petak, 14. prosinca 2018.

starenje i hrana

Moćna hrana u borbi protiv starenja

Koje voće i povrće nam može pomoći da usporimo starenje, poboljšamo zdravlje i osećamo se generalno bolje?

Kada je u pitanju starenje, mnogi ljudi se fokusiraju na skupocene kreme, serume protiv bora, pa čak i na estetsku hirurgiju koja deluje kao prečica do dobrog izgleda. I dok sve ove nabrojane stvari zaista mogu da pomognu, zaboravljamo na prirodne sastojke koji deluju iznutra i takođe usporavaju znake starenja koje niko ne voli. Hrana bogata vitaminima i mineralima je moćni saveznik prema kome treba da se okrene svaka dama, a u nju spadaju namirnice obogaćene elaginskom kiselinom, biotinom, vitaminima C i E koji su ustvari prirodni pokretači kolagena.

“Kolagen je jedan od najobilnijih proteina u koži, koga ima čak do 75-80 procenata”, objasnila je Debra Jaliman, poznati njujorški dermatolog. Ovaj protein se nalazi u srednjem sloju kože – dermisu – i on koži da je punoću i zategnutost. Kako starimo, depoziti kolagena se smanjuju, ali to možemo sprečiti konzumiranjem namirnica obogaćenih nutrijentima koji podstiču sintezu kolagena. “Hrana bogata vitaminom C će pomoći u smanjivanju znakova starenja”, kaže doktorka. “On poboljšva tekturu kože, glatkoću, pa čak može i popuniti finije bore.”

Dr Jaliman takođe ističe da je elaginska kiselina vrlo bitan anti-sastojak koji poboljšava elastičnost kože. Biotin, odnosno vitamin B, je bitan za proizvodnju kolagena i odlično se bori protiv akni jer podstiče proizvodnju masnih kiselna koje neguju kožu i samim tim je čiste.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko “anti-age” namirnica koje će vam redovnom upotrebom održati mladalački izgled i pomoći da se izborite sa svim drugim beauty problemima koji nastaju zbog starenja. Saznajte koji su!

AVOKADO
Bogat monozasićenim i polinezasićenim mastima – dobrim mastima, luteinom i zeksantinom i sastojcima koji poboljšavaju apsorbovanje vitamina A. Hrani kožu iznutra i štiti je od UV zračenja koje je najveći uzročnik ubrzanog starenja i bora.

JAJA
Kolagen je protein, a jaja su odličan izvor kvalitetnog proteina. Pored belanca je bitno jesti i žumance koje je bogato biotinom.

ŠLJIVE
Bogate polifenolima, moćnim antioksidantima koji imaju pozitivan efekat na kožu.

SEME NARA
Nar je izvor antioksidanta antocianina, ali i elaginske kiseline koji zajedničkim snagama mogu poboljšati proizvodnju kolagena.

BOROVNICE
Borovnice su bogate moćnim antioksidantima koji se bore protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti kolagen. Takođe sadrže i dosta vitamina C i E koji će posvetliti kožu i dati joj zdrav sjaj.

EKSTRA DEVIČANSKO MASLINOVO ULJE
Maslinovo ulje će vašu kožu podmladiti zahvaljujući mononezasićenim mastima koje su povezane sa elastičnošću i glatkoćom kože.

ZELENI ČAJ
Ako želite najbolji efekat, bilo bi dobro da jutarnju kafu zamenite zelenim čajem – izvorom polifenola i antioksidantima.

LOSOS
Ova vrsta mesa je bogat izvor omega-3 kiselina, ali i karoteinoidnog antioksidanta astaksantina koji poboljšava elastičnost i hidriranost kože.

SARDINE
Sardine možda nisu vaš omiljeni specijalitet, ali vam mogu pomoći da izgledate bolje nego ikada zahvaljujući omega-3 kiselinama.

OSTRIGE
Ostrige sadrže dosta cinka koji utiče na obnavljanje ćelija, ali i rast kose.

CRNA ČOKOLADA
Antioksidativno dejstvo crne čokolade je moćnije nego kod akai bobica, borovnica i ribizli, verovali ili ne. Flavanoli koje ova čokolada sadrži su zaslužni za zaštitu kože od štetnog uticaja sunca. Pored toga, ovaj antioksidant može uticati i na debljinu, hidriranost i glatkoću kože. Što je veća količina kakaa u čokoladi, to je više flavanola u njoj.

ŠARGAREPA
Šargarepa je bogata beta-karotenom, karotenoidom koji ima bezbroj zdravstvenih beneficija, uključujući i one koji su dobri za kožu i kosu.

SLATKI KROMPIR
Poput velikog broja povrća narandžaste boje, slatki krompir je takođe bogat beta karotenom.

BUNDEVA
Pored beta karotena, bundeve su bogate i karotenoidima zaslužnim za bolji izgled kože.

ZELENO LISNATO POVRĆE
Vitamin C poboljšava proizvodnju kolagena i takođe zaštićuje kožu od štetnih uticaja sunca i zagađena.

PAPRIKA BABURA
Ova vrsta paprike je bogata vitaminom C – glavnim sastojkom za dobru kožu.

PARADAJZ
Paradajz, kao i sok od ovog povrća je odličan izvor vitamina C.

BROKOLI
Brokoli je bogat vitaminima C i K, koji pored lepote utiču i na srce i kosti.

LANENO SEME
Mleveno laneno seme (obično nema efekta jer samo prolazi kroz sistem za varenje) možete dodati u bezbroj različitih obroka. Bogato je omega-3 kiselinom ALA koje štiti kožu od sunčevih zraka.

ORASI
U odnosu na druge orašaste plodove, orah ima najveću dozu antioksidanata, ali i vitamina E, melatonina i neflavonoidnih polifenola.

CIMET
Cimet ima visoku količinu proanocianidina sa moćnim antiinflamatornim dejstvom.

ČILI PAPRIČICE
Čili papričice su posebno obogaćene vitaminom C.

ĐUMBIR
Sveži đumbir sadrži gingerol, koje ima snažno antiinflamatorno dejstvo.

GREJPFRUT
Grejpfrut je voće takođe bogato vitaminom C.

SOČIVO
Sočivo je bogato polifenolima poput procianidinom i prodelfinidinom.