subota, 11. svibnja 2019.

melatonin

Melatonin: hormon dugog života

​Mnogi ljudi su već čuli za hormon sna - melatonin. Takođe ga zovu hormon života ili dugovječnosti. Naučnici još uvijek izučavaju svojstva ove supstance, ali njegov pozitivan uticaj na čovječji organizam i njegova neophodnost za normalanu životnu djelatnost već su ustanovljeni.

Melatonin se pojavljuje u ljudskom organizmu:

prirodnim putem, proizvodi se u organizmu;
unosi se zajedno sa nekim proizvodima ishrane;
unosi se u obliku posebnih ljekova i dodataka.
Proizvodnja melatonina u organizmu

Melatonin proizvodi epifiza (pinealna žlijezda)

Razmatrajući pitanje kako se proizvodi melatonin, najčešće se povezuje sa proizvodnjom epifize. Pod uticajem sunčeve svjetlosti aminokiselina triptofan u organizmu se pretvara u serotonin, koji se noću pretvara u melatonin. Posle njegove sinteze u epifizi melatonin  ulazi u likvor i krv. Tako, za sve ove transformacije potrebno je barem pola sata dnevno provesti na ulici u toku dnevne svjetlosti.

Količina proizvedenog hormona u epifizi zavisi od doba dana: noću se proizvodi oko 70% melatonina u organizmu. Treba reći da proizvodnja melatonina u organizmu zavisi još i od osvjetljenja: pri prekomjernom (dnevnom) svijetlu sintezi hormona se smanjuje, pri smanjenju svjetlosti - povećava.

Aktivna proizvodnja hormona počinje oko 8 časova, a vrhunac njegove koncentracije, kada se melatonin proizvodi u velikoj količini je period posle ponoći do 4 sata ujutro. Zbog toga je veoma važno, posebno tokom ovih sati da se spava u mračnoj sobi. U organizmu odraslog čovjeka svakodnevno se sintetiše oko 30 mikrograma melatonina.

Da bi se ​​povećao nivo melatonina prirodnim putem, treba se pridržavati nekoliko važnih pravila:

truditi sa ići na spavanje prije 12 sati noću;
ako treba da ostanete budni posle 12 sati noću, treba da vodite računa o prigušenoj svjetlosti;
pratiti da vrijeme spavanja bude dovoljno za obnavljanje snage;
prije odlaska u krevet isključiti sve izvore svijetla, navući zavjese. Kada je nemoguće isključiti svijetlo - koristi masku za spavanje;
pri buđenju noću ne paliti svijetlo, već koristiti noćnu lampu.

Sada su naučnici dokazali da se melatonin ne proizvodi  samo u epifizi čovjeka. Da bi se osigurao proces životne djelatnosti i regulacija ritma sna i budnog stanja količina proizvedenog melatonina u ljudskom mozgu ne bi bila dovoljna. Zato se posmatra dvokomponentni sistem proizvodnje melatonina:
​centralni - epifiza, gdje sinteza hormona sna zavisi od promjene svjetlosti i tame, i periferni - ostalih ćelija, u kojima proizvodnja melatonina nije povezana sa osvijetljenošću. Ove ćelije su raspoređene po čitavom čovječjem organizmu: ćelije zidova gastrointestinalnog trakta, ćelije pluća i disajnih puteva, ćelije kortikalnog sloja bubrega, ćelije krvi itd.

Svojstva melatonina

Osnovna funkcija hormona melatonina je regulacija dnevnog ritma organizma čovjeka. To jest zahvaljujući ovom hormonu, možemo zaspati i spavati krepkim snom.

Pri daljim i temeljnijim izučavanjem melatonina i njegovog uticaja na ljudski organizam, naučnici su otkrili da ova supstanca ima druga važna i korisna svojstva za čovjeka:

obezbjeđuje efikasan rad organa endokrinog sistema,
usporava proces starenja organizma;
pomaže organizmu da se prilagodi na promjene vremenske zone,
stimuliše zaštitne funkcije imunog sistema organa,
ima antioksidantno dejstvo;
pomaže organizmu da se bori sa stresom i sezonskom depresijom;
reguliše rad kardiovaskularnog sistema i krvnog pritiska,
učestvuje u radu digestivnog sistema organizma;
Utiče na proizvodnju drugih hormona u organizmu;
pozitivno utiče na ćelije mozga čovjeka.

Uloga melatonina u organizmu je ogromna. Pri nedostatku melatonina čovjek počinje brže da stari: akumuliraju se slobodni radikali, narušava regulacija tjelesne težine, što dovodi do gojaznosti, kod žena se povećava rizik od prijevremene menopauze, povećava se rizik od razvoja raka dojke.

​​Važno je zapamtiti da melatonin u organizmu ne stvara zalihe, to jeste spavajući nekoliko dana unaprijed, ne mogu se stvoriti zalihe melatonina. Važno je redovno se pridržavati ispravnog režima spavanja i budnosti i pratiti svoju ishranu.

Melatonin u hrani

Hormon melatonin se proizvodi u organizmu pri raznovrsnoj ishrani, koja obavezno treba da sadrži ugljene hidrate, proteine, kalcijum i vitamin B6. U nekim proizvodima ishrane, melatonin se nalazi u čistom obliku, u drugim - to su komponente neophodne za njegovu sintezu.

Govoreći o tome u kojim proivodima se sadrži melatonin u gotovom obliku, obavezno treba reći da je riječ o kukuruzu, banani, paradajzu, pirinču, šargarepi, rotkvici, smokvi, peršunu, ovsu, orahu, ječmu i suvom grožđu.

Amino kiselina triptofan u velikim količinama se nalazi u tikvi, orasima i bademima, susamu, siru, nemasnoj govedini i ćuretini, jajima i mlijeku.

Vitaminom B6 bogate su: banane, orasi, kajsije, pasulj, sjemenke suncokreta, sočivo, crvena paprika.

Velika količina kalcijuma nalazi se u mahunarkama, obranom i punomasnom mlijeku, orasima, smokvama, kupusu, cvekli, soji, ovsenim pahuljicama i drugim korisnim proizvodima.

Treba napomenuti da se proizvodnja melatonina u organizmu zaustavlja pri upotrebi alkohola, duvana, kofeina i određenih medicinskih preparata: koji sadrže kofein, blokatori kalcijumovih kanala, beta-blokatori, preparati za spavanje, anti-inflamatorna sredstva i antidepresivi.

​Sa godinama, količina proizvedenog hormona sna se smanjuje. Ovo dovodi do poremećaja spavanja: noćnog buđenja, slabog sna, nesanice. Ako se nedostatak melatonina u mladom organizmu gotovo ne osjeća, to se nakon 35 godina njegov nedostatak može odraziti na dobro stanje čovjeka.

Prevela: Beba Muratović - bebamur.com