Sigurno ste mnogo puta čuli koliko je zdravo konzumirati fermentisane namirnice nastale prirodnim vrenjem.
One sadrže probiotičke kulture koje čine mnogobrojne vrste bakterija.
Te dobre bakterije prirodno nastanjuju naša creva i čine crevnu
mikrofloru. Svi ti mikroorganizmi izuzetno su važni za zdravlje
probavnog sistema, ali i čitavoga organizma.
Kako su u crevima prisutne i loše bakterije, gljivice i ostali
patogeni mikroorganizmi, oni se u određenim okolnostima mogu razmnožiti i
loše uticati na vaše zdravlje.
Fermentisane namirnice i probiotičke kulture tada mogu biti od velike
koristi za lečenje bolesti koje izazivaju štetni mikroorganizmi.
Šta izaziva neravnotežu crevne mikroflore?
Zbog nezdravoga načina života, u organizmu može doći do poremećaja
ravnoteže između zdravih i nezdravih mikroorganizama. Nezdravi
mikroorganizmi mogu stvarati razne zdravstvene poteškoće, a da toga
često niste niti svesni.
Neravnoteža crevne mikroflore neretko se događa zbog loše ishrane
(suviše ugljenih hidrata, brze hrane, namirnica i napitaka koje stvaraju
kiselost organizma); hroničnog stresa; nedovoljnog kretanja i vežbe;
otrovnih supstanci iz okoline; učestalog uzimanja antibiotika (oni
neretko uništavaju i zdravu crevnu mikrofloru); preteranog korišćenja
komercijalnih sredstava za čišćenje u domaćinstvu.
Stoga je važno konzumirati probiotike kako bi dobra populacija bakterija prevladala lošu i osigurala optimalno zdravlje.
Korisnih mikroorganizama ima u mnogim fermentisanim namirnicama koje vam služe upravo za poboljšanje crevne mikroflore.
U raznim delovima sveta vekovimase fermentišu raznolike namirnice –
soja, prinač, kokosovo mleko, pečurke, voće i povrće, razne vrste
kravljeg mleka.
Kiseljenje povrća – tradicionalna metoda obogaćivanja namirnica
Kiseljenje povrća je veoma star i iskusan način spravljanja zdrave
zimnice. Mnoge vrste dozrevaju u jesen i uz nekoliko temeljnih pravila
zimnicu možete uspešno i jednostavno napraviti sami. Tako ćete sebi
pripremiti zalihu probiotika sve do proleća.
Koristite tvrdo povrće poput korena celera; cvekle; kupusa, repe;
paprike; krastavaca; brokolija; zelengo paradajza, luka, kupusa…
Povrće na sebi prirodno sadrži bakterije mlečno-kiselog vrenja. U
povoljnim uvslovima vlage, temperature i bez pristupa vazduha raznovrsni
šećeri iz namirnica pretvaraju se u mlečnu kiselinu. Tako namirnice
poprimaju svojstveni kiselkasti ukus. Mlečna kiselina ujedno onemogućava
rast bakterija koje uzrokuju kvarenje.
Fermentirane namirnice sačuvaće svoje osnovne nutritivne vrednosti.
Još će i dodatno biti obogaćene vrednim vitaminima K i B-kompleksa i
enzimima, dok će neka vlakna postati mekša. Ovakve namirnice su i lakše
svarljive.
Dobrobiti fermentisanog povrća
Ukiseljeno povrće donosi mnoge dobroti našem organizmu te deluje na više nivoa:
1. Održava zdravu crevnu mikrofloru
Crevna mikroflora je živi sistem kojeg čine dobre i loše bakterije. Iz
već spomenutih razloga, loše bakterije mogu preovladati i uzrokovati
mnoge zdravstvene tegobe. Narušena ravnoteža mikroorganizama postupno se
može poboljšati dodavanjem fermentisanih namirnica ishrani. Tako će se
brže naseljavati korisne bakterije koje štite sluznicu creva. Samim time
poboljšava se apsorpcija nutrijenata i opšte zdravstveno stanje.
