nedjelja, 4. lipnja 2017.

živa hrana

SVRHA ISHRANE JE CIRKULACIJA ŽIVOTA

ZATO JE ŽIVOM ORGANIZMU POTREBNA ŽIVA HRANA

Telo kuvanu hranu doživljava kao otrov. Kuvanje uništava najvažnije hranljive sastojke, vitamine i žive enzime sa kojima se obavlja probava, i popuno menja hranu tako da telo ne može da je prepozna kao hranu i doživaljava je kao toksin od koga treba da se brani. Zato imuni sistem pokreće proces digestivne leukocitoze, stvaranje i aktivnost belih krvnih ćelija za odbranu od kuvane hrane koju ste pojeli.

Da je kuvana hrana otrov najdrastičnije se vidi po maloj deci: nakon sisanja neuki roditelji moraju na silu da ih teraju da jedu kuvanu hranu, iako deca to uvek instinktivno odbijaju ispljuvavanjem takve hrane. Odmah nakon toga počinju temperature, dijareja, povraćanje i izbacivanje sluzi, jer telo počinje odbranu od kuvane hrane. Tek kada izgradi odbranu i privikne se na taj režim ishrane, telo se vrati u normalu, ali uvek sa nekim posledicama. Tako može da izdrži i do 40 godina, ali onda počinje da se raspada. Jedini lek od svih bolesti je povratak na pravu hranu koja je telu potrebna, na sirovu hranu.

Kuvana hrana je bezukusna, zato moraju da joj se dodaju začini puni štetnih aditiva, kao što je MSG (monosodium glutamate), koji lažira informacije među neuronima i tako lažira okus hrane (između ostalog). Zato možete da jedete koliko hoćete, a da vaš mozak ne zna šta unosite u organizam i koliko. Zato je MSG glavni uzročnik gojaznosti i srčanih oboljenja. Okus postoji da vašem telu ukaže šta mu je od hrane potrebno i koliko, čulom okusa instinktivno prepoznajete šta vam treba. Bez njega ste izgubljeni. Ako njega lažirate, lažirali ste celu ishranu.

Kuvanu, obrađenu hranu vaše telo ne probavlja, nju obrađuju bakterije u vašim crevima. Zato vam govore da treba jesti voće i povrće između "pravog obroka" jer samo u njima su pravi vitamini i živi enzimi koji zapravo jedini i omogućavaju probavu i metabolizam vašeg tela.

Ako biste jeli samo obrađenu hranu, ne biste dugo poživeli.


Postoje samo dve vrste hrane, mrtva i živa, kuvana i presna. Biljke su jedine koje pretvaraju sunčevu energiju u materiju, pa kada ih jedete vi dobijate sunčevu enegriju i to ćete osetiti. Živahniji ste, osećate se bolje, niste umorni, više nemate podočnjake, koža će vam blistati.
Šta je uopše živa hrana? Sveže voće i povrće, semenke, klice, ceđena ulja – maslinovo, susamovo, a takođe i ulje od kikirikija ili badema koja se rastvaraju u vodi i limunovom soku, ne lepe se za creva a podmazuju organe i oni rade kao sat.
Kuvanje uništava sve ono dobro i važno iz povrća, vitamine, enzime, minerale, sve ono što nam je potrebno da bismo ostali zdravi. Kada jedete živu hranu radite suprotno, unosite sve ono najbolje iz voća i povrća.
Sve u životu treba raditi umereno pa se to odnosi i na ishranu. Ubacite za početak samo jedan obrok žive hrane nedeljno i primetićete razliku. Mi ćemo vam u tome pomoći i svake nedelje ćemo predstavljati neke ukusne i zrave žive recepte.
Do tada evo jednog predloga za idealan ručak u ovim vrelim danima kada ne želite da uključujete šporet. Tanjir pun zravlja i energije, mango, avokado, jabuka, pinjole, bademi, smokve, sušeni paradajz, nana i peršun. Probajte, napravite svoju kombinaciju, lako je a sigurno ćete uživati.