subota, 23. rujna 2017.

voćna turšija

Kao što za turšiju od povrća važi pravilo da je pravite od zelenog povrća, isto pravilo treba da važi i za voćnu turšiju. Ukratko, voće ne sme da bude sasvim zrelo, jer će se veoma brzo raspasti.

Šta je potrebno:

- 1 kg jabuka,
- 1 kg krušaka,
- 1 kg šargarepe,
- 1/2 kg dunja,
- 1/2 kg tikvica,
- 1/2 kg zelenog paradajza,
- 1/2 kg celera,
- 5 l vode,
- 1 l sirćeta (običnog alkoholnog),
- 10 kašika šećera,
- 7 kašika soli,
- biber u zrnu, lovorov list, list celera, kora cimeta, nekoliko karanfilića.
   
Voće dobro operite, očistite od semenki i nasecite na manje komade. Celer isecite što tanje jer je od svega, čini mi se, on najtvrđi i najžilaviji. Na kraju krajeva ne morate ni stavljati koren celera, možete dodati samo lišće zbog mirisa. Takođe, ako imate malo belog i čvršćeg grožđa, možete i njega dodati. Grožđe iz turšije je ispalo čak vrlo dobro.

Poslažite ga zajedno sa začinima u malo bure ili veće tegle, u zavisnosti od toga šta vam je jednostavnije i šta imate.

Vodu zagrejte i dodajte u nju šećer i so. Promešajte dok se sve ne otopi, dodajte sirće, promešajte i prelijte preko poslaganog voća. Sve treba da pliva u tečnosti, odnosno ne sme ništa da viri da se ne bi ukvarilo. Najbolje je da sve na kraju prekrijete onom mrežicom i od gore stavite nešto teško. Zatvorite i ostavite da se sve ukiseli, što u zavisnosti od spoljen temperature može da traje 7 dana ili duže - toplije znači brže kišeljenje.

U odnosu na onu klasičnu turšiju, osim mirisa, ova voćna se razilikuje je u slasti, odnosno njenom slatkasto-kiselom ukusu.