nedjelja, 17. veljače 2019.

ciroza jetre

Ciroza jetre – uzroci, simptomi i liječenje

Ciroza jetre je kronična bolest jetre, uzrokovana raznim bolestima istanjima jetre, kao što su hepatitis i kronični alkoholizam. Naša jetra obavlja nekoliko važnih funkcija u organizmu, uključujući detoksikaciju štetnihtvari u tijelu, pomaže u čišćenju krvi kao i u stvaranju vitalnih hranjivih tvari.

Cirozu jetre možemo opisati i kao stanje u kojem se normalno tkivo jetrepostupno zamjenjuje fibroznim tkivom. Ciroza jetre većinom sporo napreduje te često u ranijim stadijima nije obilježena simptomima.

Kako se funkcija jetre počinje pogoršavati tako se javljaju i ozbiljni problemi. Tretman ciroze jetre se razlikuje od pacijenta do pacijenta.U nekim slučajevima (zadnjem stadiju) transplantacija jetre može biti jedino rješenje.

Uzroci ciroze jetre

Jetra je posebno osjetljiva na alkohol. Alkohol dovodi jetru do toga da ona razvije pojačanu potrebu za kisikom, a u isto vrijeme alkohol uzrokuje nakupljanje masti što jetri otežava da uzima kisik.

Zatim imunološki sustav reagira tako da stvara upalni proces, koji uništava stanice jetre, koja onda zadobiva ožiljke i čvoriće.

Bolesti jetre – uzroci, simptomi i liječenje!

Kod hepatitisa (B ili C) virusi koji uzrokuju hepatitis, izazivaju upalu u jetrenim stanicama, što dovodi do uništenja tih stanica. Kada je upala jaka, uništenje jetrenih stanica dodatno napreduje i tako se stvara sloj ožiljnog tkiva. Isto tako, kod teških slučajeva, jetra se može i smanjiti.

Uzrok ciroze može biti i primarna bilijarna ciroza, koja je vrlo rijetka. Kod primarne bilijarne ciroze imunološki sistem napada stanice jetre, zamjenjujući ih s nekim stranim antigenom. Manje učestali uzroci ciroze jetre su:

Kronična infekcija hepatitisom B
Autoimuni hepatitis
Preosjetljivost na neke lijekove
Infekcije bakterijama i parazitima
Slabost srca
Hemokromatoza
Simptomi ciroze jetre

Osobe s ranim stadijem ciroze jetre obično nemaju simptome. Često se ciroza prvi put otkrije kroz rutinski test krvi ili pregled. Vaš liječnik može odrediti jedan ili više laboratorijskih testova koji bi mogli ukazivati na problem s jetrom, poput ciroze.

Kod ciroze jetre se simptomi ne javljaju odmah na početku bolesti, već najčešće kada je ona već uznapredovala.

Vodeći simptomi ciroze jetre su:

Umor
Lako zadobivanje modrica i krvarenje
Svrbež kože
Žuta boja kože i očiju (žutica)
Nakupljanje tekućine u abdomenu (ascites)
Gubitak apetita
Mučnina
Oticanje nogu
Gubitak težine
Zbunjenost, pospanost i nerazgovijetan govor (jetrena encefalopatija)
Točkaste crvene mrlje iz kojih se šire paučinaste krvne žilice
Crvenilo na dlanovima
Atrofije testisa u muškaraca
Povećanje grudi u muškaraca
Ciroza jetre dijagnoza

Liječnik će na temelju simptoma te fizikalnog pregleda posumnjati na cirozu jetre. Liječnik može osjetiti povećanje jetre ili zadržavanje tekućine u trbušnoj šupljini. Liječnik će na cirozu jetre posumnjati ako već imate alkoholnu povijest bolesti ili ako ste nekada u prošlosti imali epizodehepatitisa.

Pretrage krvi odnosno jetrene probe mogu pokazati abnormalne vrijednosti funkcije jetre. Kompjuterska tomografija jedna je od najprimjenjenijih slikovnih pretraga kada je u pitanju jetra. Ponekada međutim krvne i slikovne pretrage jednostavno nisu dovoljne te je potrebno napraviti biopsiju jetre.

Povišeni enzimi jetre – uzroci i liječenje!

Ako uzrok ciroze jetre nije u potpunosti jasan, dodatni testovi mogu biti od koristi u postavljanju dijagnoze. Takvi testovi su: test na hepatitis virus, test na autoantitijela jetrenih stanica, test količine željeza ili bakra u krvi.

Ciroza jetre - krvna slika

ALT je enzim koji je najviše zastupljen u jetri i bubrezima. U krvi se nalazi u niskim koncentracijama. ALT se u krvi određuje kada je potrebno odrediti razinu oštećenja stanica jetre.

Kada je riječ o dijagnosticiranju bolesti jetre obično se radi skupina testova: ALT, AST, ALP, bilirubin, albumin i PT. Rezultate je potrebno zajedno iščitati pritom uzimajući u obzir povijest bolesti pacijenta.

Referentne vrijednosti za žene i muškarce se razlikuju. Dijagnozu prepustite liječniku koji će vam jasno dati do znanja kolika odstupanja od normalnog su dozvoljena, a kada je potrebno ozbiljnije pristupiti liječenju nešto progresivnijim metodama.

Liječenje ciroze jetre

Da li je ciroza jetre izlječiva? – Nažalost nije, ali se može jako dobro kontrolirati. Liječenje ciroze ovisi o uzroku i opsegu oštećenja jetre. Ciljevi liječenja su usporiti napredovanje ožiljaka na jetri, spriječiti i liječiti simptome i komplikacije ciroze. Možda će biti potreban i boravak u bolnici, ako imate teško oštećenje jetre.

Liječenje ovisnosti o alkoholu – osobe s cirozom uzrokovanom pretjeranom konzumacijom alkohola trebaju prestati piti, jer je bilo koja količina alkohola toksična za jetru. Ako je liječenje ovisnosti o konzumaciji alkohola teško, vaš liječnik može preporučiti program liječenja od ovisnosti o alkoholu.
Gubitak težine – osobe s cirozom uzrokovanom od alkoholne bolesti mogu postati zdravije ako izgube težinu i kontroliraju razinu šećera u krvi. Također je važno održavati odgovarajući unos proteina prilikom pokušaja mršavljenja u okruženju ciroze.
Lijekovi za kontrolu hepatitisa – lijekovi mogu ograničiti daljnje oštećenje jetrenih stanica uzrokovanih hepatitisom B ili C.
Lijekovi za kontrolu drugih uzroka i simptoma ciroze – lijekovi mogu usporiti napredovanje određenih vrsta ciroze jetre. Primjerice, za ljude s primarnom bilijarnom cirozom, koja je rano dijagnosticirana, lijekovi mogu značajno odgoditi progresiju ciroze. Neki lijekovi mogu ublažiti i neke od simptoma ciroze jetre, kao što su svrbež, umor i bol. Dodaci prehrani mogu se propisati u borbi protiv pothranjenosti, koja je povezana s cirozom i kako bi se spriječila osteoporoza.