utorak, 26. rujna 2017.

prirodno i vještačko

PRIRODNO I VJEŠTAČKO

Za zdravlje, preventivu pa I bolest koristi se sirova biljna hrana, svjez vazduh, cistu voda, sunce, fizicku aktivnost, dovoljno sna... za zdravlje ne treba tabela unosa materija. Sirovo se jede kada ste gladni. Saplementi koji su u upotrebi mogu biti prirodnog porijekla, identicni prirodnom porijeklu I sinteticki.
Prirodni su (oni koji se malo ili nimalo preradjuju) riblje ulje, polenov prah, kvasac, bijeli luk, morske alge I minerali.
Prirodnog porijekla( koji su potekli od biljaka, zivotinja ili minerala),ali su visoko preradjeni industrijski to su vit.A I D koji su iz ribljeg ulja, vit E, proteini I aminokiseline
Identicni prirodnom su oni koji su napravljeni u laboratoriji raznim hemijskim procesima, ali su iste molekularne structure kao oni koji su u prirodi. Prave se vjestacki jer su jeftiniji I moze se napraviti ne ogranicena kolicina. Jedni od takvih su vitamin C I vit.B ( komplex)
Sinteticki su oni koji su napravljeni hemijskim putem, ali je zbog kompleksnosti nemoguce kopirati, ali je jeftinije I proizvode se.Takav je vit.E, ne moze se napraviti potpuno isti, ali ga prave I mnogo je jeftiniji od prirodnog iz ribljeg ulja.
Upotreba ovakvih preparata mozda I moze na povrsini izgledati da je korisna, ali duboko u unutrasnjosti dolazi do poremecaja digestivnih, cirkulatornih ili nervnih funkcija.Lako se poremete I funkcije endokrinih zlijezda, pa dolazi do poremecaja lucenja hormona, visak ili manjak.
Svaki taj saplement se koristi I iskoristi u tijelu samo u odredjenim uslovima. Mi te uslove ne mozemo napraviti vjestackim putem.To samo priroda moze da uredi. Resorpcija vitamina, minerala I ostalog se desava samo kada je prirodan odnos tih materija. Npr. mozete piti koliko hocete kalcija, ako nema potrebna kolicina magnezijuma I fosfora on se ne resorbuje, on se ustvari talozi tamo gdje mu nije mjesto I izaziva obolenja. Jedino dobar odnos Ca Mg I P koje covjek moze pravilno iskoristiti je u prirodi u vocu I povrcu.
Ovo je samo jedan primjer.
Bolesti se javljaju jer se unosi mnogo toksina putem hrane, vode, zraka, stres Itd. Mnogo je vise bolesti medju ljudima koji imaju vise hrane, nego medju onima koji su siromasni.

Ljiljana Antic-Popovic