srijeda, 6. rujna 2017.

mrkva

MRKVA

Mrkva je odlična za detoksikaciju organizma
Mrkva je povrće bogato beta-karotenom, osim za vid odlična je i za detoksikaciju organizma jer sadrži velike količine vlakana i vitamina A.

Ako se zbog proljetnog umora osjećate pomalo tromo, naduto i teže za nekoliko kilograma, a svome tijelu želite priuštiti zasluženo 'čišćenje', pobrinite se da sljedeći put kada idete u kupovinu napunite svoju košaru velikim svežnjem mrkvi.
Naime, mrkve su osnovna namirnica za detoksikaciju tijela jer su bogate antiokidansom beta-karotenom koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Naučno je dokazano da je mrkva najveći izvor beta-karotena među povrćem, jer 80 grama mrkve sadrži više od dvostruke dnevne doze potrebne odraslim ljudima. Antioksidantsko djelovanje beta-karotena pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje, a vašoj koži vraćaju prirodni sjaj.
Vitamin A kojeg ima u mrkvi također je nužan za pravilan rad imunog sustava. Ova hranjiva tvar štiti kožu i stanice koje oblažu dišne puteve, probavni trakt i urinarni trakt te ih tako održavaju zdravima na način da funkcionišu kao barijere i oblikuju 'prvu liniju obrane' protiv infekcija.

Očistite organizam
Obavezno jedite puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, nesoljenih orašastih plodova i sjemenki. Pijte biljne čajeve i najmanje šest do osam čaša vode svaki dan. Kofein, alkohol, so, šećer i prerađenu hranu je potrebno izbjegavati što je više moguće.
Samo 80 grama mrkve sadrži čak 2 grama vlakana Mrkva također sadrži veliku količinu vlakana koja probavni sustav čine zdravim te pomaže pri balansiranju nivo šećera u krvi.
Vlakna također pridonose dužem osjećaju sitosti, te su one odličan izbor ako pazite na svoju težinu.
Ako niste ljubitelj sirove mrkve, jedite ih kuhane jer su one nešto kao nutricionalni bonus. Istraživanje koje je objavio European Journal of Nutrition pokazalo je da se više beta-karotena apsorbira iz kuhane nego sirove mrkve.
Stoga, ako želite oporaviti organizam koji ste tokom zime 'bombardovali' teškom i nezdravom hranom, obvezno uzmite veću količinu mrkve i počnite 'hrskati'. Odlične su kao zdravi zalogaj, a njihova uloga pri spravljanju ukusnih jela je beskrajno raznolika.
Za detoksikaciju organizma i tijela isprobajte neke jednostavne trikove koji ne oduzimaju dodatno vrijeme, već samo traže neka odricanja od nezdravih stvari koje vam mogu štetiti.

Svakako jedite puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, nesoljenih orašastih plodova i sjemenki. Pijte biljne čajeve i najmanje šest do osam čaša vode svaki dan. Kofein, alkohol, so, šećer i prerađenu hranu je potrebno izbjegavati što je više moguće. Neće biti lako, ali potrudite se istrajati u tome. Ako imate problema s malim masnim jastučićima koji su se stvorili od kalorične hrane, savjetujemo da kupite četku za tijelo i masirate problematična područja na tijelu koja imaju celulit. Ako ste zaposleni i konstantno izloženi svakodnevnom stresu, jurnjavi i trci, nastojte usporiti tempo, jer će vam smirujuće okruženje ponovno napuniti baterije i bit ćete puni energije.