MALINE - ukusne, zdrave, ljekovite, niskokalorične
Zbog posebnog ukusa, boje i arome malina je prava poslastica kojoj malo
ko može odoljeti. Osim što su ukusne obiluju ketonima i enzimima koji
razgrađuju masne ćelije u tijelu te su tako odličan saveznik u borbi
protiv suvišnih kilograma.
Kao bogat izvor vitamina C i E, mangana, magnezijuma, bakra, kalija, fosfora, omega 3 masnih kiselina i vlakana,
maline su zdrave i hranjive. Budući da sadrže jabukovu i limunsku
kiselinu, maline imaju ugodan kiselkast ukus te djeluju osvježavajuće na
organizam.
Bogate su i antioksidansima (likopen i antocijan)
koji su poznati kao zaštitnici krvnog sistema jer čiste krvne sudove i
podstiču bolju cirkulaciju u tijelu.
Zahvaljujući sadržaju
antioksidansa, maline se svrstavaju među top 10 vrsta voća i povrća
bogatog antioksidansima. Oni sprečavaju i popravljaju oštećenja nastala
uslijed oksidacionog stresa, procesa koji oštećuje ćelije i koji se
dovodi u vezu s razvojem karcinoma, bolesti srca i krvnog sistema te
Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
Nutritivna vrijednost malina
Pošto sadrže najvećim dijelom vodu, maline imaju malu energetsku
vrijednost pa ih možete uzimati bez straha od viška kilograma. Jedna
šalica malina sadrži svega 70 kilokalorija, osigurava 50 % dnevnih
potreba za vitaminom C, 32 % dnevnih potreba za biljnim vlaknima, 6 % za
folnom kiselinom i magnezijumom te 4 % dnevnih potreba za kalcijumom,
vitaminom B3, B6, fosforom i cinkom.
Ljekovitost malina
Sok od malina čisti i uklanja otrovne materije iz probavnog sistema
budući da su maline bogat izvor dijetalnih vlakana, a imaju blagotvoran
učinak i na sprečavanje razvoja dijabetesa. Poznato je i da ublažuju
dječje bolesti i cistitis, a smatra se da su korisne i u liječenju
reumatizma.
Sirće od malina se koristi za ispiranje upaljenog
grla i skidanje temperature, a možete ga pripremiti na vrlo jednostavan
način. Namočite 500 g malina u jednoj litri prirodnog jabukovog sirćeta i
pustite da odstoji dvije sedmice na toplom mjestu, te procijedite.
Kupovanje i čuvanje
Kad kupujete maline izaberite one koje su čvrste i ujednačene crvene
boje, a izbjegavajte one koje su mekane ili pokazuju znakove plijesni.
Maline se obično beru ručno, zbog toga nije potrebno pranje vodom koje
bi samo oštetilo njihovu nježnu strukturu i uništilo aromu. Najbolje ih
je potrošiti isti dan ili zamrznuti i tako možete čuvati 10-12 mjeseci.