Pre nego rešite da se odreknete mesa, jaja i svih ostalih namirnica životinjskog porekla, morate znati u šta se upuštate. Evo 12 stvari koje morate znati kao vegan.
Potreban vam je vitamin B12
Prirodno postojanje ovog vitamina je u hrani životinjskog porekla, tako da ćete morati da se naoružate B12 suplementima. Vitamin B12 održava nervne i krvne ćelije zdravim pa nedostatak tog vitamina u organizmu može dovesti do umaranja, slabosti, gubitka apetita, lošeg gubljenja telesne mase, nervnih problema i depresije.
Takođe i gvožđe
Morate znati da gvožđe koje se nalazi u namirnicama životinjskog porekla naš organizam mnogo bolje apsorbuje (do 35 %) za razliku od gvožđa u namirnicama biljnog porekla koje apsorbujemo znatno slabije (do 8%). Samim tim ćete morati da unosite gvožđe naknadno da biste zadovoljli potrebe organizma. Dobar izvor gvožđa u namirnicama biljnog porekla se nalazi konkretno u žitaricama, mahunarkama, orasima, sušenom voću i zelenom lisnatom povrću.
Prijatelji i porodica će vam postavljati mnogo pitanja
Ljudi su veoma osetljivi po pitanju raznih dijeta i načina ishrane pogotovo ako izazivate njihova ubeđenja u koja su oduvek verovali. Najbolji način da minimizirate rasprave i polemike oko vašeg veganskog odabira je da celu priču usmerite na to da ste se iz sopstvenih razloga rešili na tako nešto i da vama odgovara i prija. Drugim rečima: Usmerite akcenat na sebe, tako niko oko vas neće imati potrebu da brani svoje stavove.
Pronalaženje novih izvora proteina
Svaki obrok mora sadržati proteine. Oni se pretvaraju u amino kiseline i pomažu izgradnju ćelija kao i njihovu reparaciju. Medicinski institut predlaže unos od najmanje 0.8 grama proteina dnevno na svaki kilogram vaše telesne mase. Najbojli izvor proteina u veganskoh ishrani je u prirodnoj soji, sočivu i pasulju.
Ne zamenjujte namirnice životinjskog porekla sa „junk“ hranom
Prelaženje sa mesa na beli hleb, paste i ostale industrijske varijacije će vas dovesti do neuspeha u veganskoj ishrani. Nije dobra ideja da hranu bogatu proteinima, vitaminima i mineralima odbacite zarad prerađene hrane koja pruža malu hranljivu vrednost. Rezultat toga je glad, dobijanje na telesnoj težini i loše raspoloženje.
Ne prenagljujte na proizvodima od soje
Konzumiranje previše soje – veganskog mesa je verovatno gore od konzumiranja kvalitetnoh proizvoda životinjskog porekla. Zamene za meso su često obrađene i pune natrijumom i konzervansima, pa pažljivo pročitajte etikete.
Ne morate postati vegan momentalno
Ne možete se samo probuditi jedno jutro kao vegan. Potreban je rad i trud a za to je potrebno i vreme. Počnite tako što ćete dodavati sve više namirnica biljnog porekla u vašu ishranu i u isto vreme smanjujte količine mesa. Put postepene promene i procene kako se osećate na tom putu je ključ vašeg uspeha.
Pripremite se na čitanje etiketa
Ako ste ozbiljno rešili da postanete vegan, neophodno je da pažljivo čitate etikete na proizvodima koje kupujete. Kazein i surutka koji dolaze iz mleka, prisutni su u mnogim žitaricama i hlebu. Mnogi ekstrati koji služe za bojenje hrane takođe mogu biti životinjskog prekla.
Bićete srećniji
Neće samo životinje biti zadovoljne vašim odabirom da postanete vegan. I vi ćete biti zadovoljniji i srećni. Jedan od razloga je taj što u poređenju sa veganskim načinom ishrane ostali sadrže mnogo više arahidonsku kiselinu koja podstiče neurološke promene i vuče vaše raspoloženje na dole.
Ne morate odustati od vaših omiljenih restorana
Veganizam postaje sve popularniji, pa i restorani takođe prate trendove. U skoro svim restoranima uveliko možete pronaći vegan menije. Napomena: čak iako vaš odabir deluje veganski, ukažite konobaru na to da ne želite nikakve sastojke životinjskog porekla u vašem obroku.
Ne mora koštati više
Uzimajući u obzir cenu kilograma mesa u prodaji, ono je jedna od najskupljih stavki u našoj korpi, tako da ćete lako i uštedeti novac iako kupujete više proizvoda nego ranije. Uštedite još više kupovinom određenih proizvoda u smrznutom obliku nego u svežem, naravno ne svih.
Biljke mogu zadovoljiti vašu potrebu za kalcijumom
Odrasli uzrasta od 19 do 50 godina moraju uneti minimalno 1000 mg kalcijuma dnevno, ali preliminarna istraživanja ukazuju da vegani mogu da prođu i sa manje. Evropska studija je pokazala da kada vegani konzumiraju najmanje 525 mg kalcijuma dnevno, njihov rizik od preloma kostiju nije bio drugačiji nego kod ne vegeterijanaca. Ključ je u unošenju raznovrsne hrane prirodno bogate kalcijumom kao što su: kelj, badem, soja, smokve.