utorak, 13. prosinca 2016.

želudačna kila

ZELUDACNA KILA: SIMPTOMI I LECENJE

Zeludacna kila je anatomski poremećaj, koji često ne izaziva nikakve tegobe, ali može uzrokovati simptome koji zahtevaju primenu lekova i specijalnog režima ishrane. Komplikacije, koje se, na sreću, retko javljaju, mogu se sanirati isključivo hirurškom intervencijom.

KOJI SU SIMPTOMI ŽELUČANE KILE

Kako smo već u uvodu rekli zeludacna kila u velikom broju slučajeva ne izaziva nikakve simptome, a na ovaj poremećaj može se posumnjati u slučaju da se jave znakovi refluksne bolesti – gorušica i vraćanje hrane, osećaja pritiska pod grudnom kosti nakon obroka, u ležećem položaju ili prilikom savijanja tela, kada se javljaju lupanje srca i aritmija.

Simptomi zeludacne kile su bol u gornjem delu trbuha koji se širi u leđa pa zatim u ramena i dalje prema vratu, praćen otežanim disanjem, ponekad i gušenjem, može podsećati na simptome infarkta, što uplašenog pacijenta često dovodi kardiologu.

Hijatalna hernija neretko je praćena podrigivanjem, mučninom i povraćanjem, a tegobe koje ukazuju da je bolest poprimila ozbiljniji tok jesu otežano gutanje hrane (pogotovo čvrste), osećaj sitosti već posle nekoliko zalogaja, bol u trbuhu ili iza grudne kosti, krvarenje iz gornjih delova digestivnog trakta koje se manifestuje kao povraćanje krvi (sveže) ili kao katranasta crna stolica i posledično anemijom.

Zeludacna kila je relativno čest poremećaj koji podrazumeva „ispadanje“ tkiva iz normalnog položaja, a taj termin obuhvata i bruh (kilu) – probijanje organa kroz mišićni zid.

KAKO NASTAJE?

Hijatus hernija ili zeludacna kila nastaje kada želudac probije u grudni koš kroz otvor na dijafragmi, na mestu gde jednjak iz grudnog koša prelazi u trbušnu duplju.

U najvećem broju slučajeva javlja se povremeno (rede je stalno stanje), ometajući normalnu funkciju jednjaka i početnog dela želuca, prvenstveno transport hrane, i sprečavanje vraćanja želudačnog sadržaja.

Prema statistikama, od ovog anatomskog poremećaja pati veliki broj ljudi starijih od pedeset godina, mada obolevaju i mlađe osobe, a češće se javlja zeludacna kila kod zena i gojaznih osoba.
KILA NA ZELUCU UZROCI

Razlozi zbog kojih dolazi do slabljenja mišićno-vezivnog tkiva dijafragme i proširenja otvora kroz koji prolazi jednjak još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni. Popuštanje tonusa muskulature dijafragme i smanjenje elastičnosti vezivnog tkiva prirodna su posledica starenja, ali nastaju i usled dugotrajno povišenog pritiska unutar trbušne duplje.

Faktori koji doprinose oboljenju kakvo je zeludacna kila jesu i gojaznost (pogotovo ona koja uključuje dosta masnog tkiva u predelu stomaka), fizički napor, udarac u stomak, kašalj, povraćanje,tvrda stolica i  naprezanje prilikom defekacije , trudnoća…

Preporučujemo vam da proverite vaš indeks telesne mase na našoj stranici.

KAKO SE NAJBOLJE DIJAGNOSTIKUJE ZELUDAČNA KILA

Klinički pregled od male je koristi za postavljanje dijagnoze hijatus hernije, ali je značajan zbog isključenja drugih bolesti koje se ispoljavaju na sličan način. Veoma je važan otvoren razgovor sa lekarom, iz kog će gastroenterolog zaključiti kada su nastali i kako su se razvijali simptomi hijatus hernije, da li su tegobe povezane s obrocima i promenom položaja tela, Neophodno je sprovesti sledeće dijagnostičke procedure:

- rendgensko snimanje jednjaka i želuca, s tim što pacijent prethodno mora popiti kontrastno sredstvo (barijum),
- endoskopija gornjeg digestivnog trakta.
- rendgenski snimak pluca i grudnog koša,
- proveravanje funkcije jednjaka (manometrija i pHmetrija).

VRSTE HERNIJA

Zeludacna kila se u medicini klasifikuje na četiri osnovna tipa:

- Tip I, takozvana klizna hijatalna hernija, karakteriše je povremeno probijanje želuca u grudni koš kroz otvor na dijafragmi. Ovo je najčešći oblik želudaćne kile i javlja se u 95% slučajeva.
- Tipovi II, III i IV nazivaju se još i paraezofagealnim kilama, a nastaju kada veći deo želuca, nekada i kompletan organ, kroz otvor na dijafragmi probije u grudni koš.

KAKO SE LECI HIJATALNA HERNIJA

Lecenje zeludacne kile zavisi od simptoma, ali i od starosne dobi i opšteg stanja bolesnika, te drugih, pridruženih oboljenja (posebno kardiovaskularnog sistema i pluća).

