ponedjeljak, 18. veljače 2019.

spelta - recepti

Lekovita svojstva speltinog brašna su brojna

Spelta žitarica odlično reguliše metabolizam, pomaže u stvaranju hormona, pospešuje cirkulaciju, jača kosti, poboljšava imunitet, pojačava digestivni sistem, smanjuje šećer u krvi  i reguliše holesterol.

Blagotvotna dijetetska vlakna ove žitarice pomažu smanjivanju nivo opasnog LDL u krvi, tako što blokiraju apsorpciju holesterola iz hrane u organizam;

Spelta pospešuje cirkulaciju zbog visokog sadržaja gvožđa i bakra u svom sastavu. Oni su izuzetno bitni za stvaranje crvenih krvnih zrnca, pospešuju protok krivi kroz organizam što znači više kiseonika za organe i tkivo, ubrzava zarastanje rana i povećavaju energiju;

Speltino brašno pomaže u regulaciji hormona i kreatina. Niacin jedan je važan vitamin za organizam i može se naći u ovo žitarici u veoma velikim količinama. On je ključan za rad žlezda u telu, a posebno za proizvodnju polnih hormona.

Zdrav endokrini sistem je bitan za telo, održavajte količinu niacina u normali dodavajući speltino brašno redovno u ishranu;

Obiluje dragocenim mineralima

Žitarica spelta ima zavidan spektar minerala koji su neophodni za zdrave i jake kosti. Cink,magnezijum, bakar, fosfor i selen bitni su za pravilan rast i razvoj kostiju. Pojačavajući količinu ovih minerala u vašem organizmu možete preduprediti nastanak osteoporoze i drugih bolesti povezanih sa starenjem koje slabe i degradiraju kosti;

Zbog proteina koji se nalaze u spelti ona je bitna za pravilan rast i razvoj organizma u celini. Tiamin koji sadrži takođe je veoma bitan za imuni sistem i njegovo pravilno funkcionisanje, a smanjuje i stres i anksioznost;

Pomaže dijabetičarima

Šećer i ugljeni hidrati su opasni za dijabetičare, a visok nivo vlakana u speltinom brašnu može preokrenuti ove efekte i pomogne u regulaciji i razgradnji šećera u glukozu. Regulacijom ispuštanja insulina i glukoze u organizmu reguliše se dijabetes;

Veoma je dobra i korisna žitarica spelta za žene, jer sprečava nastanak kamena u žuči, a opet kod pripadnica lepšeg pola  ima i izvanrednu preventivnu ulogu, značajno smanjuje rizike za nastanak raka dojke;

Za šta je još dobro brašno od spelte?

Zbog visoke koncentracije vlakana spelta I njeno brašno pomažu u rešavanju digestivnih problema kao što su zatvor, gasovi, nadutost, grčevi, dijareja, pa čak i kod nekih ozbiljnijih stanja kao što su čirevi.

Kao što smo već rekli, osobe osetljive na gluten moraju znati, kakoi  u spelti ima ovog proteina ali da se on lako rastvara i razgrađuje u vodi ili na toploti. Zbog takvog svojstva ovaj iz speltinog brašna nema takva neželjena dejstva na organizam kao kod običnog pšeničnog brašna.

Pomaže kod pretilnosti, odnosno prekomerne telesne težine (eng. obesety).

Ako pokušavate smršati  u dijetu uključite i speltu. Možete koristiti celu žitaricu, kao dodatak pahuljicama ili za jela koja pripremate sa brašnom koristite speltino.

Dijetetska svojstva se pripisuju činjenici da je žitarica spelta bogata vlaknima koja pospešuju probavu.

Ova žitarica je veoma korisna, i ako želite zdraviju ishranu, ili nekakvu promenui,  obavezno u vašu trpezu uvrstite speltino brašno.

