OJAČAJTE IMUNITET PRIRODNIM PUTEM
Za one koji žele da se sami posvete jačanju imunog sistema, predlažemo
najbolje moguće namirnice koje se mogu koristiti kroz ishranu, napitke,
čajeve...
Bijeli luk
Ma koliko da vam se njegov miris možda ne sviđa, treba da znate da taj
miris izaziva upravo ona supstanca koja je najefikasnije u njemu -
alicin. Alicin je prirodni ubica bakterija i gljivica. Što je još
interesantnije, dokazano je da svjež bijeli luk ima i antivirusna
svojstva. U pitanju je pojedinačno naljekovitija biljka na svijetu.
Povrh svega, bijeli luk je bogat antioksidansima. Pomaže da se izbaci
sluz iz bronhija i pluća, što ga čini veoma poželjnom namirnicom ukoliko
imamo problema sa infekcijama gornjeg dijela disajnih puteva. U
kombinaciji sa crnim lukom je posebno koristan, jer i crni luk sadrži
sumporna ideja koja pomažu imunitetu i djelovanju bijelih krvnih zrnaca,
a crni luk još posebno pomaže eliminaciju sluzi iz disajnih organa.
Bijeli luk snižava krvni pritisak, holesterol, dijabetes, otčepljuje
arterije, neophodan je u borbi protiv raka... Bijeli luk se može jesti,
ili koristiti kao napitak. Jedna doza napitka - 3 do 5 češnjaka
promiješati u blender sa jednim cijeđenim limunom i jednom čašom vode.
Doza se može povećavati i koristiti nekoliko puta na dan, zavisno od
potreba. Osobe sa niskim krvnim pritiskom moraju biti opreznije.
Ehinacea
Neki od najboljih ljekara prirodne medicine na svijetu, poput dr
Ričarda Šulca, kazaće vam da je biljka ehinacea najbolja na svijetu za
jačanje imuniteta, a naročito njen korjen. Od korjena i uopšte ehinacee
mogu se pripremati čajevi i tinkture. Ehinacea pomaže tijelu da u
kratkom roku stvori veći broj T-ćelija(prirodne ubice) i drugih ćelija
koje štite organizam i uništavaju strane napadače. Ehinacea je ljekovita
protiv prehlade, gripa i groznice, kao i svih vrsta infekcija, vreline i
otoka. Poznata je i kao lijek protiv raka.
Đumbir
Đumbir je poznat po tome što ubrzava cirkulaciju, zagrijeva, i pomaže da
preguramo prehladu u početnoj fazi. On takođe umanjuje bolove u
mišićima (koji se javljaju tokom gripa). Ali, manje je poznato da đumbir
pomaže tijelu da ubije virus gripa, kao i da podržava imuni sistem u
borbi protiv infekcija. Ovo su otkrila nedavna kineska i indijska
proučavanja. Veoma je lako dodati đumbir u ishranu. Naprosto dodate malo
nasjeckanog svježeg ili u đumbira prahu u supu, salatu i sl. A možete i
da pripremite đumbir čaj sa limunom, najviše korišćeno sredstvo protiv
prehlada u zapadnim zemljama, ali i cijediti ga u sokovnik ili blender
zajedno sa bijelim lukom i limunom. Đumbir je zdrav za kompletan
organizam.
Ljuta paprika i ren
O ulozi vitamina C u
održavanju imuniteta već i vrapci znaju, o tome ne treba pričati
previše. Ono što je manje poznato jeste koji su najbogatiji izvori ovog
vitamina. Svježa paprika, posebno ona ljuta, ima znatno više vitamina C
od limuna i pomorandže koji se obično preporučuju. Znatno više vitamina C
od limuna sadrži i ren, koji još pritom sjajno "čisti" zapušen nos i
sinuse! Dakle, navalite na papričice i ren! Osim toga, ljuta paprika je
biljka koja ubjedljivo najbolje poboljšava cirkulaciju u organizmu.
Šargarepa
Možda nijeste znali, šargarepa je prirodni borac protiv infekcija.
Pošto je veoma bogata beta-karotinom i drugim karotinoidima, ona pomaže
rad imunog sistema tako što pomaže tijelu da poveća proizvodnju NK
ćelija (ćelija koje proždiru bakterije) i T-ćelija, koje su tijelu
potrebne da se bori protiv infekcija i mikroba. Redovno konzumiranje
svježe iscijeđenog soka od šargarepe donijeće vam povećan unos
beta-karotina. Vitamin A, kojim je šargarepa bogata, takođe pomaže
zdravlju disajnih puteva. Šargarepu je poželjno cijediti kao sok jer se
na taj način mogu konzumirati značajne količine.
Prirodni med
Med je mnogo više od "prirodnog zaslađivača". Ozbiljna proučavanja
pokazala su da ima brojna povoljna djelovanja na zdravlje. Ono što je
interesantno jeste da ima baktercidno dejstvo i da uništava bakterije
koje su čest izazivač posebno hroničnih upala sinusa i grla. Djeluje i
protiv nekih sojeva bakterija koje su rezistentne na antibiotike.
Nemojte ga dodavati u vreo čaj - to može da uništi neka od njegovih
korisnih svojstava. Možete da uzmete kašičicu i rastopite ga u ustima
(koristite drvenu illi plastičnu) ili ga dodajte u čaj kada se ohladi da
bude mlak.