subota, 2. veljače 2019.

homeopatija

Homeopatija je vrsta medicine kod koje se koriste male doze tvari iz prirode kako bi potakle organizam da se sam liječi.

Homeopatijom se možete liječiti cjelovito – to uključuje poboljšanje vašeg fizičkog, psihičkog i emocionalnog stanja. Kod tretmana se ne fokusiramo samo na uklanjanje simptoma, nego liječenje njihovog uzroka. Kad je uzrok uklonjen simptomi sami prolaze. Cjeloviti homeopatski tretman cijelu osobu vraća u ravnotežu, i takav tretman se naziva konstitucijski tretman.

Homeopatija se može koristiti kao samostalna terapija (alternativna) ili kao dodatna terapija (komplementarna) uz liječenje klasičnom medicinom pri čemu se ove dvije vrste liječenja upotpunjuju. Dakle, možete se u isto vrijeme liječiti i kod svog liječnika i homeopata.

U liječenju homeopatijom koriste se homeopatski pripravci, zvani remedije.* Napravljeni su iz prirodnih tvari, a dolaze u obliku malih bijelih kuglica tzv. globula ili u tekućem obliku.

Homeopatski pripravci nemaju popratnih pojava i potpuno su sigurni kada se pravilno koriste. To je zbog posebnog načina njihove pripreme zvanog potenciranje. Potenciranje je višestruko razrjeđivanje i tresenje ljekovite tvari. Razrjeđivanjem se postiže uklanjanje eventualnih toksičnih svojstava tvari, kao npr. kod otrovnih biljaka. Kombinacijom razrjeđivanja i tresenja se pojačava ljekovitost tvari jer to uzrokuje pojačanje njene ljekovite energije.

Homeopatijom se mogu liječiti svi, uključujući i trudnice i bebe.  Mogu je koristiti i osobe koje su vrlo senzitivne ili alergične, jer se koriste minimalne doze (najčešće „energetske“ doze) iscjeljujuće tvari. Ovo je metoda liječenja koja se preporučuje u svakoj životnoj dobi.

*Remedije se proizvode iz tvari iz prirode, npr. iz biljaka (cvijeća, korijenja, drveća, plodova i sjemenki), kemijskih elemenata (npr. fosfora, sumpora, kalcija, kalija) i njihovih spojeva (npr. natrijeva klorida, kalijeva karbonata) te životinjskih proizvoda (npr. mlijeka sisavaca, otrova zmija ili insekata).

Proizvode se kombinacijom razrjeđivanja i tresenja odnosno potenciranjem. Zbog razrjeđivanja tvari gubi se njena eventualna toksičnost, a zbog tresenja pojačava se jačina ljekovitih svojstava tvari. Na taj način se u ljekovite svrhe mogu koristiti tvari koje u svom uobičajenom, kemijskom obliku, nemaju posebna ljekovita svojstva, npr. obična sol ili šećer, kao i one tvari koje su inače otrovne, npr. živa ili otrovne biljke.

Potpuno su sigurne i ne izazivaju popratne pojave kada se pravilno koristeupravo zbog višestrukog razrjeđivanja. To znači da nemaju popratne pojave čak niti ako su napravljene od otrovnih tvari, kao i da ne utječu štetno na želudac, jetru, bubrege ili ostale organe.
Stoga su homeopatske remedije sigurne za korištenje za svakoga, uključujući trudnice, bebe i životinje.