Ananas - djeluje antibakterijski i protiv upala, pomaže varenje, pomaže rastvaranju krvnih ugrušaka, smanjuje pojavu osteoporoze i lomova kostiju.
Banana - smiruje želudac, smanjuje pojavu čira u želucu smanjenjem lučenja kiseline.
Bijeli luk - smatraju ga čudom od lijeka. Djeluje kako antibiotik
(smatra se da pomaže u sprečavanju i liječenju raka), snižava krvni pritisak i holesterol, smanjuje pojavu srčanih napada, prehlada i upala.
Borovnica - liječi proliv, djeluje kao antibiotik kod upale mokraćnih puteva.
Brokula - vrlo bogata antioksidansima (kvercetin, glutation, beta
karotin, vitamin C, indoli, lutein, glukarat, sulforafan). Smatra se
antikancerogenom i koristi se protiv čira. Reguliše holesterol i šećer u
krvi. Kuhanjem se neki antioksidansi uništavaju.
Bundeva - vrlo bogata beta karotinom, antioksidansom koji sprečava srčane napade i kataraktu.
Celer - vrlo bogat antioksidansima koji neutrališu kancerogene u duhanskom dimu. Djeluje diuretično i protiv visokog pritiska.
Crni luk - najbogatiji najsnažnijim antioksidansom kvercetinom
zahvaljujući kome smanjuje pojavu raka želuca. Povećava korisni
holesterol (HDL-high density lipoprotein - lipoprotein visoke gustoće), a
smanjuje štetni (LDL-low-densitiy lipoprotein - lipoprotein niske
gustoće). Djeluje protiv krvnih ugrušaka, astme, hroničnog bronhitisa,
polenske kihavice, dijabetesa, arterioskleroze, dijabetesa i infekcija.
Djeluje antibiotski.
Dinja - sadrži antioksidans beta karotin i ima antikoabulantno dejstvo.
Gljiva šiitake - odavno se u Aziji koristi kao lijek za srce, protiv
raka dojke i leukemije. Liječi i gripu, dječiju paralizu, visoki
holesterol i krvni pritisak. Sastojak lentinan pokazao je antivirusno
djelovanje širokog spektra. Sastojak B glukan je navodno efikasan i
protiv side.
Grah - snižava holesterol i šećer u krvi. Odlična je hrana za dijabetičare.
Grejpfrut - (cijela pulpa ili meso, ne samo sok) bogat vitaminom C.
Snižava holesterol i smanjuje arteriosklerozu. Pripisuju mu se i
antibiotska svojstva.
Jabuka - smanjuje štetni holesterol. Ima blago antibiotičko i antiinflamatorno djelovanje.
Jezgrasto voće - (orah, badem, lješnik) sadrži antioksidantnu oleinsku
kiselinu i vitamin E koji smanjuju štetni holesterol i štite srce. Orah
je bogat vrlo korisnim uljem omega-3.
Jogurt - djeluje antibiotski.
Stimulira stvaranje gama-interferona. Smanjuje proljev, prehladu i upalu
grla. Zbog bogatstva kalcijem koristan je protiv osteoporoze.
Kafa -
podstiče mentalnu aktivnost. Ublažava astmu. Veća količina kafe može
izazvati nesanicu, stanje straha, povećano lučenje kiseline u želucu i
proliv. Izaziva ovisnost.
Karfiol - kao i ostale kupusnjače (iz porodice krstašica) ima antivirusno dejstvo, navodno i protiv raka.
Kelj - bogat karotinom i drugim antioksidansima. Djeluje antibiotički.
Kivi - vrlo bogat vitaminom C, pa liječi ili sprečava razne bolesti.
Krompir - bogat kalcijem, pa smanjuje krvni pritisak i pojavu moždanog udara.
Kupus - sadrži mnoge antioksidanse i neke antikancerogene materije. Sok
od kupusa liječi čir na želucu. Pošto se neki korisni sastojci kupusa
uništavaju kuhanjem, bolji je svjež ili kiseli kupus.
Lubenica - vrlo bogata antioksidansima likopinom i glutacionom. Djeluje blago antibakterijski i antikoagulantno.
