nedjelja, 12. svibnja 2019.

novac

Ovaj tekst nije o urođenom siromaštvu. Ni o socijalnim i ekonomskim uzrocima; niti o psihološkim i filozofskim.

Sve je bilo normalno, čak i dobro. Novac je zarađivan, trošen, blagostanje je postepeno raslo, a potom su počeli neuspjesi: izvori su presušili, dohodak je opao, nepredviđeni troškovi su rasli, novac se topio ... Bilo ga sve manje!
Nikako se ne može zaraditi, poboljšati situacija, mora se pozajmiti novac...

U čemu je stvar? Zašto se cvjetna bašta pretvorila u besplodnu pustinju?

Postoje čudni razlozi za nestanak novca. Jedan od njih je nevraćen dug. Ne radi se o bankarskom kreditu. Radi se o dugovanju nekom čovjeku od koga ste pozajmili - i nijeste vratili. Suma može biti sasvim mala. Ali je ona rasla sa kamatom. Čak i ako zaboravite na dug, novac će biti skinut sa računa bez vaše saglasnosti.

Frojd nije vratio dug kolegi; taj nije tražio da mu vrati novac. Tokom cijelog svog života uspješni doktor Frojd nije mogao zaraditi dovoljno novca - nikada ga nije imao dovoljno! Kolega je umro; nije bilo nikoga da mu vrati dug ...

Podsvijest ne oprašta ništa. I mali nevraćeni dug, platićemo sa kamatom...

Ljubav prema besplatnom takođe vodi do siromaštva. Besplatno je predodređeno za one koji ne mogu platiti. Za bolesne i siromašne. Ne treba pretendovati na besplatno, ako postoji mogućnost plaćanja. Bolje je sve platiti, ako se radi o uslugama. Ne varajte i ne pretvarajte se da ste siromašni - potom se možete pretvoriti u siromašnog. Ipak će naplata za poklone biti skinuta sa računa. Sa kamatom. Ili i mi nećemo biti plaćeni za posao.

Izadora Dankan je bila veoma bogata, imala je dvorac i sopstveno pozorište; ali imala je naviku da ne plati večeru ili hotel. Bila je velikodušna, ali je zaboravljala. I često je koristila besplatno. A onda je morala bukvalno da živi od milostinje. Novac je nestao.

Do siromaštva može dovesti komunikacija sa negativnim ljudima. Sa profesionalnim gubitnicima. Zakon sinhronizacije radi; stičemo kvalitete onih sa kojima smo tijesno povezani. Čovjek je jednak aritmetičkom prosjeku pet ljudi iz svoga bliskog kruga, kako je rekao jedan psiholog.

Komunicirajući sa siromašnim gubitnicima, usvajamo njihovo mišljenje i strategije. I dobijamo njihovu energiju. Na kraju, postajemo isto tako siromašni. Kao što zdrava osoba okružena zaraznim bolesnicima takođe se razbolijeva.

Takođe postoji i pozitivan smisao u smanjenju prihoda i privremenom padu - novac može odlaziti na rješavanje nekog problema, na borbu sa opasnošću. O čemu možda čak i ne znate! To je kao otkup ili žrtva sudbine.

Recimo, prijetila vam je ozbiljna bolest ili nesreća. A novac je skinut sa računa bez vašeg znanja - za otplatu zdravlje ili ličnu sreću. Na ​​zaštitu od opasnosti. Vi ste ostali cijeli i nepovrijeđeni, ali ste potrošili veliki resurs. Otkupili ste. Samo treba preživjeti težak finansijski period i naći nove mogućnosti ...

Tako, ako je bez očiglednih razloga novca postalo malo, treba razmisliti i tražiti razlog. Možda izgleda čudno; ali i novac je čudna stvar. To je energija rada; energija života. To uopšte nije papir ili cifre na računu. Zato tražite rupu u trupu broda, ispravite to što možete israviti; i ne očajavajte.

Novac je obnovljiv resurs, za razliku od života. I to možete popraviti tako što ćete vratiti dug, urediti poslove, platiti nečiji rad i izmijeniti krug komunikacije na bolje.

Anna Kirjanova
Prevela: Beba Muratović - bebamur.com