Heljda – ukusna i zdrava
Heljda je sjeme biljke Fagopyrum esculentum koja pripada porodici Polygonaceae.
Ova biljka izvorno potiče iz Azije.
Od 10 do 13 stoljeća heljda se naširoko kultivirala u Kini, zatim se proširila u Europu i Rusiju, a kasnije u Ameriku.
Heljda je sada najpopularnija u Rusiji i Poljskoj gdje igra važnu ulogu u tradicionalnoj kuhinji.
Također se široko koristi u SAD-u, Kanadi i Francuskoj – zemlji koja je poznata po krepe – palačinkama od heljdinog brašna.
Iako se može pomisliti da je heljda žitarica, to nije točno.
Premda se u kulinarstvu heljda smatra žitaricom zbog svoje hranjivosti, botanički pripada kategorijizeljastog povrća, a ponekad se ubraja i u voćke.
Sjemenke heljde su po veličini slične sjemenkama pšenice, ali posjeduju jedinstvenu trokutastu formu.
Cvjetovi heljde su vrlo aromatični, zbog čega privlače pčele koje ih koriste da bi napravile poseban med, koji ima tamnu boju, snažan miris i posebna ljekovita svojstva.
Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša.
Također se koristi brašno od heljde koje može imati tamniju ili svjetliju boju. Tamnije brašno sadrži više nutrijenata.
Heljda ne sadrži gluten, zbog čega je pogodna za osobe koje su na njega alergične.
Od heljdinog brašna se prave palačinke koje su prava poslastica!
Ljekovita svojstva heljde
Nekoliko razloga da uvrstite heljdu u vaš meni:
bogata je dijetalnim vlaknima
sadrži osam esencijalnih aminokiselina
bogata je mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan
bogata je flavonoidima, posebice rutinom
smanjuje razinu šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare
otkriveno je da heljda smanjuje visoki tlak i kolesterol
ne sadrži gluten, zbog toga je pogodna za alergične osobe
održava zdravlje kardiovaskularnog sistema
smanjuje rizik od raka
Recepti
Debele palačinke od heljdinog brašna
Sastojci
1 ½ čaše buttermilka (može se zamijeniti mješavinom jogurta i mlijeka ili kiselim mlijekom)
3 jušne žlice rastopljenog maslaca
6 jušnih žlica heljdinog brašna
6 jušnih žlica bijelog brašna
1 čajna žlica šećera ili agava sirupa
½ čajne žlice sode bikarbone
½ čajne žlice praška za pecivo
maslo/ulje za pečenje palačinaka
Priprema
U jednoj zdjeli promiješati suhe sastojke, a u drugoj – buttermilk i maslac. Spojite ih i dobro promiješajte. Ostavite da stoji 45 minuta (a najbolje je da odstoji preko noći).
Zagrijte tavu i dodajte jednu žlicu maslaca ili ulja. Kada se maslac otopi, sa žlicom stavite tijesto tako, da oblikujete palačinku dijametrom 8-10 cm. Pecite nekoliko minuta, dok ne dobije smeđu boju, zatim prevrnite i pecite na drugoj strani.
Palačinke prelite sa javorovim sirupom ili namažite pekmezom.
Tanke palačinke od heljdinog brašna bez glutena
Sastojci
100g heljdinog brašna
100g rižinog brašna
25 g šećera
½ čajne žlice sode bikarbone
½ čajne žlice soli
25 g maslaca
350 ml mlijeka ili vode
Priprema
U jednoj zdjeli promiješati suhe sastojke, a u drugoj – mlijeko i maslac. Spojite ih i dobro promiješajte. Ostavite da stoji 30 minuta. Ako je tijesto pregusto, dodajte još mlijeka (tijesto treba biti iste gustoće, kao i obično tijesto za palačinke).
Pecite kao i obične palačinke. Poslužite sa medom ili javorovim sirupom.