ponedjeljak, 5. lipnja 2017.

gavez

GAVEZ – biljka od koje zarastaju kosti

Gavez je biljka koja uživa ogromno povjerenje u narodu, naročito kada se radi o zarastanju slomljenih kostiju i zacjeljivanju sporozarastajućih rana.

Gavez (Symphytum officinale) je korovska biljka koja se vrlo brzo širi i za kratko vrijeme osvaja velike površine, naročito na vlažnim livadama, pored potoka, na sjenovitim mjestima kakva, ova biljka, voli. Gavez se vjekovima koristi u narodnom vidarstvu za ubrzavanje zarastanja slomljenih kostiju. Korjen se kuva u mlijeku dok se ne dobije homogena kaša koja se nanosi na prelom u tankom sloju i ostavlja da djeluje dva sata. Potrebno je biti jako požljiv i ne stavljati ovu oblogu preko zgloba jer se lako može dogoditi da zglob okošta. Naravno potrebno je kost namjestiti odnosno vratiti na pravo mesto. U narodu se veruje da ako oblogu od gaveza držite dovoljno dugo preko dva prsta da će oni srasti.

Ove čudotvorne efekte gaveza potvrdila je i nauka. Ova biljka sadrži visok procenat purinskog derivata, alantoina koji stimuliše stvaranje novih ćelija (pored gaveza u manjem procentu sadrže ga i neven-Calendula officinalis i bokvica-Plantago major).Pored alantoina u ovoj biljci otkriveni su i hidrokoloidni polisaharidi, imunostimulativne supstance koje su nađene i u korjenu čička, matičnjaku, bokvici, imeli, zovi i nevenu. Zbog sadržaja alantoina ova biljka ulazi u sastav raznih melema za zarastanje rana, protiv hemoroida i proširenih vena. Melem od listova gaveza od velike je pomoći onima koji pate od reumatizma. Takođe ekstrakt korjena stavlja se u kreme za lice jer odlično ispravlja bore, a zahvaljujući alantoinu djelotvoran je i kod akni i u tretmanima problematične kože.

Tinktura od korjena gaveza je jako korisna iz ispiranje rana i uboja a djelotvorana je i kod modrica i otoka. Kašiku tinkture potrebno je razblažiti sa 100ml prokuvane vode, pa to koristiti za ispiranje ili za obloge.

Čajevi od korjena, ređe od lista gaveza koriste se u liječenju gastritisa i čira na želudcu i dvanaestopalačnom crijevu (najčešće u kombinaciji sa iđirotom, slatkim korjenom i bokvicom). Ovo se objašnjava delovanjem sluzi, tanina i naravno alantoina. Čajne mješavine sa gavezom preporučuju se i kod problema sa debelim crijevom, u slučajevima diverkulitisa i kolitisa. Zbog visokog sadržaja tanina i sluzi gavez efikasno zaustavlja proliv. Gavez ublažava kašalj i pospešuje izbacivanje sluzi, pomaže kod bronhitisa i emfizema pluća.

U poslednjih nekoliko godina sve više travara ne preporučuje unutrašnju upotrebu gaveza zbog toga što su u njemu, u tragovima, prisutni pirolizinski alkaloidi (otkriveni i u podbelu-Tussilago farfara). Za ove supstance je utvrđeno da mogu da oštete jetru. Međutim čini se da je ova bojazan prilično neopravdana s obzirom da u čaši piva ima više ovih jedinjenja nego u šolji čaja od gaveza. Međutim nemojte piti više od tri šolje čaja na dan i izbjegavajte ovu ljekovitu biljku ako vam jetra nije zdrava. Spoljašnja upotreba ove biljke je potpuno bezbjedna.

U Njemačkoj mlade listove gaveza dobro operu, iseckaju i stavljaju u omlet.

Od listova gaveza, potopljenih u kišnicu, može se napraviti odlično sredstvo za prskanje baštenskih biljaka, jer ih gavez štiti od insekata.