargarepa dnevno. Ako se normalno hranimo, onda nam je nepoznata avitaminoza (nedostatak) vitamina A.

Dr Pol Volk