nedjelja, 18. lipnja 2017.

sirova hrana

SPREMANJE SIROVE HRANE

Kada sa kuvane i pečene hrane pređete na presnu hranu, mogu vam se javiti nadimanja u stomaku, jer je živa (termički neobrađena) hrana puna enzima, vitamina i minerala i menja se crevna flora (bakterije koje vare hranu u crevima), tj. naš organizam se prilagođava zdravijem načinu ishrane. Posebno se to dešava ako kombinujete kuvanu i presnu hranu (a to je slučaj sa većinom ljudi), jer se organizam tako zbunjuje, ali je ipak postepen prelazak sa kuvane na presnu ishranu preporučljiv, da se ne bi šokirao organizam naglim prelaskom, što može da izazove jaku detoksikaciju sa žestokim reakcijama, kada mnogi odustanu i vrate se na kuvanu hranu. Tranzicioni period može da potraje od nekoliko meseci do nekoliko godina, ali je postepeni prelazak na vegeterijansku ishranu (izbacivanjem samo mesa), pa vegansku (bez mlečnih proizvoda, jaja, tj proizvoda životinjskog porekla) i na kraju sirovu hranu (što je najzdravija ishrana koju možete da primenite) ono što svi, pa i mi, ličnog iskustva preporučujemo. Svako od nas je priča za sebe i reakcije su uvek posebne kod svakoga, ali se uvek možete obratiti nama ili konsultovati kod naših prijatelja nutricionista, kao i na internetu i brojnim knjigama (link za neke je na stranici Šta je presna hrana na ovom sajtu).

Presna hrana je kompaktna i zasitna i treba vam manje presne hrane (ček duplo manje količinski, tj po gramaturi) nego termički obrađene hrane, jer organizam mnogo bilje iskorišćava i vari sirovu hranu. Mnogi su nam rekli da su se zasitili već od supe ili od nekoliko zalogaja presnih jela. Napominjemo ovo jer su mnogi navikli na mnogo veće količine kuvane i pečene hrane – o efektu kuvane hrane na organizam čitajte na stranici Šta je presna hrana. Posle kuvanog obroka ćete se osetiti bez energije, jer se krv sliva u stomak radi varenja, posle presnog obroka, koji ćeze lako i brzo svariti, se osećate puni energije.

Orašasti plodovi se potapaju u vodi radi aktiviranja enzima, pa se zatim dehidriraju da bi u dužem periodu (za tu nedelju) bili uvek spremni za upotrebu. Ako se primenjuje taj postupak ne dolazi do nadimanja stomaka kada se konzumiraju neaktivirani orašasti plodovi. Svako živo seme ili orašasti plod je inače u uspavanom stanju dok se ne posadi u zemlju i dođe u kontakt sa vlagom, koja aktivira njegove enzime koji puštaju klicu i rađaju novi život. Zato se presna hrana zove živom, jer iz pečenog badema ili indijskog oraha neće izrasti nova biljka kada ga posadite u zemlju. Život daje život…