četvrtak, 13. prosinca 2018.

pšenična trava - detox

Zahvaljujući svojim višestrukim blagodetima, detoks od pšenične trave je pravi eliksir života i izuzetno vredan dodatak ishrani.
Izraz „pšenična trava” odnosi se na travu koja nikne iz pšenice, ali takođe i na travu koja izraste kada se posadi ječam, ovas i raž. Sok se dobija kada se mlada trava puna hlorofila iscedi, a tečnost koja se dobije je tamnozelene boje i zove se sok od pšenične trave. Danas je sok od pšenične trave dobro poznat među dobrim poznavaocima zdrave hrane, nutricionistima i ljudima zdravog životnog stila.
Pionirom sokova od pšenične trave smatra se dr En Vigmor. Zahvaljujući dr Vigmor ceo svet je u mogućnosti da pije sok od pšenične trave i uživa u bezbrojnim zdravstvenim blagodetima koje on donosi. Dr En je lečenje prirodnim sredstvima učila od svoje bake, koja je koristila razne trave i lekovito bilje u lečenju ranjenika tokom Prvog svetskog rata. Kada je u pedesetoj godini saznala da ima rak debelog creva, okrenula se sirovom zelenišu, mlevenim semenkama i žitaricama. U roku od godinu dana rak je nestao. Počela je da proučava isceliteljske moći trava i uskoro se usredsredila na pšeničnu travu.

Nutritivna vrednost soka od pšenične trave

Pšenična trava dostiže vrhunac svojih nutritivnih vrednosti kada je visoka oko 18 cm i stara 7–10 dana. U tom periodu pšenična trava je akumulirala energiju koja uskoro potom u prirodnim uslovima dovodi do masovnog brzog rasta biljke i upravo se ta energija prenosi u sok. Kada se pšenična trava iscedi, energija brzo isparava i oksidira, te je zbog toga veoma važno da se brzo popije ili zaledi kako bi se sok zaštitio od oksidacije.
Sok od pšenične trave se zbog svoje visoke nutritivne vrednosti smatra kompletnim obrokom. Sadrži beta-karotin i vitamine B, C, E, H, K, 90 različitih minerala i 19 amino-kiselina. Sok sadrži više gvožđa od spanaća, više proteina od mesa, ribe, jaja, pasulja i mlečnih proizvoda.
Sok od pšenice se sastoji od 70% hlorofila i njegov hemijski sastav je jako sličan hemoglobinu. Hlorofil je dobar za čišćenje jetre, pomaže regulaciji nivoa šećera u krvi i čisti telo do nagomilanih toksina.

Blagodeti soka od pšenične trave

Sok od pšenične trave nudi višestruke blagodeti:
fizički i psihološki osećaj dobrobiti
više energije i bolji san
jači imuni sistem
detoksikaciju na ćelijskom nivou
bolji vid
lepu kožu i kosu
bori se protiv infekcija
čisti i jača krv
poboljšava mišićnu masu i izdržljivost
smanjuje apetit

Uzgajanje pšenične trave kod kuće

Pokušajte da pronađete visokokvalitetno seme pšenice ili neke druge prethodno pomenute žitarice. Potopite ga u vodu i ostavite ga tako preko noći. Pustite seme da klija u tegli 16–24 sata i tokom tog perioda ga ispirajte tri puta dnevno. Kada budete videli kratak „repić“, posejte ih u plastične baštenske kadice za rasad sa rupama. Seme ne bi trebalo da bude duboko u zemlji, već više jednako pokriveno zemljom. Za sedam do deset dana trava će izrasti 10–18 cm i biće tamnozelena i tada možete da je isečete na visini od jednog centimetra od zemlje. Možete je čuvati u frižideru 7–14 dana, ali je stavite u plastičnu kesu kako biste je zaštitili. Ukoliko želite novu količinu pšenične trave, ponovite proces od početka sa novim semenom i zemljom. Pšenica je jednogodišnja biljka tako da je prvi rod najbolji. Ona će, naravno, porasti i drugi put ukoliko je ostavite u zemlji, ali će imati 50–75% manje nutritivne vrednosti.
Sok od pšenice se može konzumirati na dnevnoj bazi u malim količinama, a preporučljivo je da se počne sa 30 ml dnevno na prazan stomak. Sok od pšenice izuzetno čisti organizam tako da vam može iziritirati stomak ako počnete odmah da ga uzimate u većim količinama. Možete postepeno da povećavate dozu, a možete i da nastavite sa količinom sa kojom ste počeli. Zahvaljujući svojim višestrukim blagodetima, sok od pšenice je pravi eliksir života i izuzetno vredan dodatak svačijoj ishrani.