ponedjeljak, 4. rujna 2017.

hormon sreće

VOĆE I POVRĆE POKREĆU HORMON SREĆE

Neraspoloženi ste i utučeni? Pojedite jabuku. Ili mrkvu. Ponovite “terapiju” više puta u toku dana. Mnogo voća i povrća povećava zadovoljstvo životom, pokazala je nova studija.
Istraživači su analizirali navike u ishrani 80.000 muškaraca i žena u Velikoj Britaniji i otkrili da što više voća i povrća jedu, to su srećniji. Najzadovoljniji bili su oni koji su jeli po sedam porcija biljne hrane dnevno.

Brojne studije već su pokazale da mnogo voća i povrća u ishrani donose brojne koristi za zdravlje. Među njima su: manji rizik od srčanih bolesti i raka, regulisanje telesne težine, kao i održavanje krvnog pritiska pod kontrolom.

Međutim, mnogo manje studija bavilo se njihovim uticajem na mentalno zdravlje pojedinca.
Novo istraživanje pokazalo je da što više porcija unesete, to ćete biti srećniji. Porcije voća i povrća koje su uzimane u obzir u studiji iznosile su po 85 grama. (Prosečna jabuka, na primer, ima 150 grama).

U studiji nije pravljena razlika između tipova voća i povrća.
Uprkos tome što su istraživači otkrili povezanost između konzumacije određene vrste hrane i raspoloženja, nije pronađen i uzrok za ovu pojavu.
Moguće je, ipak, da srećni ljudi inače jedu više voća i povrća.