Verujemo da ćete uživati u receptima koje smo vam pripremili jer nema ničega ukusnijega od dobre salate s krastavcima.Ovi recepti su idealni za užinu na poslu.
1. Salata od krastavaca i leblebija
Ovaj jednostavan recept pun je ukusa i savršen kao prilog ili glavno jelo.
Sastojci:
1 solja proklijalih leblebija
1 narezani krastavac
½ šolje naseckanog paradajza
¼ šolje naseckanog crvenog luka
1 naseckana glavica celera
1 kašičica narezanog belog luka
2 supene kašike svežeg, usitnjene mirođije
3 supene kašike maslinovog ulja
½ oceđenog limuna
½ oceđene limete (limun)
crni biber u zrnu, po želji
1 supena kašika svežeg naseckanog peršuna
Priprema:
Sve zajedno dobro pomešati
2. Salata od krastavaca, mirođije i biljnog jogurta
Lagan i osvježavajući prilog od krastavaca, mirođije i biljnog jogurta
Sastojci:
4 velika krastavca (otprilike 2 kg)
4 kašike biljnog jogurta
1 supena kašika mirođija
1 supena kašika prirodnog jabukovog sirćeta
½ kašičice smeđeg šećera
½ kašičice himalajske soli
¼ kašičice crnog bibera
¼ kašilice usitnjenog belog luka
Priprema:
Ogulite krastavce, prerežite ih uzdužno na pola, uklonite semenke i naseckajte.U posudi srednje veličine pomešajte jogurt, mirođiju sirće,šećer so, biber i usitnjeni beli luk.Dodajte krastavce i dobro izmešajte s jogurtom i mirođijom.Po želji dodajte so i biber.Pokrijte posudu poklopcem i stavite u frižider prie nego što poslužite salatu.
3. Salata od krastavaca i susama
Vrlo ukusno, lagano i hrskavo jelo koje se jednostavno i brzo priprema.
Sastojci:
3 srednje velika krastavca narezana na tanke kriške
1 kašičica himalajske soli
2 supene kašike susama
1 supena kašika prirodnog jabukovog sirćeta
¼ kašičice sojinog umaka
1 kašičica smeđeg šećera
Priprema:
Naseckajte krastavce u cediljku i posipajte kašičicom soli.Ostavite da stoji četvrt sata.Iscedite višak vode i tako oceđene krastavce dodajte u posudu.Dok se krastavci cede, pržite semenke susama u suvom tiganju na srednje jakoj vatri sve dok ne poprime smeđu boju.Povremeno promešajte i pržite pet minuta.Zatim pomešajte sirće, umak od soje i smeđi šećer.Izmešajte krastavce, semenke od susama dok se sve dobro ne prožme.