Malina - djeluje antivirusno. Ima u sebi prirodan aspirin.
Maslinovo ulje - smanjuje štetni holesterol i štiti arterije. Sprečava
pretvaranje korisnog holesterola u štetni. Reguliše krvni pritisak i
šećer.
Med - ima antibiotske osobine. Koristan je protiv mnogih bolesti. Djeluje umirujuće.
Mlijeko - sa malom količinom masti snižava holesterol i krvni pritisak.
Mliječna masnoća može da uzrokuje razne zdravstvene smetnje.
Mrkva -
vrlo bogata beta karotinom, štiti arterije i oči, pojačava imunitet,
smanjuje infekcije, pojavu angine pektoris, raka i moždanog udara.
Smanjuje holesterol u krvi. Kuhanjem se beta karotin ne uništava, a
organizam ga lakše apsorbuje.
Narandža - sadrži vrlo značajne
karotinoide, terpene i flavonide, zbog čega se smatra da pomaže u
sprečavanju i liječenju raka pankreasa, želuca i dojke. Bogata je C
vitaminom i beta karotinom. Smanjuje napade astme, pojavu bronhitisa i
oboljenja desni.
Paprika (babura) - vrlo bogata antioksidansom
vitaminom C. Korisna je protiv prehlade, bronhitisa, astme,
respiratornih infekcija, katarakte, arterioskleroze i angine pektoris.
Paradajz - vrlo bogat antioksidansom likopinom, kojem se pripisuju antikancerogena svojstva.
Patlidžan - snižava holesterol u krvi i smanjuje negativne efekte masne hrane.
Peršun - bogat antioksidansima monoterpenima, ftalidima i poliacetilenima. Neutrališe kancerogene u duhanskom dimu.
Prokelj - sadrži antioksidanse koji ga čine antibiotskim. Ima slične efekte brokule i kupusa.
Pšenica - Puno zrno pšenice (crno brašno) smanjuje opstipaciju
(zatvor), sprečava rast polipa u debelom crijevu. Neki su ljudi
alergični na pojedine sastojke pšenice.
Raštika (raštan, lisnati
kelj) - vrlo bogata antioksidansima, kao što su lutein, beta karotin i
vitamin C. Smanjuje pojavu raka. Zbog bogatstva oksalatima ne
preporučuje se ljudima sa kamenom u bubregu.
Riba i riblje ulje -
vrlo ljekoviti i sprečavaju pojavu više bolesti. Štite srce, smanjuju
pojavu moždanog udara, reumatski artritis, artrozu, astmu, psorijazu,
visoki pritisak, tip II dijabetesa, migrenu, ulcerozni kolitis. Djeluje
kao antikoagulans i protiv upala. Povećavaju korisni holesterol, a
smanjuju trigliceride. Neke ribe su bogate antioksidansima selenom,
koenzimom Q-10, kao i masnim kiselinama omega-3, pa smanjuju pojavu raka
debelog crijeva i dojke. Po ljekovitim svojstvima najbolje su sardina,
skuša, haringa, losos i tunj.
Riža - djeluje protiv proliva, dok su rižine mekinje dobre protiv zatvora.
Senf - smanjuje otok sluzokože, nakupljanje sluzi u dišnim putevima, smanjuje „zapušenost“ izazvanu prehladom i upalom sinusa.
Smokva - djeluje laksativno, antiulcerozno, antibakterijski i antiparazitski.
Soja - bogata hormonima. Smanjuje pojavu raka dojke i prostate. Snižava krvni pritisak.
Špinat - vrlo bogat antioksidansima, naročito beta karotinom, i
luteinom. Snižava holesterol. Zbog bogatstva oksalatima ne preporučuje
se bolesnicima sa kamenom u bubregu.
Šećer - djeluje umirujuće i smanjuje bol. Veća količina šećera doprinosi dijabetesu.
Šljiva - djeluje laksativno i antibakterijski.
Špargla -vrlo bogata antioksidansom glutationom koji djeluje antikancerogeno.
Zob - smanjuje holesterol. Korisna je protiv bronhitisa i nekih
stomačnih tegoba. Djeluje antidepresivno i može pomoći u odvikavanju od
pušenja.