petak, 1. veljače 2019.

doručak - oprez

DORUČAK ZDRAV, A PUN ŠEĆERA...

U ŽITARICAMA ZA DORUČAK, KOJE SE NAJČEŠĆE REKLAMIRAJU KAO ZDRAVE, KRIJE SE VELIKA PREVARA. NI SITUACIJA SA GOTOVIM UMACIMA NIJE NIŠTA BOLJA!!

Jutro je i odlučili ste da započnete dan zdravo - u činiju sipate omiljni musli i zalivate ga jogurtom. Upravo ćete pojesti 8 kockica šećera, ne računajući prirodan šećer sadržan u mleku i voću.

Nemačka firma Stiftung Warentest koja se bavi testiranjem proizvoda, nedavno je objavila rezultate istraživanja o sadržaju šećera u raznim pakovanjima žitarica koje se nude na trzištu.
Kutija sa žitaricama jednog od proizvođača koju su nasumce odabrali imala je 43 posto dodatog šećera, što znači da se u obroku od otprilike šest dag žitarica nalazio ekvivalent sadržaju osam kockica šećera. Ilustracije radi, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) deci uzrasta osnovne škole preporučuje manju konzumaciju šećera na dnevnoj bazi. Najbolja alternativa su domaći muesli koji se mogu napraviti od zobenih pahuljica i seckanog sušenog voća, koje sadrži puno zdraviju vrstu voćnog šećera.

I mlečni proizvodi, poput jogurta mogu imati dodatnu količinu šećera. Nemačka firma testirala je 15 proizvoda. Ustanovljeno je da je u nekima dodato četiri kockice na 2,5 dcl jogurta. Pritom nisu računali na šećer koji se prirodno nalazi u mleku i voću koje se u njega dodaje.
Zbog toga, ako i kod žitarica, i ovde je varijanta prirodnih jogurta dobra zamena, šećer se zameniti komadićima voća ili kašičicom marmelade ili meda.

Ako vodite računa o ishrani, morate pripaziti i na gotove umake. Nemačka firma testirala je umake za meso na roštilju i ustanovila da neki sadrže čak tri kockice po jednoj kašiki umaka. Neke vrste kečapa imale su 1,5 kockice šećera po kašiki. Ako niste u mogućnosti da sami pripremate umak za roštilj, pokušajte da smanjite količinu koju konzumirate. Preporuka je i da umake razredite prirodnim jogurtom ili koncentratom od paradajza.