petak, 3. svibnja 2019.

spavanje - savjeti

20 savjeta Ajurvede za zdrav san:

1. Prije odlaska na spavanje operite noge hladnom vodom, a zatim ih trljajte uljem, to je prirodno umirujuće sredstvo. Ako čovjek svaki dan masira stopala sa susamovim uljem, teško da biva bolestan, jer tako oporavlja svoj imuni sistem.

2. Prije odlaska u krevet odvojite nekoliko minuta za vježbe disanja ili meditaciju.

3. Za vrijeme spavanja, treba da bude što manje odjeće, posebno je štetno spavanje u čarapama.

4. Preporučuje se spavanje sa glavom prema istoku.

5. Nikada ne spavajte u kuhinji, i ne držite hranu u spavaćoj sobi.

6. U toku spavanja, ne pokrivajte lice ćebetom. Navika pokrivanja lica je veoma štetna, jer vas primorava da udišete već prerađeni vazduh.

7. Spavati na otvorenom ljeti je veoma korisno, ali ako je na ulici magla, kiša ili visoka vlažnost, bolje je spavati u sobi.

8. Spavati na mokrom ili vlažnom krevetu je veoma loša, krevet treba da bude udoban.

9. Ajurveda preporučuje spavanje na boku. Spavanje na levom boku olakšava varenje i daje čovjeku energiju, i spavanje na desnoj strani omogućava da se odmori. To je povazano sa tim što kada čovjek spava na lijevom boku, uglavnom radi desna nozdrvu, koji daje tijelu pozitivnu energiju i pomaže u varenju, kao i zagrijevanju. Ako je u prostoriji hladno, treba da legnete na lijevi bok, i tada će tijelo održavati prirodnu toplotu.

10. Ajurveda ne preporučuje spavanje na leđima, jer je spavanje na leđima štetno za mozak. Ovo je posebno loše za ljude vata-tipa, jer pri tome rade obje nozdrve i narušava se balans tijela (Vata doša se uzbuđuje).

11. Najgore je spavati na stomaku jer je u potpunosti narušeno disanje. Spavati na otvorenom ispod Sunca je veoma štetno, a ispod Mjeseca je korisno.

12. Nespavanje, ili ne lijeganje u krevet, je veoma štetne po zdravlje. To isušuje orgnizam i slabi varenje.

13. Trudite se da ustajete rano i idete u krevet rano. Pravilan režim spavanja, poboljšava zdravlje i povećava životnu snagu.

14. Posebno štetno za organizam je spavanje na zalasku Sunca. Jedenje u ovo doba dana takođe remeti varenje i stoga je veoma nepoželjno.

Vedski spisi kažu da ako se čovjek budi sa prvim zracima Sunca, tada se puni njegovom energijom. Oni koji spavaju dugo - ili ne dobijaju tu snagu ili dobijaju samo negativnu. Pored toga, po zakonima Ajurvede, spavanje na zalasku Sunca obećava siromaštvo.

15. Spavanje tokom dana dovodi do bolesti respiratornog sistema, do težine u glavi i niza drugih poremećaja. Dnevno spavanja dozvoljeno je zdravim ljudima koji su umorni od teških fizičkih poslova, kao i bolesnicima koji osjećaju jak bol ili pate od bolesti respiratornog sistema i mučnine.

Kratko dnevno spavanje takođe se dozvoljava bolesnicima od gastroloških poremećaja, kao i onima koji sprovode post i osjećaju potrebu da prilegnu. Ljudima koji žive u veoma toplim klimatskim uslovima je korisno da malo odspavaju u toku dana za vrijeme nepodnošljive toplote, odmor pri tom treba da bude samo u hladu, hladnom mjestu. Uprkos ovim preporukama, drevni tekstovi iz joge generalno zabranjuju spavanje u toku dana, osim u slučaju bolesti.

16. Oni koji idu u krevet sa punim stomakom neće dobiti dovoljno odmora tokom sna i neće moći u potpunosti da svare hranu, u tom slučaju u tijelu se uvećava količina toksina.

17. Vazduh u prostoriji u kojoj spavate, treba da bude svjež. Spavanje u zagušljivoj, loše provjetrenoj prostoriji je veoma štetno.

18. Prema Ajurvedi, preporučuje se da ako je čovjek prisiljena (nije navika) da ne spava noću, treba da spava polovine propisanog vremena sledeće jutro bez jela.

19. Onima koji pate od nesanice ili nedostatka sna preporučuje se da popiju toplo mlijeko sa malo muškatnog oraščića i šafrana, masiraju tijelo uljem, istuširaju se, da pronađu utočište u spokojstvu i lijepim uspomenama. To će nadoknaditi dobar san.

20. Trudnicama se ne preporučuje da puno spavaju "prespavaju", to može dovesti do toga da dijete bude lijeno.

Prevela: Beba Muratović - bebamur.com