Kako napraviti hleb od spelte? recept

Spelta je veoma zahvalna za pravljenje hleba. Naime, on se veoma lako pravi, treba vam par namirnica i malo strpljenja, a rezultat je odličan. Speltin hleb se ne suši brzo,  dugo ostaje svež, pa ćete ga moći koristiti 3-4 dana. Često se koristi u hrono ishrani.

Hleb od spelte sa semenkama

Pomešajte sledeće sastojke:

600 GR SPELTINOG, 2 DL  VODE-KISELE I ISTO TOLIKO JOGURTA,  I DOBRO IH SJEDINITE. U  SMESU DODAJTE JEDNO JAJE, A ZATIM DOBRO UMUTITE DOK SE JAJE NE SJEDINI SA SMESOM. U DOBIJENU MEŠAVINU DODAJTE JEDAN PRAŠAK ZA PECIVO, KAŠIKICU SOLI I ŠEĆERA I 2 KAŠIKE MASLINOVOG ULJA.

NA KRAJU U SMESU DODAJTE SEMENKE BUNDEVE, LANA, SUSAMA I SUNCOKRETA, PO UKUSU. TEPSIJU U KOJOJ ĆETE PEĆI HLEB NAMAŽITE ULJEM I POSPITE MALO BRAŠNA, I STAVITE U PRETHODNO ZAGRIJANU RERNU.

Hleb od spelte pecite na 200 stepeni  30-40 minuta.

Hleb od spelte i heljde

Ukus heljde i spelte se odlučno slažu. Priprema je ista kao i kod prethodno recepta.

POTREBNO JE SAMO PRETHODNO POMEŠATI 300 GR SPELTINOG I 300 GR HELJDINOG BRAŠNA, DOBRO IH PROMEŠATI, DODATI OSTALE SASTOJKE, 2DL KISELE VODI I JOGURTA, 1 PRAŠAK ZA PECIVO, KAŠIKICA SOLI I ŠEĆERA, 2 KAŠIKICE MASLINOVOG ULJA I 1 JAJE. SMESU DOBRO UMESITI A NA KRAJU DODATI SEMENKE LANA, BUNDEVE, SUNCOKRETA ILI SUSAMA. VREME PRIPREME JE 30- 40 MINUTA NA 200 STUPNJEVA.

Dobićete hleb koji je fantastičnog ukusa , a miris će vas oduvati.

Kako napraviti zeleni sok od spelte kod kuće

Ako do sada niste porobali ili niste znali  za ovaj sok probajte ga što pre. Spelta žitarica je veoma zdrava i koristi se I za jačanje imuniteta. Napitak mogu koristiti svi, deca, trudnice, sportisti, a radi oporavka organizma preporučjuje se i obolelima od kancera .

Lekoviti sok ove žitarice je bogat enzimima, sadrži čak 18 enzima, i vitaminom B17. Aminokiseline i belančevine  u soku zastupljene su u velikim količinama.

Lekovita svojstva listova spelte u ovom soku dobijaju punu snagu. Hlorofil iz ovih listova obogaćuje krv kiseonikom što znatno smanjuje i usporava razvoj kancerogenih ćelija.

Pomaže probavu i rad unutrašnjih organa

Njega  trebaju koristiti dame za lečenje cisti na jajnicima i bubrezima. Zeleni sok od spelte se pije svež ili zamrznut. Zamrznute kocke treba upotrebiti u roku od najduže godinu dana, jer postepeno gube na svojstvima.

Napitak možete sami napraviti.

ZA PRIPREMU SU VAM POTREBNI SPELTA – TRAVA, KOJU MORATE ISECKATI , A POTOM I SAMELJITE. KADA JE DOBOR SAMELJETE ISCEDITE SOK, NAJBOLJE JE KORISTITI SOKOVNIK. SOK USPITE U KUTIJE ZA LED I ČUVAJTE IH ZAMRZNUTE. UPOTREBLJAVATE 1-2 KOCKE RAZMUĆENE U ČAŠU VODE.

Ovaj sok možete kupiti gotov u bolje snabdevenim bio-buticima ili putem interneta. Cena ovo soka je oko 2500 dinara.