nedjelja, 25. lipnja 2017.

maline

MALINE - ukusne, zdrave, ljekovite, niskokalorične

Zbog posebnog ukusa, boje i arome malina je prava poslastica kojoj malo ko može odoljeti. Osim što su ukusne obiluju ketonima i enzimima koji razgrađuju masne ćelije u tijelu te su tako odličan saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma.

Kao bogat izvor vitamina C i E, mangana, magnezijuma, bakra, kalija, fosfora, omega 3 masnih kiselina i vlakana, maline su zdrave i hranjive. Budući da sadrže jabukovu i limunsku kiselinu, maline imaju ugodan kiselkast ukus te djeluju osvježavajuće na organizam.

Bogate su i antioksidansima (likopen i antocijan) koji su poznati kao zaštitnici krvnog sistema jer čiste krvne sudove i podstiču bolju cirkulaciju u tijelu.

Zahvaljujući sadržaju antioksidansa, maline se svrstavaju među top 10 vrsta voća i povrća bogatog antioksidansima. Oni sprečavaju i popravljaju oštećenja nastala uslijed oksidacionog stresa, procesa koji oštećuje ćelije i koji se dovodi u vezu s razvojem karcinoma, bolesti srca i krvnog sistema te Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Nutritivna vrijednost malina

Pošto sadrže najvećim dijelom vodu, maline imaju malu energetsku vrijednost pa ih možete uzimati bez straha od viška kilograma. Jedna šalica malina sadrži svega 70 kilokalorija, osigurava 50 % dnevnih potreba za vitaminom C, 32 % dnevnih potreba za biljnim vlaknima, 6 % za folnom kiselinom i magnezijumom te 4 % dnevnih potreba za kalcijumom, vitaminom B3, B6, fosforom i cinkom.

Ljekovitost malina

Sok od malina čisti i uklanja otrovne materije iz probavnog sistema budući da su maline bogat izvor dijetalnih vlakana, a imaju blagotvoran učinak i na sprečavanje razvoja dijabetesa. Poznato je i da ublažuju dječje bolesti i cistitis, a smatra se da su korisne i u liječenju reumatizma.

Sirće od malina se koristi za ispiranje upaljenog grla i skidanje temperature, a možete ga pripremiti na vrlo jednostavan način. Namočite 500 g malina u jednoj litri prirodnog jabukovog sirćeta i pustite da odstoji dvije sedmice na toplom mjestu, te procijedite.

Kupovanje i čuvanje

Kad kupujete maline izaberite one koje su čvrste i ujednačene crvene boje, a izbjegavajte one koje su mekane ili pokazuju znakove plijesni. Maline se obično beru ručno, zbog toga nije potrebno pranje vodom koje bi samo oštetilo njihovu nježnu strukturu i uništilo aromu. Najbolje ih je potrošiti isti dan ili zamrznuti i tako možete čuvati 10-12 mjeseci.