Prirodni lekovi protiv bolova
Zubobolja
Nežnim žvakanjem karanfilića olakšaćete zubobolju i upalu desni za samo
dva sata. Karanfilić sadrži prirodni anestetik eugenol koji blagotvorno
deluje na zubobolju. Ova namirnica dobra je i kod smirivanja nadutosti
stomaka.
Ukoliko nemate
karanfilić u kuhinji onda sigurno imate beli luk. Kada vas boli zub,
verovatno ne razmišljate o neprijatnim mirisima ove namirnice. Beli luk
sadrži alicin, koji se, kada prelomite čen otpusti i počinje da deluje
kao antibakterijsko sredstvo. Zato, kada vas sledeći put zaboli zub,
prelomite čen belog luka i stavite ga na bolno mesto.
Ranice u ustima
Nakon prehlade ili gripa veoma se često javljaju ranice u ustima koje
mogu biti izuzetno bolne. Ali lek i za ovaj problem nalazi se u kuhinji.
Mažite ih četiri puta dnevno medom i to sve dok ne nestanu. Med je
učinkovitiji od lekova i to za čak 43 odsto. Med se bori protiv upale,
uništava viruse i ubrzava oporavak oštećenog tkiva.
Bol u mišićima
Đumbir sadrži jedinjenje koje se zove gingerols, a za koje su naučnici
otkrili da sprečava proizvodnju hormona koji stvaraju osećaj boli. Za
najbolju delotvornost ove namirnice, dovoljno je da se jednom dnevno u
jelo ubaci jedna kašičica sušenog đumbira ili dve kašičice sveže
iseckanog đumbira. Koliko je đumbir korisna namirnica govori i podatak
da se takođe koristi i u borbi protiv mučnine i probavnih problema, ali
je takođe koristan protiv blagog kašlja i prehlade. Godinama poznato da
đumbir pomaže i u borbi protiv raka jajnika.
Migrena
Naučnici savetuju da ukoliko imate problem sa migrenom, uz prepisan lek
uvek popijete i šolju jake crne kafe. Kofein stimulira organizam da brže
i bolje apsorbira tablete protiv bolova. Istraživanja su pokazala da
kafa povećava delotvornost lekova protiv migrene za čak 40 odsto i više.
Bol u uhu
Verovali ili ne i kod bola u uhu najbolje pomaže dobro poznati narodni
lek - beli luk! Dve kapi toplog ulja od belog luka (izgnječite češnjeve
belog luka i pomešate sa uljem) nakapajte dva puta dnevno u bolno uho i
terapiju ponovite tokom pet dana.
Naučnici kažu da aktivni
sastojci koji se nalaze u ovoj namirnici (germanijum, selen, i sumporna
jedinjenja) mogu da uništite desetine bakterija koje prouzrokuju bolove
bolje od medicinskih lekova.
Bol u stopalima i problem sa uraslim noktima
Često vam urastaju nokti? Namirnica koja vam se sigurno nalazi u
kuhinji i koju svakodnevno koristi vam može pomoći - SO. Naučnici sa
univerziteta u Stenfordu savetuju da redovno potapate setopala u slanu
toplu vodu. Ukoliko budete uporni ova bolna infekcija može da nestane u
roku od četiri dana! Odnos soli i vode bi trebao da bude: jedna kašičica
soli na jednu čašu vode. Temperatura vode može da bude i sobna, ne mora
da bude pretopla, samo je bitno da ne bude hladna. U ovakav rastvor
stopala držite oko 20 minuta, dva puta dnevno, sve dokse infekcija ne
povuče.
Bolovi u leđima
Veoma jednostavan, ali i veoma
ukusan način da se rešite neprijatnog bola u leđima jeste da jedete
grožđe! Ukoliko dnevno pojedete samo jednu činiju grožđa, ono će
opustiti krvne sudove i tako pospešiti protok krvi u oštećena tkiva
leđa, i to čak u roku od tri sata. Protok krvi ključan je za oporavak
leđa, te neka vam ne bude teško da pojedete svakog dana malo grožđa.
Neće vam sigurno škoditi.
Problemi sa bešikom
Konzumiranje jedne činije borovnica dnevno bilo da su smrznute, svježe
ili možda isceđene u sok smanuje rizik od infekcije mokraćnog sistema za
čak 60 odsto. Borovnice su prepune tanina, biljnih jedinjenja koja su
snažan prirodni neprijatelj bakterija koje uzrokuju probleme u bešiki.
Zato, ukoliko ste skloni problemima sa mokraćnim kanalima uključite
borovnicu u vašu ishranu. Ako ništa drugo poboljšaće vaš imunitet.
Hronični bolovi
Da li ste čuli za kurkumu? Ovaj popularni indijski začin, je čak tri
puta delotvorniji u ublažavanju bolov) od aspirina. Takođe, kurkuma može
da pomogne da se ublaže hronični bolovi za čak 50 odsto kod ljudi koji
se bore s artritisom. Poslednjih godina se dogodila eksplozija u
istraživanjima kurkumina – antioksidansa pronađenog u kurkumi. Studije
su pokazale da ima protivupalno, antivirusno, antibakterijsko,
antifungalno i antitumorsko delovanje. Naučnici preporučuju da dodate
1/4 kašikice ovog začina dnevno u bilo koje jelo, od pirinča pa sve do
mesa ili povrća.
Razni bolovi
Najnovija istraživanja
pokazuju da se barem jedna od četiri žene bore sa artritisom, gihtom ili
hroničnom glavoboljom. Ako ste jedna (ili jedan) od njih, trešnje mogu
da vam olakšaju bol. Antocijanini, jedinjenja koja daju trešnji crvenu
boju, imaju protiv-upalna svojstva i to 10 puta jača od aspirina.
Pojedite bar 20 trešanja dnevno, bilo da su sveže, smrznute ili sušene i
jedite ih sve dok vam bol ne prestane.