petak, 24. svibnja 2019.

post - prednosti

Zašto je povremeno dobro postiti?

Otkrivamo vam neke od mnogobrojnih prednosti posta

Bez obzira na to kakva su vaša vjerska uvjerenja, povremeni post vrlo je dobra stvar za vaše mentalno i fizičko zdravlje. Naime, post vam omogućava da se dublje povežete sami sa sobom te da očistite svoje tijelo od svih nakupljenih toksina.

Neke od zdravstvenih prednosti posta su bolja kontrola nad vlastitom težinom, poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, bolja krvna slika, itd.

Iako se naše tijelo samo prirodnim ciklusima čisti od otrova, zbog brzog načina života, mnogo stresa i loše prehrane, naš je organizam često pod velikim opterećenjem. Da biste riješili takve probleme, idealna je metoda posta odnosno suzdržavanje od hrane barem jedan dan.

Post je vrlo učinkovita metoda čišćenja organizma koju svatko može provesti nekoliko puta na godinu. Može se provoditi na više načina, a najbolje je odabrati onaj koji će se uklopiti u vaš način života. Kod višednevnog posta, izbacuju se samo određene namirnice i poroci koji su štetni za naše zdravlje. Odlučite li se pak na jednodnevni post, najbolje je taj dan ne jesti ništa već piti samo vodu i biljne čajeve. Ipak, prije provođenja posta dobro je posavjetovati se s liječnikom ili nutricionistom, a smiju ga provodite samo zdrave osobe.

Postom se provodi detoksikacija organizma, a povećani unos tekućine tijekom trajanja posta pomaže kod izbacivanja svih nakupljenih otrova u tijelu. Na taj se način čiste krvotok te limfni sustav te se potiče proces regeneracije stanica. Razina kolesterola u krvi se smanjuje, stanice se opksrbljuju kisikom i poboljšava se disanje. Redovnim postom mogu se izliječiti mnoge tegobe kao što su problemi s kožom, glavobolja, razne alergije, loša probava, itd.

Neke od mnogobrojnih prednosti posta otkrivamo vam u nastavku…

1. Pomaže kod gubljenja kilograma

Imate li problema s viškom kilograma i debljanjem, post bi mogao biti pravo rješenje. Istraživanja su pokazala kako je post mnogo zdraviji i učinkovitiji u borbi s kilogramima nego razne dijete. Povremeni posto omogućuje tijelu da spali sav višak masnoća koje su se nakupile.

2. Ubrzava metabolizam

Kada postimo, naš se probavni sustav odmara, a to može potaknuti metabolizam i pospješiti sagorijevanje kalorija. Povremeni post pozitivno utječe na probavni sustav i funkcije crijeva općenito, a time se pospješuje i sam rad metabolizma.

3. Pospješuje dugovječnost

Vjerovali ili ne, uz manje hrane živjeti ćete duže. Naime, istraživanja su pokazala kako se životni vijek u pojedinim kulturama produljio upravo zbog načina njihove prehrane. Jedan od primarnih učinaka starenja je spor metabolizam, a što dulje budete održavali svoju mladolikost to će vam metabolizam raditi bolje i učinkovitije.

4. Poboljšava prehrambene navike

Post može biti vrlo učinkovita metoda za sve one koji imaju problema s prehrambenim navikama ili pate od poremećaja u prehrani. Također, može vam pomoći da uspostavite zdravije navike kad je prehrana u pitanju.

5. Pozitivno utječe na rad mozga

Istraživanja su pokazala da post poboljšava funkcije mozga jer potiče proizvodnju određenih proteina koji aktiviraju matične stanice mozga i pretvaraju se u nove neurone te promiču živčano zdravlje. Ti neuroni također štite moždane stanice od raznih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

6. Pomaže kod kožnih problema

Uzrok akni i sličnih problema s kožom često su toksini koji su se nakupili u organizmu, a loše stanje kože jedan je od najvećih pokazatelja da je vašem tijelu potreban detoks. Post može pomoći kod pročišćavanja kože jer tijekom posta probava miruje pa tijelo može usmjeriti svoju energiju na druge sustave. Postom se tijelo čisti od toksina te potiče pravilan rad jetre, bubrega i drugih organa.

7. Ojačava imunitet

Povremeni post poboljšava imunološki sustav jer smanjuje djelovanje slobodnih radikala, regulira upalne procese u tijelu i sprečava formiranje stanica raka. U prirodi, kada se životinje razbole, one prestaju jesti i umjesto toga se fokusiraju na odmaranje. Ovo je primarni instinkt koji organizmu i svim organima omogućava da se odmore, kako bi se tijelo moglo boriti protiv infekcija. Mi ljudi jedina smo vrsta koja traži hranu kada smo bolesni, čak i ako nam nije potrebna.