Smrznuto ili svježe povrće – koje kupiti i kada?
Suvremeno uvjerenje je da potrošači trebaju težiti kupovini svježih proizvoda, osobito povrća. Razmotriti smrznuto kao zdraviju opciju, čini se unaprijed propalim pokušajem. U nastavku proučite oba slučaja i saznajtekada je koje povrće bolje za vas.
Koje su prednosti smrznutog povrća?
Kupovina smrznutog izvrstan je način konzumacije povrća koje trenutno nije u sezoni.
Povrće (i voće) koje je odabrano za postupak smrzavanja, najčešće je na vrhuncu svoje zrelosti. To je trenutak kada je ono najbogatije mineralnim tvarima i vitaminima. Hranjive tvari tako ostaju pohranjene u proizvodu.
Svi procesi u zamrznutoj hrani su zaustavljeni, dok u svježim namirnicama oni traju. Tijekom transporta, svježe povrće izloženo je svjetlu i visokim temperaturama. Zbog toga gubi važne sastavnice, posebno vitamine C i B. Kod smrznutih se proizvoda ovaj proces izbjegava.
Kvaliteta smrznutog ostaje jednaka od trenutka zamrzavanja do vađenja iz škrinje.
Kada je svježe povrće pravi odabir?
1. Kada kupujete organsko, lokalno i u sezoni!
Najbolji savjet je da povrće nabavljate kod lokalnih OPG-ovaca, neposredno nakon branja.
2. Kada je ukusnije!
Ne možemo zanemariti činjenicu da je svježe ukusnije te oku ugodnije nego smrznuto. Bez obzira, opciju stalne kupovine svježeg treba dodatno preispitati kada željeno povrće nije u sezoni.
3. Kada je nužno.
Povrće kao što su zelena salata ili zelje nije dostupno u smrznutom obliku te ga uvijek kupujemo u odsjeku svježih namirnica.
Koja je presuda?
Kada je povrće u sezoni, kupujte ga svježe i zrelo, lokalno uzgojeno, netom ubrano.
Ako navedena opcija nije uvijek u vašem budžetu, kupujte svježe kada ste sigurni da je povrće u sezoni, te da raste u vašem podneblju. U suprotnom, uvijek kupujte smrznuto.
Kako znati koje je povrće u sezoni?
U nastavku proučite koji mjesec donosi određene plodove:
Siječanj, veljača, ožujak – kelj, cvjetača, zelena salata, endivija, crveni radič, matovilac, špinat, poriluk, cikla, celer, korabica, peršin, repa.
Travanj, svibanj, lipanj – šparoge, paprika, tikvica, kupus, kelj, cvjetača,brokula, zelena salata, endivija, crveni radič, zeleni radič, matovilac, rikola, blitva, špinat, cikla, celer, korabica, mrkva, peršin, repa, crveni luk, zeleni grašak.
Srpanj, kolovoz, rujan – paprika, feferoni, rajčica, krastavci, patlidžan, tikvica, kupus, zelena salata, endivija, crveni radič, zeleni radič, matovilac, blitva, cikla, celer, korabica, mrkva, peršin, hren, crvena rotkvica, krumpir, crveni luk, češnjak, kukuruz, bob, grah mahunar.
Listopad – šparoge, paprika, feferoni, rajčica, krastavci, patlidžan, tikvica, kupus, kelj, kelj pupčar, cvjetača, brokula, zelena salata, endivija, crveni radič, matovilac, rukola, blitva, špinat, cikla, celer, korabica, mrkva, peršin, hren, repa.
Studeni– paprika, kupus, kelj, kelj pupčar, cvjetača, brokula, zelena salata, endivija, crveni radič, matovilac, špinat, cikla, celer, korabica, mrkva, peršin, repa, poriluk.
Prosinac – kelj, kelj pupčar, cvjetača, brokula, zelena salata, endivija, crveni radič, matovilac, špinat, cikla, celer, korabica, peršin, repa, poriluk.
Savjeti za ručak:
Povrće (svježe ili smrznuto) radije kuhajte na pari, nego u vodi. Na taj ćete način minimalizirati gubitak vitamina topljivih u vodi.
Povrće nemojte držati smrznutim duže od 2 do 3 mjeseca! U suprotnom namirnice počinju gubiti hranjive tvari. (Vrijeme koje hrana može biti smrznuta ovisi o tipu zamrzavanja.)
Pripazite da se u vašoj vrećici, staklenci ili konzervi povrća nalazi samo 1 sastojak, tj. samo povrće. Tako izbjegavate unos štetnih, naknadno dodanih sastojaka.