utorak, 11. prosinca 2018.

preživljavanje

Mi imamo dosta resursa koji se uključuju u situacijama preživljavanja: bolesti, nesreće, ozbiljnih problema

​Napustili u teškom trenutku - i to se dešava. Dešava se da čovjek ostane sam, i niko ne hita da mu pomogne. Da li mislite da će takav čovjek da umre? Teško.
Uključuju se resursi, instinkt samoodržanja, čovjek čini sve da preživi.

Jedan doktor mi je ispričao, dosta čudnu stvar, brže su se oporavljali oni o kojima su se malo brinuli. Kojima nijesu donosili pomorandže i ananase. I nijesu hranili u krevetu.

​Čovjek je sam ustajao i išao u trpezariju. Ili ako je ležao na krevetu, uzimao je kašiku u svoje ruke - treba jesti. I treba što je moguće prije ozdraviti - bolest je veliki luksuz. Treba što prije početi raditi. Jer taj čovjek, takođe, izdržava nekoga. Kući ga maloljetna djeca čekaju. Ili stari roditelji. Ili mačka.

I takvi pacijenti brže su se oporavljali, iako su im malo pažnje posvećivali. Za njih, niko nije plaćao ni poklone davao, nažalost. Ali su se oporavljali brže od bogatijih, koje su okruživali pažnjom. I nosili cvijeće, balone, televiziju, tople deke, kolače i slično. I o kojima su brinule medicinske sestre ...

Čudno je čovjek napravljen, misteriozno. Ako loša situacija donosi profit u obliku pažnje i brige, bolest se može produžiti, pa čak i pogoršati.

​A kada se nema u koga da nada - čovjek ustaje na nesigurne noge i ide po supu. Ili u taolet. I potom izlazi iz bolnice ili loše situacije sa slabim nogama, još uvijek slab i blijed.

Tako da ništa nije strašno ako su nas odbacili. Ili ako  nema nikoga da nam pomogne. Mi imamo dosta resursa koji se uključuju u situacijama preživljavanja: bolesti, nesreće, ozbiljnih problema.

​Kada nemamo da se oslonimo na koga - šta treba raditi. Treba se osloni na sebe. Na anđela čuvara. I polako ustajati, kao Robinzon Kruso, koji se na pustom ostrvu razbolio. I izliječio. I uopšte - izborio.

A oni koji su ostavili - oni će se vrati kasnije, tako se obično dešava. A mi bolje da se vratimo onima koji su nas iskreno voljeli i zbog nas plakali i brinuli. I čekali nas. I molili se za nas, ili samo tiho cvilili ispred vrata - čekajući.

Ponekad je čovjeku samom lakše da preživi. Da malo preispita vrijednosti. Inventarizaciju da sprovede ...

Autor: Anna Kirjanova

Prevela: Beba Muratović - bebamur.com