ponedjeljak, 4. rujna 2017.

sokovi od povrća

Svi znamo da je voće i povrće zdravo te da je pogotovo zdravo ako se jede sirovo.

Najviše hranjivih tvari iz voća povrća u organizam ćete unijeti ako ih konzumirate u obliku svježe iscijeđenog soka.

Naime, termičkom obradom ponekad ubijamo hranjive tvari iz povrća, a vitamini i minerali koji uđu u organizam sporije se i teže apsorbiraju. Ipak je probavnom sustavu potrebno neko vrijeme da razgradi krutu hranu.

A za pripremu sokova nije potrebna termička obrada, pa bi mogli reći kako na taj način iskorištavamo sve hranjive tvari koje povrće može sadržavati.

Isto tako je mnogo teže pojesti određenu količinu sirovih namirnica koje bi odgovarale jednoj čaši iscijeđenog soka.

Povrtni sokovi su nešto što bi svakako trebali uvrstiti u svoj dnevni plan prehrane, a u nastavku saznajte koje su četiri glavne dobrobiti njihovog konzumiranja.

Razlog 1: Povrtnim sokovima poboljšavate probavu

Vlakna su nužna za dobru probavu, vitku liniju i zdravlje organizma. Dio su ugljikohidrata iz biljaka koji se u našem želucu ne razgrađuje već samo prolazi kroz probavni sustav.

Vlakna privlače šećere i masnoće iz hrane, a osobe koje unose dovoljnu količinu vlakana vitkije su i manje podložne debljanju.

Isto tako potiču pražnjenje crijeva i pomažu u micanju štetnih tvari iz organizma.

Liječnici preporučuju da prosječna osoba u organizam treba unijeti od 25 do 40 grama vlakana dnevno.

Razlog 2: Sokovima unašate vitamine i hranjive tvari

Preporučena dnevna doza povrća je oko 570 grama raspoređenih u nekoliko porcija. Količinski je to zapravo vrlo malo - otprilike tri jabuke ili pet mrkvi dnevno.

No nekima se i to čini previše, pa su svježi sokovi pravi nadomjestak hrani koju je potrebno žvakati. Sa sokovima ćete unijeti dovoljnu i raznovrsnu količinu vitamina, minerala i drugih tvari potrebnih za zdravlje cijelog organizma.

Razlog 3: Povrtnim sokovima možete smršaviti

Osim što sokovi količinski popune želudac, zbog svojih vlakana vas dulje drže sitima pa ćete i manje jesti.

S vremenom ćete početi gubiti masne naslage i time spriječiti moguć razvoj srčanih bolesti, dijabetesa i žučnih kamenaca koje su povezane s pretilošću i debljinom.

Razlog 4: Sokovima će vam se popraviti raspoloženje

Smatra se kako je mnogim mentalnim poremećajima poput depresije, uzrok nedostatak hranjivih tvari i vitamina.

Sirovo povrće sadrži važne enzime koji se uništavaju termičkom obradom, pa svježe iscijeđeni sok pršti enzimima i hranjivim tvarima koji su prijeko potrebni za bolje raspoloženje.