srijeda, 7. lipnja 2017.

šta uzima energiju?

Hrana i piće koji oduzimaju energiju:

1. Vještačka sladila

Nakon probave stvaraju se niskokalorični šećerni alkoholi kao što su manitol, sorbitol i xylitol. Oni uznemiruju želudac i može doći do napuhivanja i stvaranja plinova što oduzima energiju. Ne koristite ili ograničite žvakače gume s vještačkim sladilima. Osim šećernog alkohola, i samo žvakanje podstiče gutanje zraka što dodatno dovodi do stvaranja plinova u probavnom traktu.

2. Industrijski prerađena hrana

Čokoladice ili vreća čipsa daje ekspresnu dozu energije, ali procesuirana hrana brzo prolazi u krv što znači da dolazi do naglog vala energije i jednako tako naglog pada.

3. Nikad ne jedite samo slatko

Čokoladicu ili neki desert pokušajte uvijek jesti nakon obroka u kojem su bili zastupljeni proteini i masnoće. To će usporiti apsorpciju šećera i spriječiti nagle promjene šećera u krvi.

4. Nedovoljan unos vode

Ako ste dehidrirani, volumen krvi pada pa se u ćelije mišića i vitalnih organa prenosi manje kiseonika zbog čega se možete osjećati izmoreno.

5. Naveče pijete alkohol

Ne samo da alkohol dovodi do dehidracije, on ometa i san ako ga pijete tri do četiri sata prije spavanja.

6. Energetski napici

Većina energetskih napitaka sadrži kofein, šećer i mnoge hemijske spojeve koji će vam naglo dati snagu. Ali to će kratko trajati, a zatim kreće nagli pad energije.