Iako se danas ne upotrebljava tako često kao prirodni lijek, na sreću se koristi u kuhinji što nam daje mnoge zdravstvene pogodnosti. Maslina je dobro prihvaćena namirnica, posebno u mediteranskoj kuhinji, ali se može iskoristiti i kao prirodni lijek.
Kroz povijest je maslina bila simbol zdravlja, pobjede, uspjeha i mudrosti. I danas je ova biljka jako cijenjena, pa se prema maslini odnosimo s poštovanjem. Drvo masline njegujemo najbolje što znamo, a zauzvrat nam priroda uzvrati tako dobrim plodovima masline.
Još od antičkih vremena drvo masline osiguravalo je hranu, koristilo se za ogrjev i građu, a plod ove biljke se koristio kao lijek za mnoge bolesti.
Maslina je zapravo vrsta voća. Riječ je o drvu koje raste na krševitom tlu, u naizgled sirovim uvjetima, ali koje zahtjeva klimu bez velikih temperaturnih oscilacija. Olea europaea, odnosno drvo masline dobro podnosi sušu, ali ne i niske temperature. Danas se maslina uzgaja u toplim predjelima Mediterana, uz more, najviše do 400 metara nadmorske visine. Maslina cvjeta u svibnju i lipnju, a plod sazrijeva od listopada do veljače, ovisno o sorti i klimatskim prilikama. Ova biljka je poznata po svojoj dugovječnosti. Plod masline se može jesti sirov, ali se najčešće koristi za izradu maslinovog ulja. Ovo ulje je jako cijenjeno.
Ako vas zanima uzgoj maslina pročitajte neke zanimljivosti u vezi masline
Trebate znati da drvo masline neće roditi prvih sedam godina nakon što ga posadite. Najveći urod sa drveta možete očekivati tek za 20 godina, od kada posadite maslinu. Nakon 150 godina urod se smanjuje, a nakon 200 godina na mjestu starog stabla izbiju samonikle mladice. Maslina je, kako smo već spomenuli, dugovječna biljka, što objašnjava ovako velike vremenske intervale do uroda prvih plodova.
Kada je plod masline nezreo, on ima svijetlozelenu boju. U tom periodu plod masline sadrži u sebi 15 do 35 % ulja i najbolji je za jelo. Ako se masline uzgajaju za proizvodnju ulja, najbolje je plodove sakupljati kada su potpuno zreli. Zreli plodovi masline imaju tamnoljubičastu boju. Za 3 d o5 litara kvalitetnog maslinovog ulja trebate sakupiti 20 kilograma zrelih plodova. Maslinovo ulje dobiveno hladnim prešanjem naziva se djevičansko ulje, a na deklaraciji svakog proizvoda mora biti navedena tehnologija prešanja.
Na mediteranu se ovo ulje koristi kao dodatak prehrani, lijek i jako cijenjen kozmetički pripravak. Zbog svojih karakterističnih svojstava, maslinovo ulje je prirodni konzervans za ribu i sir. Ovako spremljene namirnice mogu trajati godinama, a da se ne pokvare.
Ljekovita svojstva masline i ulja od ovih plodova
Ulje masline štiti nas od pojave lošeg kolesterola (LDL), te pomaže u liječenju bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa i bolesti probavnog sustava.
Maslinovo ulje i masline se mogu uzimati kao preventiva ili kao lijek i tajna su zdravlja i dugovječnosti.
Osim maslinovog ulja, i list biljke je jako zdrav
Prvi pisani tragovi o medicinskoj primjeni lista masline potječu još iz 18. Stoljeća. Imamo dokaze da se ekstrakt dobiven od lista masline koristio u liječenju gripe i malarije. Današnja znanstvena istraživanja dokazuju, odnosno dodatno potvrđuju ljekovita svojstva lista masline. Sve ono što smo vjerovali kroz povijest, danas je i službeno dokazano.
Spojevi koje pronalazimo u maslinovom listu dobro djeluju protiv visokog krvnog tlaka, na način da šire krvne žile. Spojevi koje pronalazimo u listu masline dobro djeluju na naš imunološki sustav. Oni sprječavaju razvoj oko 125 vrsta različitih patoloških mikroorganizama, a od kojih su neki već postali otporni na djelovanje antibiotika.