petak, 1. veljače 2019.

detox šećera

Za prekomernu težinu i zdravstvene probleme godinama smo krivili masti.
Međutim, istraživanja su pokazala da je glavni uzrok gojaznosti, dijabetesa, bolesti srca, demencije, neplodnosti – šećer.
Velike količine šećera unosimo svaki dan, a on se krije i u zdravoj hrani.

Kako se kompletno očistiti od šećera za 10 dana?

Zapitajte se – Da li mogu bez slatkiša i namirnica koji su puni šećera? Da li se dobro osećam kada jedem šećer? Da li imam veliku potrebu za šećerom i ugljenim hidratima?

Započnite proces detoksikacije, napravite plan ishrane i budite istrajni u tome. Bar 10 dana.

Izbegavajte kalorične napitke. Kalorije iz pića su gore nego iz hrane zato što se brže apsorbuju u organizmu i povećavaju nivo šećera u krvi.

Jedite namirnice bogate proteinima. Proteini će vam pomoći da izbalansirate nivo šećera u krvi. Unos proteina smanjuje prekomernu potrebu za slatkišima.

Unos zdravih masti – avokado, maslinovo ulje, riba, koštunjavo voće, pružiće osećaj sitosti i izbalansiraće nivo šećera u krvi.

Izbegavajte peciva, hleb, žitarice i mahunarke narednih 10 dana. Jedite svo drugo povrće u količinama koje želite.

Izbegavajte sve žitarice i namirnice bogate glutenom 10 dana, zato što one izazivaju zapaljenske reakcije u organizmu i mogu da pokrenu prekomernu potrebu za hranom.

Nedostatak sna remeti rad hormona, povećava potrebu za hranom, smanjuje volju. Spavajte dovoljno, bar 7 sati. Istraživanja su pokazala da pravilan san smanjuje potrebe organizma za šećerom i neutrališe rad hormona koji izazivaju apetit.

Zavisnost od šećera se prekida tako što se vremenom jednostavno odviknete od ukusa šećera.

Šta jesti i kako izbegavati šećer?

Jedite više povrća, orašastih plodova

Kokosovo ulje otklanja prekomernu potrebu za šećerom, sve što treba da uzmete je jedna kašika ovog ulja dnevno.
Doručak bi trebalo da sadrži dobre masti i proteine, samim tim ne bi trebalo da bude padanja šećera u toku dana.

Cimet je naročito pogodan uz doručak, sa baznim žitaricama, ili u šolji bademovog mleka. On reguliše i šećer i holesterol u krvi i deluje antivirusno.

Vežbajte i hidrirajte organizam. Svako ko se bavi vežbanjem zna koliko je zapravo smanjena potreba za šećerom posle treninga i koliko je nivo insulina stabilan.

Dehidriranost je glavni izazivač potrebe za šećerom i ugljenim hidratima. Telu tada nedostaju minerali i nutrijenti i ono će tražiti da ih nadoknadi na bilo koji način.