Neki pacijenti teško podnose dugotrajno uzimanje lekova koje lekari propisuju za zeludacnu kilu, što takođe u velikoj meri utiče na konačan izbor terapijske procedure.

Hijatus hernija terapija koja se propisuje ukoliko uz ovo oboljenje postoji i GERB (refluksna bolest praćena gorušicom i vraćanjem kiseline u jednjak) ima za cilj maksimalno smanjenje lučenja kiseline u želucu, odnosno poboljšanje funkcije završnog dela jednjaka i želuca.

Danas postoje veoma efikasni lekovi koji kod mnoge bolesnike dovode do momentalnog oporavka . Drugi lekovi koji bi trebalo da poboljšaju funkciju pražnjenja jednjaka i želuca nemaju tako pozitivan simptomatski efekat.

Hirurško lecenje se primenjuje u slučaju velikih hijatus hernija ili onih koje su fiksirane za grudnu duplju, ali i ukoliko kila uzrokuje krvarenje, jer u tom slučaju može dovesti do teške anemije.
   
HIJATUS HERNIJA DIJETA

Prva mera sa kojom se treba lečiti zeludacna kila je svakako sprovođenje specifičnog, rigoroznog dijetetskog režima, koji u kombinaciji s redukcijom telesne težine kod velikog broja bolesnika dovodi do znatnog poboljšanja zdravstvenog stanja.

U nastavku teksta daćemo smernice kakva je ishrana u pitanju. Pre svega, treba uzimati manje, češće obroke i izbegavati konzumiranje hrane četiri sata pre odlaska na spavanje, a ukoliko ste gojazni, obavezna je redukcija telesne težine. Takođe, preporučuje se šetnja nakon obroka i podizanje uzglavlja na kom se spava.

Ne bi smeli da nosite tesnu odeću niti da savijate gornji deo tela prema napred. Preporučuju se danosite abdominalni pojas za kilu, kao i nezaobilazne svakodnevne vezbe za zeludacnu kilu koje će ojačati stomačne mišiće i dijafragmu ,kao i  plivanje i šetnja.

KOMPLIKACIJE SU RETKE ALI OPASNE

Zeludacna kila retko dovodi do komplikacija koje imaju ozbiljnu kliničku sliku i zahtevaju hitno lečenje.:

- Ukleštenje želuca (uvrtanje želuca unutar kile) može uzrokovati poremećaj cirkulacije, a najčešće se manifestuje jakim bolom.
- Gastritis simptomi često prate hijatalnu herniju i mogu izazvati niz komplikacija.Vraćanje kiseline iz želuca nagriza sluzokožu jednjaka i uzrokuje njegovo suženje,što s vremenom dovodi do nemogućnosti uzimanja hrane. Neretko, usled delovanja kiseline, u gornjim delovima želuca formira se čir na želucu čije krvarenje dovodi do teške anemije. U slučaju želudačne kile tipa IV dešava se da se u grudni koš, osim želuca, kroz dijafragmu probije još neki abdominalni organ,što može uzrokovati ukleštenje ili uvrtanje želuca oko svoje ose te izazvati jak bol. Ovo je hitno stanje u medicini i zahteva hitnu hiruršku intervenciju – i radi se operacija hernije.

ZELUDACNA KILA ISHRANA

Savetuje se pet ili vise obroka dnevno, u razmaku od najduže tri sata. Iz jelovnika treba izbaciti masnu, veoma slanu ili kiselu hranu. Izbegavati previše tople ili hladne namirnice posto iritiraju želudac.

Pravilna ishrana kod zeludacne kile je od presudnog značaja za ozdravljenje svakog obolelog,stoga vam ovog puta dajemo spisak namirnica kojeg se trebate pridržavati u dogovoru sa vašim gastroenterologom..

ŠTA KILA NA ZELUCU NE PREPORUČUJE?

Zeludacna kila se pored lekova strogo kontroliše ishranomi nikako se ne preporučuju:testa pržena u ulju, vruć hleb, raž i ovas, punomasno mleko, zreli sirevi, pavlaka, masna, dimljena i žilava mesa, mesne prerađevine, pohovana i pržena hrana, kečap, paprika, pasulj, boranija, masline, kupus, prokelj, luk, konzervisano povrće, šljive, orasi, lesnici, citrusi (limun, pomorandža, grejp), Čokolada, šlag, masni kolači, previše slana hrana, ljuti začini, nana, kafa, gazirana i alkoholna pića..

ŠTA SMEMO JESTI :

Neglazirani pirinač, kukuruz, kuvana pšenica, jogurt, kiselo mleko, mladi sir, belanca, konjsko i živinsko meso, nemasna riba, šargarepa, krompir, celer, spanać, blitva, bundeva, cvekla, tikvice, sveže voće – dinja, kruška, mandarine, trešnje, smokve, grožđe, med, matični mleč, mirodija, peršun, kim, sveže ceđeni sokovi, zeleni čaj, supe, negazirana voda…