petak, 14. prosinca 2018.

linija i hrana

Hrana koja čuva liniju i imunitet

Uz naše savete naučite kako da osnažite sebe tako da uživate u svemu što donose praznici, a ostanete zdravi i fit.

PRAZNICI                         VIRUSI I PREHLADE         HLADNOĆA
          ↓                                                 ↓                                   ↓
VIŠAK KILOGRAMA  → OSLABLJEN IMUNITET → NEZADOVOLJSTVO

Zašto ne treba držati dijetu posle praznika?

Držanje dijete je obično prva stvar kojoj se ljudi okrenu nakon praznika, panično gledajući u skalu na vagi. Međutim, ovo je ujedno i velika greška. Prvo, popularnim jo-jo dijetama nećete ostvariti rezulat na druge staze, a slavićete i praznovati i kasnije u toku godine – da li to znači da ćete se svaki put okretati brzim dijetama? Rešenje je u umerenosti. Moderne dijete često zahtevaju da se odričemo nekih od najvažnijih nutrijenata kao što su šećeri, odnosno ugljeni hidrati što je još jedna velika greška. Šećer je pogonsko gorivo organizma koje pruža zadovoljstvo i pokreće vas. Drugo, u zimskoj sezoni kada je svaki izlazak na niske temperature svojevrsno iscrpljivanje organizma i kada vladaju virusi upravo su nam apsolutno svi nutrijenti potrebni u ishrani.

Kako onda izgubiti praznične kilograme?

Zdravo mršavljenje zasniva se na oduzimanju 500 od 2.200 kalorija koliko iznose dnevne energetske potrebe prosečne žene. Ako kilogram sadrži 7.000 kalorija to znači da biste gubili 1 kilogram na dve nedelje. Nutricionisti ističu da samo sporijim mršavljenjem ukombinovanim sa fizičkom aktivnošću možete ostvariti rezultate na duge staze, ujedno promeniti navike u ishrani i biti sigurni da se kilogrami više neće vratiti.

Prednosti zdravog mršavljenja:

»Ne iscrpljujete organizam

» Ne vraćaju se kilogrami

» Ne osećate nedostatak namirnica u ishrani

» Zadržavate zadovoljavajući energetski balans

» Čuvate imunitet

Koje namirnice su od ključnog značaja u zimskim danima?

Proteini! Zahvaljujući njima osnažujete organizam i čuvate ono što već imate. Dakle, pileće ili ćureće meso, kuvana jaja, lešnici, bademi sjajan su izvor vitamina B6 i B12 koji će vas čuvati od virusa i prehlada. Odraslim osobama se preporučuje 50 grama proteina dnevno, a trudnicama i dojiljama još više.

Hrana koja čuva liniju i imunitet

Luk sadrži selenijum, antioksidant zaslužan za jačanje imuniteta.

Sir sadrži linolnu kiselinu i zdrave masti koje treba da unosite svaki dan.

Jogurt i drugi mlečni proizvodi sadrže probiotike, efikasne bakterije.

Mleko sadrži vitamin D, a dovoljni nivoi ovog vitamina smanjuju šansu da se razbolite.

Cink, koji se nalazi u mesu, piletini, kikirikiju takođe igra veliku ulogu u odbrani od gripa.

VITAMIN B6       CINK   VITAMIN B12
Piletina/Ćuretina Govedina    Piletina/Ćuretina
Mahunarke         Jagnjetina    Mleko
Krompir                 Svinjetina    Riba
Spanać                   Bademi    Jaja
Žumance                 Kirikiriki    Sirevi
Suve šljive           Žitarice    Džigerica
Grožđe                 Morski plodovi
Banane

Trik za ublažavanje mučnine

Nije neobično da osim respiratornih bolesti sve češće vladaju i stomačni virusi koji izazivaju mučninu i dijareju. Mučninu najbolje može ublažiti čaj od đumbira - sipajte 30 grama đumbira u pola litre vode, prekrijte i pustite da se hladi desetak minuta. Dodajte limun i med za lepši ukus. Inače, poznato je i da gazirana, niskokalorijska pića mogu ublažiti simptome mučnine.

Da li je tačno da pileća supa leči grip?

Tačno je! Pulmolog Ervin Ziment dokazao je da pileća supa može ublažiti simptome gripa jer je aminokiselina cistein koja se nalazi u pilećoj supi i osnovni sastojak medikamenata koji se prepisuju protiv bronhitisa i ostalih bolesti disajnih organa. Delotvornost supe se pojačava ako se u nju doda čen belog luka i malo bibera.

Pet koraka do zdravog organizma:

Odmarajte se
Jedite sve, ali umereno
Redovno vežbajte
Umanjite nivo stresa u okruženju
Prestanite da konzumirate duvan