2. Obnavlja sluzokožu creva
Različite infekcije, upotreba lekova ili konzumacija hrane koja vam ne
odgovara, kao što je na primer gluten, dovest će do toga da sluzokoža
ostane bez korisnih mikroorganizama. Time sluznica može postati propusna
(leaky gut sindrom) i omogućiti štetnim supstancama i lošim
mikroorganizmima da prodru u ostale delove tela i izazovu neku bolest,
naročito razne upale i infekcije. Fermentisane namirnice su brzo i
najdelotvornije sredstvo koje obnavlja crevnu floru.
3. Podstiče metabolizam i probavu
Ako želite da se rešite viška kilograma, svakako jedite turšiju, jer ona
ubrzava metabolizam, lako su vari, sadrži malo kalorija i zasiti vas.
Zbog znatnog sadržaja vlakana, fermentisane namirnice podstiču rad
creva. Umanjuju tegobe kod osoba koje ne podnose laktozu, jer je
delomično razgrađuju u crevima. Ujedno ublažavaju i sindrom iritiranih
creva.
4. Poboljšava imunitet
Poznato je kako su probavni i imunološki sistem povezani. Od imunološkog
sistema zavisi naše zdravstveno stanje. On složenim mehanizmima štiti
telo od štetnih mikroorganizama i ublažava upalne procese svih vrsta.
Kiseljeno povrće povećava broj ćelija koje prirodno uništavaju “uljeze”.
5. Može sprečiti nastanak karcinoma
Povrće je već samo po sebi bogato mnogim nutrijentima i antioksidansima.
Naučnici smatraju da fermentirano povrće još snažnije može smanjiti
opasnost od nastanka karcinoma, naročito debelog creva. Čini se da je za
to zaslužna upravo mlečna kiselina koja sprečava rast zloćudnih ćelija.
6. Reguliše krvni pritisak
Fermentisani proizvodi mogu imati uticaj i na krvni pritisak, tako da ga
postepeno snižavaju. Naučnici smatraju da tu najveću ulogu igraju
određene vrste spojeva nalik peptidima. Ti spojevi se stvaraju upravo
tokom fermentacije namirnica.
7. Snižava povišen nivo holesterola
Smatra se da se konzumiranjem fermentisanih proizvoda smanjuju i nivoi
lošeg holesterola u krvi. Do toga dolazi zato što takve namirnice
smanjuju sposobnost resorpcije holesterola u krv.
8. Ublažava alergije i kožne tegobe
Nije slučajna uzrečica da je koža ogledalo zdravlja. Zdrava mikroflora
štiti creva od toksina i teških metala. Usto poboljšava apsorpciju
nutrijenata te sprečava infekcije i upale. To ima pozitivan uticaj na
smanjenje alergije, akni, ekcema i gljivičnih infekcija.
9. Poboljšava raspoloženje
Ponekad se creva opisuju kao “drugi mozak”. Smatra se da se najveći deo
serotonina, hormona sreće, stvara upravo u crevima. Hroničan stres
negativno deluje na crevnu mikrofloru. Stoga svakako pokušajte da
izbegnete stres, a zdravlje creva zaštitite unosom fermentisanih
namirnica.
10. Dobri su za dijabetičare
Šećer i skrob iz ovih namirnica pretvaraju se u mlečnu kiselinu. Tako se
istovremeno smanjuje količina šećera, što namirnice čini pogodnima za
dijabetičare.
Kako konzumirati fermentisane namirnice:
Probiotike uvodite postupno da se organizam navikne, naročito ako
imate poteškoća s nadutošću ili prolivom. Dovoljno je uvesti pola
šoljice fermentisane hrane dnevno te postupno, prema potrebi i
sopstvenom osećaju povećavati količinu. Fermentisane namirnice nemojte
kuvati, jer će izgubiti korisne mikroorganizme.
Broj korisnih mikroorganizama dodatno možete povećati ako konzumirate
rasol – veoma zdravu slano-kiselu tečnost u kojoj se nalazi
fermentisano povrće.