nedjelja, 5. svibnja 2019.

losos

ZDRAVA HRANA: LOSOS
-----------------------------------
U vrijeme posta na trpezama osnovna namirnica je postala riba. Kao jedna od najzdravijih izdvaja se losos, a karakteriše je narančasto-ružičasta boja mesa. U 100 grama lososa nalazi se oko 200 kalorija, ali i 20 grama bjelančevina.

Iako se ne smatra dijetalnom namirnicom, preporučuje se svima, uključujući i osobe na dijeti. Razlog za to krije se u obilju visokovrijednih sastojaka, poput omega-3 masnih kiselina, koje ubrzavaju metabolizam, ali imaju i druge blagotvorne učinke na ljudski organizam.

Omega-3 masne kiseline u lososu pomažu kod boljeg rada mozga i poboljšavaju pamćenje, a uz vitamine A i D, aminokiseline i selen štite nervni sistem. Losos ima i učinak antidepresiva, a konzumiranje ove ribe pomaže u sprečavanju Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Losos se preporučuje jesti u trudnoći jer pomaže u razvoju dječjeg mozga.

Losos je jedna od najzdravijih namirnica. Postoji niz razloga zbog kojih bi ga trebalo češće konzumirati:

1. Zdravlje srca: losos je bogat omega-3 masnim kiselinama. Redoviti obroci koji sadrže losos pomažu smanjenje sistemske inflamacije i smanjenje rizika od razvoja ateroskleroze (time i angine pektoris, srčanog udara, moždanog udara), a smanjuje se i rizik od razvoja hipertenzije (visokog krvnog pritiska).
2. Vid: losos pomaže u saniranju sindroma suhog oka, kao i starosne makularne degeneracije (uzrok sljepila br. 1 u starijih osoba). Omega-3 također pomažu drenažu intraokularne tekućine i smanjuju rizik od glaukoma (visokog očnog pritiska).
3. Mozak i nervi: omega-3 podiže efikasnost moždanih funkcija i može poboljšati pamćenje. Vitamin A, vitamin D i selen u lososu štite nervni sistem od oštećenja nastalih s godinama. Losos blago poboljšava raspoloženje.
4. Kosti i zglobovi: omega-3 ublažava osteoporozu i umanjuje upalu koja doprinosi slabljenju koštanog tkiva.
5. Koža: losos antioksidansima, karotenoidima i astaksantinom umanjuje efekte oštećenja kože slobodnim radikalima - ova oštećenja inače uzrokuju procese starenja.
6. istraživanja pokazuju da losos smanjuje rizik od karcinoma bubrega.