petak, 23. lipnja 2017.

prevladavanje mržnje

PREVLADAVANJE MRŽNJE

Usredotoči se na sve ono što voliš umjesto na sve ono što mrziš – prestani provoditi vrijeme u razmišljanju o onima koje mrziš tako što se više počneš baviti onima koje voliš. Razmisli koje su to grupe koje voliš i njih veličaj i slavi, ali ne na nečiji uštrb. (Ako voliš jedan fudbalski klub, ne moraš druge mrziti, jer bez njih tvoj tim ne bi mogao slaviti pobjede i učiti na porazima.)

Okruži se ljudima (i životinjama) punim ljubavi – zrake ljubavi kojima zrače, pa čak i ako nisu usmjerene direktno prema tebi, te neće mimoići. Druži se s voljenim osobama. Izbjegavaj one koji te ne vole ili mrze.

Pripitomi svoj ego – ako te tvoj ego podstiče da mrziš nekoga, onda je vrijeme da ukrotiš svoj ego tako da uspostaviš harmoniju između razuma i srca. Ego je plod razuma, urazumi ga.

Budi otvoren(a) za razumijevanje, toleranciju, praštanje i ljubav

Budi sada i ovdje – mržnja je plod prošlosti. Zaboravi prošla loša iskustva i stare stavove, i ne odgađaj suosjećanje i praštanje za neka druga, bolja vremena.

Zakopaj ratnu sjekiru – ne moraš “pušiti lulu mira” s onima koje si mrzio/la, ali za svoje dobro “zakopaj ratnu sjekiru”. U praksi to znači da se ne moraš s njima družiti, ili se barem nemoj njima opterećivati. Živi i pusti druge da žive. To je stvar odluke – odluči i otpusti svaki negativni osjećaj – možeš to zamisliti kao nešto što zakopaš ili nešto što kao balon pustiš da odleti.

Transformiši svoje slabosti u vrline, kao alhemičar metal u zlato, kao kipar kamen u skulpturu, kao umjetnik pretvori nešto obično u remek-djelo. Mržnja ne može opstati ako je ne hranimo raznim otrovima – ljubomorom, ljutnjom, posjedništvom, sebičnošću, prigovaranjem, kritizikovanjem, predrasudama i sl. Svaku svoju negativnu emociju preobrati u pozitivnu – uz pomoć odluke, smijeha, prirode, umjetnosti, meditacije, molitve…

Ili, dozvoli da se transformacija sama od sebe dogodi – uz pomoć strpljenja. Kod nekih destruktivnih emocija ne trebaš ništa činiti, samo trebaš biti strpljiv(a). To je jedna od najvećih spoznaja – pozitivno i negativno se prirodno stalno izmjenjuju. Suprotnosti se prema zakonu polariteta neprestano izmjenjuju. Kao plima i osjeka, dan i noć, ljeto i zima, radost i tuga… Negativno trebamo pustiti da prođe, a pozitivno prigrliti. Pokušaj to. Kada te obuzme bijes, ne radi ništa, samo sjedi i posmatraj. Ne budi protiv toga, ne budi za to. Ne sarađuj sa time, ne potiskuj to. Samo posmatraj, budi strpljiv(a), samo gledaj što se događa, dopusti da se to podiže, ali ništa ne poduzimaj. Čekaj da te prođe. Proći će, jer sve je prolazno. Ne poistovjećuj se s tom emocijom. Ti nisi bijes, ti si samo trenutno bijesan. Ti nisi tvoje emocije, ti si nešto puno više, ti si duša od čovjeka. Pogledaj se u ogledalu, vidjeti ćeš crveno lice, crvene oči, primijetiti ćeš da to nisi ti, da te je nešto obuzelo. Ne daj se, ne čini što bijes od tebe želi. Umjesto toga strpljivo pričekaj da te prođe. Ni jedna emocija ne može zauvijek trajati. No traje duže ako ju ‘hranimo’. Zato svaku negativnu emociju pusti da ode, ne daj joj snage, nemoj joj robovati, a svaku pozitivnu emociju prigrli kako bi što duže ostala.